Polat “Bir toplumu oluşturan bireylerin tamamının sağlıklı olmasını beklemek mümkün değildir. Türkiye’de ruhsal ve bedensel açıdan engelli duruma düşmüş yaklaşık 9 milyon engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Türkiye 2005 yılında 5378 sayılı Engellilerin Haklarını Düzenleyen Kanunu, 2009 yılında ise Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini TBMM de kabul etti. Yönetmelikleriyle birlikte her ne kadar bir şeyler yapılmaya çalışılsa da istihdam, eğitim, sosyal hayata katılım alanında hala çok ciddi eksikliklerle karşı karşıyayız.
Hayatın her alanında zorluklarda mücadele etmek zorunda kalan engelli öğrencilerimiz ise en temel hakları olan eğitim haklarından tam ve eksiksiz bir şekilde yararlanamamaktadır. Engelli çocuklara ve gençlere kaynaştırılmış ortamlarda engelli olmayan akranları ile birlikte eşit eğitim imkânı sağlanmalıdır. Engelli öğrencilerimizin eğitimlerinde okulların yetersiz sayıda olduğunu, velilerin kayıt yaptırmada zorlandığını ve ne yazık ki okulların engelli öğrenci kayıtları almak istemediği haberlerini alıyoruz. Engelli öğrencilerimizin ve ailelerin her zaman yanlarında olarak onların Meclis’te ki sesleri olmaya devam edeceğim.” dedi.
“ENGELLİ ÖĞRENCİLERİMİZE SAĞLANAN DEVLET DESTEĞİ ARTIRILSIN”
Polat “Engel durumlarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından engelli vatandaşlarımıza ayrılan bir ödenek var ancak bu ödenek yetersiz kalmaktadır. Görme, işitme ve fiziksel engelli öğrencilerimizin akranları gibi eğitim alabilmeleri için cihaz ya da araçları kullanmaları gerekmektedir. Sosyal devlet anlayışının yükümlülükleri yerine getirilerek dezavantajlı konumda bulunan engelli öğrencilerimizin lehine gerekli adımlar atılmalıdır” diye ifade etti.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORULAR:
İzmir’de ve Türkiye genelinde engelli sayısı kaçtır? Engel türüne, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre dağılım nedir?
2018-2019 eğitim ve öğretim yılı verilerine göre İzmir’de ve Türkiye genelinde engelli öğrenci sayısı kaçtır?
İzmir’de ve Türkiye genelinde engellilerin eğitim alabileceği ilköğretim ve ortaöğretim okul sayısı kaçtır?
Son beş yılda yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaynaştırma sistemi ile eğitim veren okul sayısı kaçtır? Okulların fiziksel şartları engelli öğrencilerin eğitim almasında yeterli midir?
İzmir’de ve Türkiye genelinde kaynaştırma sistemi ile öğrenim gören engelli öğrenci sayısı kaçtır? Kaynaştırma sistemi ile öğrenim gören öğrencilerin engel türüne, yaş gruplarına ve cinsiyetlerine göre dağılım nedir?
Engellilerin hayatlarını kolaylaştıran işitme cihazı, tekerlekli sandalye, beyaz baston gibi araçlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ne kadar ödenmektedir? Zorunlu kullanım sürelerinin uzatılmasına ve yapılan ödemenin artırılmasına yönelik bir iyileştirme çalışması yapılmakta mıdır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zorunlu kullanım süresi dolduktan sonra tekrar kullandığı aracı/cihazı almak için başvuran engelli sayısı kaçtır? Kaç engelli tekrar kullandığı aracı/cihazı almıştır?