Durmaz: "Tarım İlacı Kullanımı Sıkı Denetlenmeli"

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

19 Şubat 2025 Çarşamba 11:28
Durmaz: "Tarım İlacı Kullanımı Sıkı Denetlenmeli"

TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: “ATIL DURUMDA OLAN TARIM ALETLERİ ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMEMELİ, SEBZE VE MEYVE ÜRETİCİSİNE İLAVE DESTEK VERİLMELİ, TARIM İLACI KULLANIMI SIKI DENETLENMELİ”
Tarım sektöründeki maliyetlerin 2024 yılında bir önceki yıla göre ciddi şekilde arttığını ifade eden Durmaz: Çiftçiler, ilaç, gübre, sulama gibi temel girdileri kendi bütçelerinden karşılamak zorunda kaldı. İşçilik maliyetleri de eklenince durum daha da zorlaştı. Çiftçilerimiz türlü zorluklarla ektiği domates, biber, patlıcan, fasulye, karpuz, kavun gibi temel gıdalarını büyük emeklerle yetiştirmekte, haliyle geçimini sağlayabilmek için iyi bir fiyata satmak istemektedir. Ama her geçen gün çiftçimiz ürettiği her üründen zarar etmektedir. Ektiği ürünlerinden zarar eden çiftçisine sahip çıkmayan iktidar, ürün fiyatları yükseldiğinde çözümü ithalatta aramaktadır. İthalat sonucunda kendi üreticisinin fiyatları düşmekte tüketici ise yüksek fiyatlarda tüketmeye devam etmektedir. Sebze meyve üreticilerinin maliyeti arpa, buğday vb. diğer ürünlere göre daha fazladır. Hemen hemen her gün tarlasına giden sebze meyve üreticisi bazen günde iki bazen üç defa gitmek zorundadır. Ulaşım maliyeti de bu nedenle artmaktadır. Sebze meyve üreticisine verilen desteğin bu şartlar göze alınarak değerlendirilmesi üreticinin lehine olacaktır” dedi.

ATIL DURUMDA OLAN TARIM ALETLERİ EKONOMİYE KAZANDIRILMALI

Köylerde eski tarım aletleri atıl durumdadır. Atıl durumda olan pulluk, tırmık, ilaçlama, kazayağı gibi tarım aletlerinin sayısı yıl geçtikçe artmaktadır. Zamanla çürümesi yurt ekonomisi açısından da kaybımızdır. Ekonomiye kazandırmak adına devlet destekli yenilenmek üzere toplanması ülkemiz yararına olacak, bağlı bulunduğu sektöründe canlanmasına vesile olacaktır.

KONTROLSÜZCE KULLANILAN TARIM İLACI SIKI DENETLENMELİ

Ülkemizde özellikle 2024 yılında ihracata giden tarım ürünlerimiz pestisit (tarım ilacı) kalıntısı sebebiyle geri iade edilmektedir. Avrupa Birliğinin yasakladığı ve kullanım izni olan tarım ilaçlarının ülkemizde kontrolsüzce kullanıldığı söylenmektedir. Tarım ilaçlarının kullanımı ile ilgili bir tebliğ yayınlanmış mıdır? Zirai ilaç kullanımının denetimlerinin yeterince yapılmadığı ihracat sürecinde gördüğümüz iade işlemlerinden anlaşılmaktadır. İade edilen ürünlerin akıbeti konusunda da kafa karışıklığı devam etmektedir.

Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ’ın cevaplaması istemiyle Tarım ve Orman Bakanına yönelttiği sorular;

1- Atıl durumda olan tarım aletleri ile ilgili bir çalışmanız var mı? Var ise ne aşamamadır? Yok ise bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

2- Avrupa’nın yasaklamış olduğu tarım ilaçlarıyla ilgili ülkemizde de bir yasak söz konusu mudur? Yasak ise bununla ilgili bir tebliğ-yönetmelik yayınlanmış mıdır?

3- Zor şartlarda üretim yapmaya çalışan, son yıllarda ürettiği her üründen zarar eden sebze ve meyve üreticilerine özel bir teşvikle destek ve ilave mazot desteği vermeyi düşünüyor musunuz?

4- 2024 yılı tarım ve hayvancılık destekleri, 2025 yılı içinde hangi tarihlerde ödenmesi planlanmaktadır?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.