Düzce’nin sorunlarıyla yakından ilgilenen CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “Düzce’nin turizm kenti olmadığı” yönündeki açıklamasına tepkisi sürüyor.
Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Tanal, 2020 bütçesinin görüşüldüğü Genel Kurul’un önceki günkü oturumunda, Bakan Ersoy ile arasında “Düzce turizm kenti mi, turizm kenti değil mi?” tartışması yaşandığını hatırlattı.
KARADENİZ’İ DENİZDEN SAYMIYOR MU?
Bakan Ersoy’un “Turizm bölgelerinde atık su arıtma tesislerini yaptıklarını” söyleyince kendisinin de “Düzce atık su arıtma tesisi ve çöp arıtma tesisini yapacak mısınız?” diye sorduğunu aktaran Tanal, “Sayın Bakan’ın verdiği cevap son derece ilginç. Diyor ki: ‘Arıtma yatırımlarında öncelik olarak turizm alanı olması gerekiyor.’ Sayın Bakan devamında, ‘Ve öncelikli olarak kıyı bandında olması ve yoğunluk önceliği olması gerekiyor’ ifadelerini kullandı. Peki Düzce’mizin incisi Akçakoca kıyı bandında değil mi? Yoksa Bakan bey, Karadeniz’i deniz olarak kabul etmiyor mu? Soruma verdiği cevaptan dolayı Genel Kurul’da Bakan Ersoy’a ‘Düzce turizm kenti zaten. Düzce turizm alanı değilse neresi turizm alanı?’ şeklinde tepki gösterdim” dedi.
DÜZCE BAL GİBİ TURİZM ŞEHRİDİR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “Düzce’nin turizm kenti olmadığını” iddia ederek Düzcelileri son derece üzdüğünü belirten Tanal, “Turizm kenti olmanın kriterlerine baktığımızda Düzce bal gibi turizm şehridir. Düzce, turizmin her çeşidine uygun bir kenttir. Fazlası var, eksiği yok. Düzce’de deniz var mı? Var. Güneş, kum var mı? Var. Sahil, plaj var mı? Var. Yeşillik var mı? Var? Kışın kayak yapma imkânı var mı? Var. Müze var mı? Var? Doğal güzellikler, kültürel varlıklar, tarihi değerler, zengin mutfak kültürü… Turizm adına ne ararsanız var. Düzce, kültürel çeşitliliğin doğal güzelliklerle buluştuğu nadir illerimizden biridir. Kentteki Konuralp Beldesi’nde bulunan ve tarihsel süreç içerisinde bölgede hüküm süren medeniyetlerin özelliklerini gösteren, heykel, seramik, sikke koleksiyonları ile etnografik eserlere sahip bulunan Konuralp Müzesi’nde 1.825 adet arkeolojik eser, 426 adet etnografik eser ve 3.837 adet sikke olmak üzere toplam 6.118 adet tarihi eser bulunuyor. Düzce’de 144 adet taşınmaz kültür ve tabiat anıtı bulunuyor. Sayın Bakan Mehmet Nuri Ersoy daha ne istiyor?” diye konuştu.
BAKAN’IN DÜZCE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN FAALİYETLERİNDEN HABERİ YOK
Kendisini “Düzce’nin fahri milletvekili” olarak tanıtan CHP’li Mahmut Tanal, “Düzce’nin bendeki yeri ayrıdır. Düzce benim için bir sevdadır. Partimizin Düzce’den sorumlu milletvekiliydim. Arşivimi karıştırdım. Düzce’nin Turizm cenneti olduğunu gösteren çantalar dolusu tanıtım broşürleri, haritalar, fotoğraflar, kitapçık ve kitaplar buldum. Bunların çoğu Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlananlar. Anladığım kadarıyla Sayın Bakan’ın kendi emrindeki Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün faaliyetlerinden bile haberi yok. Sayın Bakan arzu ederse bu broşürleri, haritaları, fotoğrafları, kitapçık ve kitapları kendisine takdim edebilirim” şeklinde konuştu.
BAKAN ERSOY’U DAVET ETTİ: DÜZCE MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR YER
Tanal, doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yapısı ile zengin bir doğa turizmi potansiyeline sahip olan Düzce’nin, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olduğunu söyledi. Düzce’nin Marmara’yı, Karadeniz’i, Orta Anadolu’yu, Akdeniz’i, Doğu Anadolu’yu, Güneydoğu Anadolu’yu birleştiren, geçiş noktasındaki bir şehrimiz olduğunun altını çizdi.
Bakan Ersoy’u Düzce’ye davet eden Tanal, kentin doğal güzellikleriyle büyülediğini kaydederek, “Gölyaka ilçesindeki Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’na gidebiliriz. İnsanı büyüleyen Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’nda, doğa yürüyüşü (trekking), kampçılık, at binme, bisiklet binme ve foto safari gibi aktiviteler yapılabilir. Yine Kurugöl Tabiat Parkı’nda yürüyüş, kampçılık, at binme, bisiklet binme, olta balıkçılığı ve foto safari yapılabilirsiniz. Efteni Gölü, Yedigöller ve Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarında endemik kuş varlığına rastlayabilirsiniz. Kentimizde 8 tane şelale var. Güzeldere ve Samandere şelaleleri Milli Park statüsündedir. Şelalelerin turizm için görsellikleri bulunuyor” ifadelerini kullandı.
YAYLALARI, GÖL VE BARAJLARI…
Düzce’nin yaylaları, göl ve barajlarıyla da ön plana çıktığına dikkat çeken Tanal, şöyle devam etti: “1200 metre yükseklikte bulunan Odayeri Yaylası, Düzce ilimizin en bilindik yaylalarından biridir. Etrafı köknar ve kayın ormanıyla kaplı, ortasından dere akan Sırık Yayla’sına mutlaka çıkmalısınız. Koca Yayla, Çiçekli Yaylası, Şehirli Yayla, Torkul Yaylası, Derebalık Yaylası, Balıklı Yaylası, Pürenli Yaylası, kekik kokusunun her yeri sardığı Kekik Yaylası, Kızık Yaylası, Sakarca Yaylası, Eğrelti Yayla, Sinekli Yaylası, Kütüklü Yaylı… Say say bitmiyor. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi ile aynı özelliklere sahip olan Düzce Kardüz Yaylası’nda kış sporları yapabilirsiniz. Düzce’nin kış turizmi yapılabilecek yaylaları mevcuttur. Düzce’miz, su sporlarının, yelken yarışlarının yapılabileceği barajları, gölleri ve göletleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Topuk Yaylası ve Göleti’nin bulunduğu sahada, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün tesisleri bulunmaktadır.”
‘MAVİ BAYRAK’LI AKÇAKOCA
Yaz aylarında Akçakoca’nın sahillerinin dolup taştığını belirten Tanal, şunları söyledi: “Akçakoca, Karadeniz Bölgesinin batı ucunda, Orta Anadolu’nun denize açılan ve Karadeniz sahillerinde ‘Mavi Bayrak’ alabilen tek turizm merkezidir. Peki nedir Mavi Bayrak? Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Mavi bayrak kriterlerinin başında temizlik ve güvenlik gelmektedir. Akçakoca’nın 35 kilometreyi bulan sahili boyunca çok sayıda kumsallı plajları var. Akçakoca, Deniz-Kum-Güneş ekseni dışında; dalma meraklıları, sörf yapmak isteyen heyecan tutkunları, yelken sporuyla denizin mavi dünyasına açılmak ve olta balıkçılığı için alternatifler sunuyor. Turizm kenti Düzce, dünya turizminin yükselen trendi, eko-turizm için de birçok fırsatı bünyesinde barındırıyor. Düzce’ye gelip şifalı sularından, kaplıcalarından istifade edebilirsiniz.”
DÜZCE’NİN MUTFAĞI
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Düzce’nin ayrıca son derece zengin bir mutfağa sahip olduğunu vurgulayarak, “Abhaz mutfağı, Çerkez mutfağı, Gürcü mutfağı, Balkan Türkleri mutfağı, Karadeniz mutfağı, Manav mutfağı, Roman mutfağı, Kırım Türkleri mutfağı… Damak tadınıza göre her türlü yemek mevcut. Mesela, konuralp pilavını, Düzce köftesini, kabak çorbasını, Düzce acıkasını, fırında kara kabağı, manda kaymağını, damat şekerlemesini tadabilirsiniz” dedi.
KÖSTEK OLMAYIN DESTEK OLUN
İktidarı Düzce’ye sahip çıkmaya davet eden CHP’li Mahmut Tanal, “Düzce’nin turizm açısından biraz daha tanıtıma, yatırıma, çevre düzenlemesine, altyapı çalışmalarına ihtiyacı vardır. Sayın Bakan’a sesleniyorum: Köstek olmayın, destek olun. Düzce’yi daha yukarılara taşıyalım” değerlendirmesinde bulundu.