CHP'li Gürer, insan sağlığını doğrudan etkileyen pestisitlerin peşini bırakmıyor

CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına insan sağlığı ve doğaya zararlı pestisitlerle ilgili soru önergesi verdi. Bakanlık, zararlı pestisitlerin yasaklandığını açıkladı. Ancak daha sonra çevreci bir kuruluş tarafından yapılan araştırmada özellikle domateslerin üzerinde bu pestisitlere rastlandığı ortaya çıkınca, CHP Milletvekili Gürer bu kez konuyu Meclis Araştırmasıyla yeniden gündeme getirdi.

25 Şubat 2020 Salı 11:23
CHP'li Gürer, insan sağlığını doğrudan etkileyen pestisitlerin peşini bırakmıyor

 Bakanlık, zararlı pestisitlerin yasaklandığını açıkladı. Ancak daha sonra çevreci bir kuruluş tarafından yapılan araştırmada özellikle domateslerin üzerinde bu pestisitlere rastlandığı ortaya çıkınca, CHP Milletvekili Gürer bu kez konuyu Meclis Araştırmasıyla yeniden gündeme getirdi.

ÜRÜNLER YASAKLI MADDELERLE DOLU 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, insan sağlığı ve doğaya ciddi oranda zarar verdiği için yasaklanmasına rağmen, tarımsal ürünlerde kullanıldığı tespit edilen kimyasalları Meclis Araştırma önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Zararlı böcekleri ya da yabani otları kontrol altında tutmak için kullanılan bazı pestisitlerin insanları ve doğadaki diğer canlıları doğrudan ilgilendirdiğini belirten Gürer, yapılan araştırmalarda ürünler üzerinde bu tür pestisitlerin bulunmasının nedenlerinin araştırılması gerektiğini ifade etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde ülkemizde yasaklanmasına rağmen ürünler üzerinde halen zararlı pestisitlerin kullanıldığının tespit edildiğine dikkat çekti. 

KAYGI VERİCİ 

Kontrolsüz bir bilinçsizce kullanılması nedeniyle bazı tarımsal ilaçların yasaklandığını anımsatan Gürer, buna rağmen ürünler üzerinde yapılan araştırmalarda büyük oranda pestisitlere rastlanmış olmasının kaygı verici olduğunu belirtti. 

KULLANIMI YASAK AMA!

CHP Milletvekili Gürer, “Tarım zehiri olarak tanımlanan Tarımda zararlılarla mücadele amacı ile uygulanan ilaçların ürün üzerinde kalıcılığı ve doğaya zararı sorunlar üretiyor. Kontrolsüz ve bilinçsizce kullanımı artması sorunları oluşturması sonucu bazı önlemler alındı. Yasaklamalara gidildi. Etkileri ve uygulamada sorunlar gözlenerek bir bilinçli ilaç kullanımı süreci gelişmeye başladı. AB sürecinde yasaklanan 200’e yakın pestisite ülkemizde de kısmen yasaklamalar yapılıyor. “Zehirsiz Sofralar” adı ile kamuoyuna yararlı ve doğru bir bilgilendirme sağlanırken üreticinin de bu yönde eğitimi ve kullandığı tarım ilacının ürün üzerinde etkisi ile insan sağlığına yansımasını dikkate alarak yasak olan tarım zehirlerini kullanmaması sağlanmalıdır. Doğa dengesini bozan, insanda karaciğer, böbrek, rahatsızlıkları ile kansere yol açtığı bilim insanlarınca ifade edilen pestisitlere karşı duyarlılık yükseltilmelidir. Parasnı ödediğimiz ürün ile sağlığımızı yitirmemiz olasıdır. Denetimlerde belediyelerin yetkilendirilmeleri artırılmalıdır” dedi. 

ARAŞTIRMALAR KORKUTUYOR

Gıdalarda ve sularda kalıntı bırakması muhtemel yüzlerce pestisit olduğuna dikkat çeken Gürer, tarım zehirleri İnsan sağlığını değil aynı zamanda toprak, yüzey ve yeraltı sulan, mikro ve makro flora gibi birden çok çevresel unsuru olumsuz etkilediği araştırmalarla saptandığına vurgu yaptı. 

Pestisitlerin hormonal sistem bozucu kimyasal maddeler içinde en önemli grubu oluşturduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda güvenliğini sağlamak için hormonal sistem bozucu olduğuna işaret edilen pestisit kalıntılarının analizlerinin yapılmasının zorunlu olması gerektiğini ifade etti. 

Pestisit kullanımından en başta çiftçiler olumsuz etkilendiğini, bebekler ve çocukların ise pestisitlerin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı en hassas, en kırılgan grubu oluşturduğunu anlatan Gürer, onları koruyacak güvenlik önlemlerinde büyük boşluklar, yetersizlikler bulunduğunu kaydetti. 

ÇEVRECİ KURULUŞUN RAPORU

Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Sorumlusu Berkan Özyer, Gıda Mühendisi Bülent Şık’ın Türkiye’de faaliyet gösteren beş büyük market ve bir semt pazarından alınan 90 örnek incelenme yaptığını ve sonuçlarını “Soframızdaki Tehlike: Pestisit” raporunu hazırladığını anımsatan Gürer, “sonuçlar kaygı vericidir” diye konuştu.

TARIM BAKANI YASAKLANDI DEMİŞTİ, TEZGAHTA ÇIKTI 

90 ürünün 14'ünde daha önce yasaklanan pestisitler bulunduğunun açıklandığını hatırlatan Gürer, “Aralarında daha önce verdiğim soru önergesinin de Tarım ve Orman Bakan yasakladık dediği de Carbendazim maddesi de bulunmuştur. Onun dışında Pirimiphos methyl (2 üründe), Iprodione (2 üründe), Chlorpyrifos methyl (1 üründe), Imidacloprid (1 üründe), Chlormequat chloride (2 üründe), Buprofezin (1 üründe), Omethoate (1 üründe), Dimethoate (1 üründe) ve Tau-Fluvalinate (1 üründe) gibi maddelere rastlanmıştır”

KARA LİSTE

“Soframızdaki Tehlike: Pestisit” raporunda yer alan olumsuzluklardan örnekler veren CHP Milletvekili Gürer, “Araştırmada incelenen 90 ürünün yüzde 77’sindeki pestisit kalıntılarının “Kara Liste” deki memelilere toksisite ve çevresel toksisite içinde yer alan kriterlerin birine ya da birkaçına aykırı olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar düşündürücü ve araştırılmayı şart kılan verilendir Pestisitlerin satıcıda üreticide pazarda durumunu incele namelidir. Bu konuda yapılan çalışmalara rağmen nasıl önlenemediği araştırılmalıdır insan ve doğadaki yaşamı tehdit eden zehir ilaçlara karşı ciddi bir araştırma ile gerekirse yasal düzenlemelerde sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi. 

Son Güncelleme: 25.02.2020 13:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.