YABANCILAR ASKERİ OKUL SINAVINA GİRDİ Mİ?
Özgür Ceylan’ın soru önergesine ÖSYM Başkanlığı tarafından hazırlanan Bakan imzalı cevabi yazıda, “Sadece Çin Uyruklu Uygur Türk'leri için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilen İkamet İzni Belgesinin kapsamı genişletilerek, İkamet İzni Türü kısmında "İnsani" veya "Uzun Dönem" yazan belgelerin sınav binasına giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmesine O 1.02.2024 tarihinde ÖSYM Yönetim Kurulunca karar verilmiştir” ifadelerine yer verilerek, Türkiye’de yaşayan ikametgâh izin belgesine sahip, pasaportu olmayan sığınmacıların Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na (2024-MSÜ) giriş hakkı verildiği ortaya çıktı. Soru önergesine verilen cevapla ÖSYM de kendini yalanladı. 2024-MSÜ sınavından bir gün önce sınav görevlilerine atılan mesajla ilgili oluşan kamuoyu tepkisi üzerine ÖSYM mesajın “Sehven” atıldığı yönünde açıklama yapmış olmasına karşın, Özgür Ceylan’ın soru önergesine verilen cevapta ÖSYM bu kez mesajın neden atıldığını açıklandı.
Özgür Ceylan soru önergesinde 3 Mart 2024 tarihinde yapılan 2024 Millî Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavının, sınavın katılımcıları açısından kamuoyunda bir tartışmayı da beraberinde getirdiğini belirtmiş, “Her ne kadar, Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Ve Askeri Öğrenci Temini Kılavuzu'nun Başvuru ve Giriş Koşulları bölümünde “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (Çifte vatandaşlığı olan adaylar (uyruğundan biri TC olan çift uyruklular) sınava başvurabilirler ancak Harp Okulları/Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olacakları tarihe kadar diğer vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.)" ifadeleri yer alsa da bina sınav sorumlularına yönelik hazırlanan "Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) Sınav Günü Yazısı" başlıklı kılavuzda "T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen ve belgenin arka yüzünde ikamet izni türü olarak "insani" ya da "uzun dönem" yazan ve pasaportunu ibraz edemeyenlerin ikamet izni kartları sınava girişlerde geçerli belge olarak kabul edilecektir” ibaresine yer verildiği kaydedilmişti.
Özgür Ceylan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Sadece Çin Uyruklu Uygur Türk'leri için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilen İkamet İzni Belgesinin kapsamı genişletilerek, İkamet İzni Türü kısmında "İnsani" veya "Uzun Dönem" yazan belgelerin sınav binasına giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmesine 01.02.2024 tarihinde ÖSYM Yönetim Kurulunca karar verilmiştir” deniliyor. Yabancılar sisteme giremiyor diyorsun, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı taşıyan yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir kişi neden “İkametgâh İzin Belgesi” ile sınava girsin? Ve sen neden bu karta kimlik kartı statüsü tanıyorsun?” diye konuştu.
Talimat İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresinden Geldi,
Pasaportsuzlar Askeri Okul Sınavına Alındı:
Özgür Ceylan’ın soru önergesine ÖSYM başkanlığı tarafından düzenlenip Bakan imzası ile verilen cevapta, yapılan sınavlarda adayların ve görevlilerin sınav binalarına girebilmeleri için;
görevlilerin görevlendirme belgesi, adayların sınava giriş belgesi ve geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulundurmaları gerektiği ifade edilirken, “T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürlüğü tarafından Başkanlığımıza gönderilen yazı gereği, daha önce sadece Çin Uyruklu Uygur Türk'leri için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilen İkamet İzni Belgesinin kapsamı genişletilerek, İkamet İzni Türü kısmında "İnsani" veya "Uzun Dönem" yazan belgelerin sınav binasına giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmesine O1.02.2024 tarihinde ÖSYM Yönetim Kurulunca karar verilmiştir” denilerek, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün talimatı ile sığınmacıların pasaportsuz sınava alınmalarına izin verildiği bildirildi.
Konuyla ilgili Millî Savunma Bakanlığı’nın cevaplaması için Meclis Başkanlığına verilen soru önergesine Bakan Yaşar Güler imzası ile verilen cevapta ise “Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen tüm personel ve öğrenci temin faaliyetleri, yürürlükte bulunan yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmekte olup, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların Milli Savunma Üniversitesi sınavına başvuru yapma hakları bulunmamaktadır” denmekle yetinildi.
Sığınmacılar Sınava Girdi Mi?
CHP PM Üyesi ve Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, soru önergesine verilen cevapla ilgili yaptığı açıklamada, 2024-MSÜ sınavına sığınmacıların sınava girip girmediği hakkında net bilgi alamadıklarını ifade etti. Özgür Ceylan soru önergesinin üçüncü sorusunda sınava bu yıl ve geçmiş yıllarda giren sığınmacılarla ilgili bilgi istediği ancak sorusuna Milli Eğitim Bakanının da, Milli Savunma Bakanının da cevap verilmediğini açıkladı.
ÖSYM Kendini de Yalanladı
ÖSYM tarafından hazırlanıp Millî Eğitim Bakanının imzası ile yapılan yazılı açıklama ile ÖSYM kendini de yalanladı. Soru önergesine konu olan 2024-MSÜ sınavı sırasından, sınav görevlilerine atılan "Sayın Görevlimiz, T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen İkamet İzni Belgesi'nin arka yüzünde ikamet izni türü olarak “insani” ya da “uzun dönem” yazan adaylar uyruğuna bakılmaksızın sınava girebilecektir. Hassasiyetinizden dolayı teşekkür ederiz. ÖSYM B001" şeklindeki mesaja kamuoyundan gelen tepki üzerine ÖSYM resmi twitter hesabı "@OSYMbaskanligi"’dan yapılan açıklamada mesajın “Sehven” gönderildiği belirtilmiş olmasına karşın, ÖSYM bu kez mesajın neden atıldığını açıkladı.
ÖSYM yazılı açılmada, Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2024-MSÜ) sınavı öncesinde sınav görevlilerine bilgi verildiğini belirtilerek “Konu ile ilgili sınav görevlilerine bilgilendirme yapmak için sınav öncesi SMS metni de gönderilmiştir” denildi.