Bakan Süleyman Soylu verdiği yanıtta, “Trafik ekipleri tarafından karayolundan yararlananların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla sürekli denetimler yapılmakta ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile Karayolları Trafik Yönetmeliğine aykırılık teşkil eden araç, sürücü ve ilgilileri hakkında gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır. Sürücü belgesi geri alma işlemleri; yasal limitlerin üzerinde alkollü olarak araç kullanma, 100 ceza puanım aşma, 5 kez aşırı hız ihlali, uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanma, alkol ölçümü yaptırmama ve mahkemelerin ilgili kanunlara istinaden verdiği kararlar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
2010-2018 yılları arasında sürücü belgesi geri alma işlemlerinin en fazla yapıldığı iller; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Mersin, Bursa, Adana, Muğla, Konya ve Balıkesir” olduğunu belirtti.
Bakan Süleyman Soylu 2019 yılı bütçe sunuşunda Trafik kazalarında yılda ortalama 7 bin kişinin can kaybı 303 binin üzerinde kişinin yaralandığını açıklamıştı. Soylu kazaların 46,5 milyar TL ekonomik kayba neden olduğunu bu sorunun çözümü içinde geçmişten günümüze çalışmalar yapıldığını ifade etmişti. Yollara yerleştirilen 582 adet maket trafik aracının bulunduğu noktalarda %17,5 oranında azalma olduğunu da kaydetmişti. Daha önce 23 bin kişiye bir trafik ekibi düşerken bu sayının 19 bin kişiye düşürüldüğünü de söylemişti.
GÜRER TRAFİK SORUNU TOPLUMSAL SORUN
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer trafik sorunun toplumun tüm kesimlerini doğrudan ilgilendirdiğini belirtip her kaza mal kaybına yol açsa da daha da önemlisi can kayıpları meydana gelmektedir. Binlerce insanımız yaşamdan kopmakta acılar yaşamaktadır. Bu bağlamda projelerde süreklilikle uygulanmalıdır. Özellikle yayaların önceliğine yönelik projede görüldüğü gibi tanıtım aşamasında takibi yapılıp sonrası gelmeyen uygulamalar genellikle sürdürülebilir kılınmalıdır. Karayollarında trafik kanununda yapılan değişiklikle cezalardaki artışlara rağmen esas olan yurttaşın bu bağlamda daha çok duyarlı kılınmasıdır. Trafik cezaları dolaylı bir vergi gibi algılanma yerine uygulamada yanlış yapanın doğru olana yönelişini sağlayacak biçimde yararlı kılındığında anlamlı olacaktır. Para cezasından daha önemli olanı o cezayı gerektirecek uygulamalardan tüm araç kullananlarının kaçınacağı bir anlayışın egemen kılınmasıdır. Kimi yerlerde uygulamalarda özellikle yol güvenliği ve hız sınırında da cezaya yol açacak değil cezayı azaltacak düzenlemelerde getirilmelidir. Ceza bir eğitim unsuru olduğunda fayda ve yarar sağlayacağı da unutulmamalıdır.” dedi.
ALTIN KAÇAKCILIĞI TAKİPTE
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’2015-2018 yıllarında her yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere yapılan operasyonlarda ele geçirilen kaçak altın ve gümüş miktarı ne kadardır? Hangi ülkelerden ve hangi yollardan ülkemize sokulmuşlardır? Kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır?” sorusuna da Bakan Süleyman Soylu yanıt verdi.
İçişleri Bakanı Soylu- “Kaçak malların ülkeye girişi ile ilgili ulusal ve uluslararası kuramlarla iş birliği yapılarak kaçakçılığın önlenmesine yönelik planlı operasyonlar yapılmakta olup 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yakalanan şüpheli şahıslar hakkında gerekli işlemler yapılarak adli makamlara sevk edilmektedir. Ülkemize kaçak yollarla yabancı ülkeler üzerinden getirilmeye çalışılan altın, gümüş ve her türlü malzemenin girişinin engellenmesi ve faillerinin yakalanmasına yönelik gerekli tüm tedbirler alınmakta; kara, deniz, hava hudut kapılarımızda ve otogarlarda “Risk Analiz Merkezleri” kurularak 24 saat esasına göre gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca; kaçak olduğu şüphesiyle yakalanan altın ve gümüşler genellikle Azerbaycan, Bulgaristan, İran, Almanya, Gürcistan, Irak ve Suriye’den kaçak yollarla ülkemize getirilmektedir.” dedi.