22 Eylül 2015’de kaya düşmesi sonucu restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan tarihi Sümela Manastırına 3 yıl süreyle kilit vurulduğu ortaya çıktı.
CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Sümela Manastırı’nın ziyarete kapatılmasını TBMM gündemine taşıdı ve “Siyasi iktidar, Trabzon kentinin kültürel, ekonomik ve sosyal yaşamını bilinçli bir şekilde hedef aldı'' dedi. Pekşen, Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde de, Sümela Manastırı'na ilişkin tedbirlerin neden ivedilikle alınmadığını sordu ve “Kaya düşmesinin etkisi, 3 yıl sürer mi?'' dedi.
“Rahip Santorini cinayeti, Hrant Dink cinayeti, Ayasofya Müzesi'nin kapatılması ve Sümela Manastırı'nın uzun süre kapatılması gelişmeleri arka arkaya dizildiğinde, bütün bu olayların tesadüfi olmadığını, dünya siyasetine, ekonomisine, kültürüne derin izler bırakmış bir dünya kenti olan Trabzon'a karşı bilinçli bir şekilde kültürel, sosyal, ekonomik bir yok etme politikasının güdüldüğü ve kentin saygınlığını tümüyle ortadan kaldırmaya yönelik bir çabanın olduğu gözlemlenmektedir” diyen Pekşen, Başbakan'dan şu soruların yanıtını istedi:
-Karayollarında kaya düşmesine karşı, çok kısa sürede tedbirler alınırken, uluslararası kültür dünyasına mal olmuş Sümela Manastırı'na ilişkin tedbir neden ivedilikle alınmamıştır, restorasyona yönelik süreç neden sürüncemede bırakılmıştır?
– Sümela Manastırı'nda zaman zaman Ortodokslar'ın ayin yapmasının, kapatılmaya etkisi olmuş mudur?
– Trabzon'un tarihi ve kültürel kimliğini yok etmeye yönelik uygulamalar ne zaman engellenecektir?
– Sümela üç yıl süre ile kapatılınca, gerçekten bir çözüme ulaşılacak mıdır?, Manastırı 3 yıl süre ile ziyaretçilere kapatmanın bilimsel gerekçesi nedir?
– İbadet turizmine açılmış olan Sümela Manastırı çevresinde şimdiye kadar can kaybına ya da yaralanmaya yol açacak üzücü bir olay yaşanmış mıdır?
– Sümela Ören yeri ziyaretçi sayısını ve sirkülasyonunu arttırmaya yönelik herhangi bir proje geliştirilmiş midir?
Son Güncelleme: 06.10.2016 14:44