Tarihi Kral Yolu Diyarbakır’da Hayat Buluyor

Antik çağda Doğu ile Batı arasında ticaret, iletişim ve askeri geçişler için stratejik öneme sahip olan Tarihi Kral Yolu, Diyarbakır’da yeniden canlandırılıyor. Vali Murat Zorluoğlu, projenin ilk etabı olan Eğil Yatır Kanyonu’nda düzenlenen yürüyüşe katıldı.

10 Nisan 2025 Perşembe 14:14
Tarihi Kral Yolu Diyarbakır’da Hayat Buluyor

Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle 2024 yılında hayata geçirilen “Diyarbakır Kral Yolu Rotası Oluşturma Projesi” kapsamında, tarihi güzergahın Diyarbakır sınırlarında kalan yaklaşık 240 kilometrelik kısmı turizme kazandırılıyor.

Projeyle birlikte Kral Yolu’nun Diyarbakır’dan geçen Çınar, Çermik, Eğil, Ergani, Çüngüş, Dicle ve merkez ilçeleri kapsayan rotası belirlenirken; doğa yürüyüşü, bisiklet sürüşü, kamp alanları ve karavan park yerleri gibi alternatif turizm noktaları da tanımlanıyor. Rota çalışmaları, 8 kişilik uzman bir ekip tarafından yürütülüyor.

Projenin ilk saha etkinliği, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu öncülüğünde yapıldı. Vali Zorluoğlu, projenin ilk etabı olan Eğil Yatır Kanyonu’nda düzenlenen yürüyüşe katılarak, Kral Yolu’nun tarihi ve kültürel önemine dikkat çekti. Yürüyüşte bölgenin doğal güzellikleri ve tarihi yapıları bir arada keşfedilirken, Kral Yolu’nun Diyarbakır’a sağlayacağı turizm potansiyeli de vurgulandı.

Pers İmparatorluğu döneminde sistematik hale gelen ve Lidya’dan başlayarak Mezopotamya’ya, oradan İran içlerine uzanan Kral Yolu, Zerzevan Kalesi, Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, Ulu Camii ve Ongözlü Köprü gibi yapılar bu zengin tarihin izlerini taşıyor.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.