İzmir'in Seferihisar İlçesi Orhanlı Mahallesi'nde Karen Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı direniş sürüyor. Seferihisar Belediyesi, Orhanlı köylüleri ile birlikte, İzmir Valiliği'nin santral için verdiği "ÇED kapsam dışı" kararına iptal davası açtı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, "Havamıza, tarım alanlarımıza ve içme suyumuzu kirletecek JES'e izin vermeyeceğiz" dedi.
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Mahallesi’nde asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu alana kurulmak istenen jeotermal enerji santraline karşı mücadele sürüyor. İzmir Valiliği'ne bağlı Yatırım ve İzleme Koordinasyon Daire Başkanlığı, söz konusu alan için Karen Elektrik A.Ş. firmasına 'ÇED kapsam dışı' belgesi verirken, Seferihisar Belediyesi ile Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve yöre halkı bu kararın iptali istemiyle İzmir 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
YETİŞKİN: GEÇİT VERMEYECEĞİZ
Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li İsmail Yetişkin, ilçeye zarar verecek hiçbir projeye geçit vermeyeceklerini belirterek, “Orhanlı Köyümüzde yapılması planlanan jeotermal santral projesi, temiz havamıza, pek çok tarım ürünümüzün üretildiği alana ve içme suyu kaynaklarımıza zarar verecek. Köydeki sondaj faaliyetlerinin, proje sahası ile alakası olmayan '2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir' kararı gerekçe gösterilerek başlatıldığını öğrendik. Köylüler ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile birlikte bu proje için 2020 Eylül ayında verilen ÇED kapsam dışı kararının ve 2016 tarihli ÇED gerekli değildir kararının iptali için dava açtık. Daha önce ilçemizde Orkinos Çiftliği’ne karşı verdiğimiz haklı mücadeleyi kazandığımız gibi, JES’e de geçit vermeyeceğiz” dedi.
"KÖYLÜ İSTEMİYOR"
Orhanlı Köyü Kültür, Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği üyesi Galip Ener ise "ÇED gerekli değildir" kararının 2016 yılında Seferihisar'ın Payamlı Köyü için verildiğini belirterek, "Orhanlı'ya 10 kilometre uzaklıktaki Payamlı'da bu firma 3 kuyu için çalışma yaptı ancak sıcak su bulamadıyar. Daha sonra Orhanlı Köyü'nde çalışma başlattılar. Bunun için ÇED olması gereken Orhanlı Köyü için İzmir Valiliği Yatırım ve İzleme Koordinasyon Daire Başkanlığı'ndan 'ÇED kapsam dışı' belgesi almışlar. Biz bu belgenin iptali için dava açtık. Bu köyde hiçkimse jeotermal istemiyor. Köylü tarafından ne yapılsa suç sayılıyor. Biz hukuksal açıdan hakkımızı arıyoruz, pes etmeyeceğiz" dedi.
CHP MİLLETVEKİLLERİ ÇIKARMA YAPACAK
Karen Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Orhanlı Köyü Gökçam mevkisinde yapılan sondaj çalışmaları sonuçlandı. Firmanın sıcak suya ulaştığı için alandaki sondaj kulesini kaldırdığı belirtildi. 2042 yılına kadar arama ruhsatı bulunan firmanın alanda farklı noktalarda da sondaj çalışması yapabileceği belirtiliyor. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başkanlındaki, CHP milletvekillerinden oluşan bir heyetin de önümüzdeki günlerde Seferihisar Orhanlı Köyü'ne gelerek incelemelerde bulunacağı bildirildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ... (ARŞİV GÖRÜNTÜLER)
Orhanlı köylüleri JES alanında tepki gösterirken...
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin JES alanında...