İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur aşı randevularının iptali ve ardından kararın geri çekilmesiyle ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, "28 Nisan’da verilen erteleme kararının verilişinde etkili olan tecrübe ve kanıtlar nelerdir? Randevuların iptal ve ertelenmesi gibi önemli bir kararı, bir gecede ne bozmuştur" diye sordu?
Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde BioNTech aşılarının iki dozunun uygulanma arasını 6 ila 8 haftaya çıkarmış ve bütün ikinci doz aşı randevularını iptal ettiğini duyurmuştu. Kararın ertesi günü, randevuların iptal kararı geri çekilmiş ve iki doz arası sürenin yalnızca aşıyı ilk kez olacaklar için uygulanacağı duyurulmuştu. İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
İKİ KARARDA DA ÇELİŞKİ
Milletvekili Aylin Cesur, “İlk kararda vatandaşlara gönderilen randevu iptali duyurusunda gerekçe olarak ‘Mevcut tecrübe ve kanıtlara dayanarak’ ifadesiyle iki doz arası sürenin 4 haftadan 6-8 haftaya çıkarılacağı söylenmiştir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamada aşıyı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin’in görüşü de alınarak bu kararın verildiği belirtilmiştir. Ancak ertesi gün, Sağlık Bakanlığı, verilmiş kararın iptal gerekçesi olarak ‘kişilerin mağduriyet yaşamaması ve depolardan çıkan aşıların etkin bir şekilde kullanılması için’ gerekçesini sunmuştur” dedi.
Milletvekili Cesur, hem randevuların erteleme kararını, hem de erteleme kararının iptalini önergeye dönüştürürken kararın bilimsel açıdan taşıdığı pek çok soruna dikkat çekti. Cesur’un Bakan Koca’ya yönelttiği sorular şöyle:
“- 28 Nisan’da verilen erteleme kararının verilişinde etkili olan tecrübe ve kanıtlar nelerdir? Bu konuda bilimsel bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa nerede yayımlanmıştır?
- Eğer iddia edildiği gibi bilimsel olarak doğru olan 6-8 haftalık beklemenin ardından 2. Doz BioNTech aşılarının uygulaması ise, neden ilk dozu alan vatandaşlarımız 4 haftanın ardından aşılanacaktır?
- Erteleme kararı verildiği gün, Türkiye’ye kaç doz BioNTech aşısı gelmişti? ülkemizde kaç vatandaşımız birinci doz BioNTech aşılarını olmuştu ve aşı randevularının gününü beklemekteydi? Kararla beraber sıkça duyurulan 'Haziran ayında 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek' olması, ilk erteleme kararının gerekçesinin ülkemizde yeteri kadar BioNTech aşısının olmaması ve 2. dozların ancak Haziran’da gelecek partilerle tamamlanabilecek olması mıydı?
- Eğer randevuların iptal edilerek ötelenme kararının gerekçesi aşı yokluğu idiyse, nasıl bu karar geri çekilmiş ve aşı yokluğunda 2. doz randevuları sisteme tanımlanmıştır? Eğer randevuların iptal edilerek ötelenme kararının gerekçesi aşı yokluğu değilse, neden dünyadaki US CDC gibi pek çok tıp otoritesi '42 günden sonraki 2. doz aşılamanın sonuçları için yeterli verimiz yok' derken böyle bir karar alınmıştır? Türkiye böyle bir deney mi yürütmüştür?
-Eğer 'vatandaşlarımızın mağdur olmaması' ifadesi, randevu alan vatandaşlarımızın önceden bu randevuya göre plan yapması ve bu planların bozulmaması gibi bir anlam taşıyorsa ve iddia edildiği gibi aşıların koruyuculuğu 6-8 hafta bekleme süresi ile ortaya çıkıyorsa, burada vatandaşlarımızın sağlığı ve hastalıktan korunması, onların aşı randevusuna göre yaptığı planlarının bozulmamasına feda edilmiştir diyebilir miyiz? Burada bu yönde bir tercih yapıldıysa bunun gerekçeleri nelerdir?
- Randevuların iptal ve ertelenmesi gibi ciddi çalışma gerektiren önemli bir kararı, bir gecede ne bozmuştur, hangi gerekçelerle 'Mevcut tecrübe ve kanıtlara dayanarak' verilmiş karar bozulmuştur?”