Listede ilginç ceza uygulamalarının olması da ayrıca dikkat çekiyor. Kuş, yarasa vb. hayvanların görülerek bildirilmemesi, bariyerlerin düzensiz bırakılması, servis yoluna izinsiz giriş, araçların hızlı kullanılışı, kapıların ve atık kutularının açık bırakılması, yolcuyu rahatsız eden tavır sergilemek, yolcunun koluna girmek, rota dışında buggy kullanmak gibi cezalar havalimanındaki kiracıları oldukça zorluyor.
100 bin Euro'ya kadar ceza
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, havalimanı işletmecisinin uyguladığı cezalar 3 aşamadan oluşuyor. İlk uygulanan cezanın birinci tekrarında ceza tutarının 2 katı, ikinci tekrarında ise 4 kat ceza uygulanıyor. Özellikle atık konusunda işletmelerin tespit edilen hatalarının üçüncü kez tekrar edilmesi durumunda 100 bin Euro ceza uygulanacağı belirtiliyor. Normalde havaalanlarındaki işletmeleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) denetliyor. Ancak, İstanbul Havalimanı gibi bazı yap-işlet-devret havaalanlarında DHMİ yerine, işletmeci şirketler bu denetimleri gerçekleştiriyor. Bu durumda da kontrol ve cezaları şirketler kendileri belirliyor.
"Cezalarla yeni finansman yaratılıyor"
Sözcü'nün konuştuğu bazı işletmeciler, yetkililerin sadece ceza kesmek için “resmen pusuya yattıklarını” iddia ettiler. Milyonlarca Euro'yu bulan kesilen cezalar nedeniyle bazı işletmelerin büyük zarar yaşadığı kaydedildi. Havalimanı işletmesinde maddi sıkıntılar yaşandığı ve cezalarla yeni finansman yaratıldığı da bir diğer iddia konusu oldu. Sözcü, ceza listesi ve iddialar ile ilgili İGA yetkililerine ulaştı ancak şirketten herhangi bir geri dönüş yapılmadı.