Türkiye tarihinin en büyük orman yangınlarıyla mücadele ederken, Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının hangarda bekletilmesi tartışmaları ve tepkileri de beraberinde getirdi.
THK Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, Ankara Etimesgut’taki Türkkuşu Yerleşkesi’ndeki hangarlarda bekletilen uçaklara ilişkin, “6 uçağın ayağa kalkması için gereken para 4 milyon dolar” açıklamasıyla bakım eksikliğine işaret ederken, hükümet cephesinden gerekçe olarak “THK uçaklarının eski ve su kapasitelerinin düşük olduğu” öne sürülüyor.
Uzmanlar uçaklar için önemli olan yaş değil bakım olduğunu ve su kapasitelerinin de sorun olmadığını vurgulasalar da hükümet cephesi bu gerekçeleri dillendirmeye devam ediyor.
İSRAİL’DEN UÇAKLAR GELİYOR
İspanya'dan yangın söndürme çalışmalarına destek için gelen uçağın, THK uçaklarıyla aynı model olması dikkat çekerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, THK uçağının 1969 model, İspanya'dan gelen uçağın ise 1993 model olduğunu belirterek hükümeti savunmuştu.
Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre; İsrail’den kiralanan uçaklar ise hükümet cephesinden THK uçakları için öne sürülen “eski” ve “su kapasiteleri düşük” argümanlarının aksine işaret ediyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada “Bir şirketimizin, İsrail'deki bir şirketten kiraladığı 2 uçak da yarın ülkemize gelecek” demişti.
Türkiye'deki İsrail Büyükelçiliği, bugün Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Türkiye’den ODAŞ Enerji'nin sahibi Burak Altay ve İsrail’den Arad Holding'in sahibi Nimrod Arad'ın ortak girişimi ile İsrailli Chimnir firmasından kiralanan üç yangın söndürme uçağı, 7 mürettebatıyla birlikte İsrail'den yola çıktı” dedi.
BİRİ 1960, DİĞERİ 1970 MODEL
İsrail'den kiralanan üç uçağın tescilleri 4X-ANR, 4X-AUY ve 4X-AVM. Modelleri ise Thrush S2R-T34, SR2-T45 Turbo Thrush ve Piper PA-32-300 Cherokee Six C.