CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Millî Eğitim Bakanlığı 2023 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “Adıyaman'da Besni ilçemizde hayırsever Erdemoğlu ailesi, 2018 yılında bir Mimarlık Fakültesi açtı. Aradan tam dört yıl geçti ve siz oraya üç tane akademisyen gönderemediğiniz için şu anda öğrenci alamıyor ve bu fakülte binası neredeyse çürümeye terk edildi. Sayın YÖK başkanı, artık bu sesi duyun” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün; Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM’nin 2023 bütçe teklifleri, 2021 yılı kesin hesap kanun teklifleri ve Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeler sürüyor. Komisyonda söz alan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, şunları söyledi:
“Sayın Bakan, sabahki sunumunuzu dikkatlice dinledim. Dersliklerden bahsettiniz, bol bol rakamlardan bahsettiniz ama meselenin asıl konusuna bir türlü girmediniz. Bir gerçekliğin altını çizmek istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığı’nın lokomotifi olan öğretmenlerimizin şu anda yaşadığı mağduriyeti hiçbirimiz görmezden gelemeyiz. Bugün öğretmenler AKP iktidarının kötü ekonomi politikaları nedeniyle yoksul, perişan, evine ekmek götüremez hale gelmişler. Anadolu’da beş yıldır aynı ceketle derse giren öğretmenler var. Kirasını ödeyemeyen, çocuğunu okutamayan öğretmenler var. Genç öğretmenler artık ev alma, araba alma, evlilik yapma hayali bile kuramıyorlar. Ekonomik sorunlarla boğuşan öğretmen ordusunun nitelikli eğitim vermesini beklemek, nitelikli öğrenci yetiştirmesini beklemek doğru olmaz. Bugün bütçeyi konuşuyoruz, siz öğretmenlerin bu ekonomik sorununu çözmek için enflasyona ezilmemek için ne kadar ücret ödeyeceksiniz? Bu konuda ne çalışma yapacaksınız? Asıl mesele bu. Eğer siz Milli Eğitim Bakanlığı’nın Anadolu’daki neferleri olan öğretmenleri bu enflasyon karşısında koruyamazsınız sizin o koltukta oturmanızın da bir anlamı yok, Türkiye’deki eğitim sorunlarının çözülme şansı da yok.
Geçtiğimiz günlerde eğitim alanında örgütlü birçok sendikamızın ortak talepleri oldu, bu talepleri de size iletmek istiyorum. Sendikalarımız 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesini, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesini, tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılmasını, kamudan mülakat uygulamasına son verilmesini, tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesini, vergi dilimi, adaletsizliğe son verilmesini, öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma, beslenme haklarının sosyal adalet anlayışıyla devlet güvencesine alınmasını sizlerden bekliyorlar. Bu konuda sizden çalışma bekliyorlar.
“YÖK BAŞKANI ARTIK BU SESİ DUYUN”
Adıyaman'da Besni ilçemizde hayırsever Erdemoğlu ailesi, 2018 yılında bir Mimarlık Fakültesi açtı. Aradan tam dört yıl geçti ve siz oraya üç tane akademisyen gönderemediğiniz için şu anda öğrenci alamıyor ve bu fakülte binası neredeyse çürümeye terk edildi. Sayın YÖK başkanı, artık bu sesi duyun. Bu hayırseverlerin yapmış olduğu mimarlık fakültesinin eğitime ve öğretime geçmesi için gerekli kadroları açın, bu okulun önündeki engelleri kaldırın.
Sayın Bakan siz biraz önce dersliklerden bahsettiniz, Adıyaman ziyaretinizde de birçok açıklama da yaptınız. Adıyaman’da özellikle Kömür Beldemizdeki lise talebini biz geçen yıl ki bütçede de dile getirmiştik, bu talep bugüne kadar karşılanmadı. Yaylakonak beldemizin de liseye ihtiyacı var.
Samsat'ta 2018 depreminde Doğanca köyümüzde özellikle bir okul hasar gördü. Doğanca köylülerinin ilkokul talebi var, bu talepleri karşılamanızı bekliyoruz. Gölbaşı ilçemizde Yukarınasırlı köyümüz büyük bir köy, köyümüzde yaşayan yurttaşlarımız lise bekliyorlar. Bu gerçekleri, ilimizin bu taleplerini de bir an evvel yerine getirilmesini talep ediyoruz. Bu bütçeden buralara kaynak aktarılmasını sizden talep ediyoruz.”