CHP'li Özdemir'den Bakan Özer'e Boğaziçi Üniversitesi sorusu: “Yaşanan akademik kıyıma sessiz kalınmasının nedeni nedir"

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan usulsüzlüklerin artarak devam ettiğine dikkat çekti. Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, “Yaşanan akademik kıyıma sessiz kalınmasının nedeni nedir? -Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu ve Senatosu’nun son dönemde öğretim üyeleriyle ilgili aldığı haksız ve hukuksuz kararlarla kamu zararına yol açtığı iddiasıyla ilgili olarak Bakanlık ve YÖK bir inceleme başlatacak mıdır? Başlatılmayacaksa bunun gerekçesi nedir?” diye sordu.

04 Eylül 2022 Pazar 13:43
CHP'li Özdemir'den Bakan Özer'e  Boğaziçi Üniversitesi sorusu:  “Yaşanan akademik kıyıma sessiz kalınmasının nedeni nedir"

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan usulsüzlüklerin artarak devam ettiğine dikkat çekti. Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, “Yaşanan akademik kıyıma sessiz kalınmasının nedeni nedir? -Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu ve Senatosu’nun son dönemde öğretim üyeleriyle ilgili aldığı haksız ve hukuksuz kararlarla kamu zararına yol açtığı iddiasıyla ilgili olarak Bakanlık ve YÖK bir inceleme başlatacak mıdır? Başlatılmayacaksa bunun gerekçesi nedir?” diye sordu.

CHP Milletvekili Sibel Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan usulsüzlükleri ve son dönemde artarak devam eden akademisyenlerin idari görevlerine son verilmesi ve üniversiteyle ilişiklerinin kesilmesine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Özdemir, önergesinde şunları belirtti:

“Öğretim elemanlarının oylarıyla Ekonomi Bölümü başkanı olan Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, mevcut rektör tarafından keyfi olarak üç ay süreyle görevinden uzaklaştırılmış ve üniversiteye girişine yasak getirilmiştir. Rektörlük, Yönetmelikte yeri ve yazılı yasal dayanağı olmamasına rağmen ‘öğretim üyeliğinden uzaklaştırma’ kararı vermiştir. Sadece bölüm başkanlığı görevinden uzaklaştırma kararına rağmen keyfi olarak üniversitedeki akademik faaliyetleri de engellenmiştir. Prof. Dr. Zenginobuz’un üniversiteye girişine izin verilmemesi ve keyfi uygulamalar karşısında YÖK’ün bir uyarısının veya müdahalesinin olmaması bu suça ortak olması anlamına gelmektedir.

Bölüm Başkanlıklarının ders açmaları ve planlamalarına Yönetmeliklere aykırı şekilde rektör tarafından keyfi olarak Üniversite Yönetim Kurulu kararlarıyla müdahale edilmektedir. Ders programları değiştirilerek ve Bölüm Başkanlıklarının kararı olmadan kimi akademisyenlere uygun derslerin verilmesinin engellenmesi açıkça YÖK’ün müdahalesi gerekmektedir.

“YÖK’ÜN SESSİZLİĞİ YENİ USULSÜZLÜKLERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR”

Birçok konuda yönetmeliklere uyulmadan usul hataları yapılması, öğretim üyesi ve idari kadroların uyarılarına rağmen bu usulsüz uygulamalara devam edilmesi, öğretim elemanlarının bir muhatap bulamaması ve YÖK’ün bu uygulamalar karşısındaki duyarsızlığı da açıkça asli görevini ihmal ettiğini göstermektedir. İlanlar verilmeden kadro alımları, kişiye özel kadrolar, Üniversitenin yerleşik kadro alım kriterlerine uyulmadan ve hatta jüri üyelerini değiştirerek bölüm ve fakülte yönetim kurulu kararları yok sayılarak yapılan tüm usulsüzlüklerden birinci derece sorumlu olan YÖK sessiz kalmaktadır. YÖK’ün görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyerek görev ihmali ortaya çıkarmaktadır. Bu durum, Boğaziçi Üniversitesi Rektörünün ve yönetiminin söz konusu usulsüzlüklere ve Yönetmeliklere uygun olmayan yeni kararlar almasına devam etmesine yol açmaktadır.”

Özdemir’in önergesinde Bakan Özer’e yönelttiği sorular şöyle:

“-Rektörlerin atamayla göreve gelmesi uygulamasına karşı çıkan, demokratik değerler ve liyakatle anılan Boğaziçi Üniversitesi’nin kurumsal kültürüne sahip çıkan ve Anayasal güvence altına alınmış olan akademik özerkliği savunan, üniversitenin katılımcı, demokratik ve şeffaf usullerle yerleşik işleyişi için mücadele eden tüm akademisyenlerin rektörlük tarafından hedefe konulması ve keyfi olarak görevden uzaklaştırılmaları karşısında Milli Eğitim Bakanlığı veya YÖK bugüne kadar neden herhangi bir adım atmıştır? Yaşanan akademik kıyıma sessiz kalınmasının nedeni nedir?

-Haksız ve hukuksuz şekilde görevlerine son verilen, ders vermeleri engellenen öğretim elemanlarının görevlerine geri dönmeleri konusunda YÖK’ün bir girişimi olacak mıdır?

-Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nün seçimle göreve atanan müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı hangi gerekçeyle görevinden alınmıştır? Üniversite teamüllerine uygun olmayarak Üniversite dışından bir Doçentin bir günde ‘Profesör’ ataması yapılarak Atatürk Enstitüsü’ne müdür olarak atanması hangi kriterlere göre yapılmıştır?

-Ekonomi bölümü başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un, Yönetmelikte yeri olmamasına rağmen “öğretim üyeliğinden uzaklaştırma” kararının gerekçesi nedir? Sadece bölüm başkanlığı görevinden uzaklaştırma kararına karşın ve yazılı yasal dayanağı olamadan Üniversiteye girişine de izin verilmemesi ve akademik faaliyetlerine izin vermeyen Rektörlüğün keyfi ve usulsüz uygulamalarına karşı YÖK’ün bir uyarısının veya müdahalesinin olmamasının gerekçesi nedir? Yaşanan usulsüzlükler karşısında YÖK’ün herhangi bir işlem yapmamasının, hukuka ve akademik özgürlüklere aykırı olan uygulamalara ortak olmasının gerekçeleri nelerdir?

-Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü tam zamanlı öğretim görevlisi Can Candan’ın rektörlük tarafından ikinci kez görevden alınmasının gerekçesi nedir?

-Mithat Alam Film Merkezi’nde görevli olan Zeynep Ünal ve Elif Ergezen’in görevlerine rektörlük tarafından son verilmesinin gerekçesi nedir? Göreve son verme kararları hangi süreçler neticesinde alınmıştır?

-Mevcut rektörün göreve atandığı tarihten bugüne toplam kaç öğretim elemanıyla ilgili disiplin soruşturması açılmış, toplam kaç disiplin cezası verilmiş, toplam kaç kişi görevinden alınmış ve toplam kaç öğretim elemanının Üniversite ile ilişiği kesilmiştir?

-Mevcut rektörün göreve atandığı tarihten bugüne kadar üniversitede toplam kaç ders kapatılmış ve kaç ders açılmıştır? Söz konusu dersler hangi öğretim elamanları tarafından verilmekteydi?

-YÖK, Boğaziçi Üniversitesi’nde 2021 yılı Ocak ayından itibaren yaşanan ve kamuoyuna yansıyan çok sayıda hukuksuz işlem ve uygulamalara dönük olarak bugüne kadar bir inceleme başlatmış mıdır? Başlatılan bir inceleme olduysa söz konusu bu incelemelerin içeriği, detayları ve neticesinde verilen cezai kararlar nelerdir?

-2020 yılı Ocak ayından bugüne kadar olan sürede Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü tarafından toplam kaç kişiye Boğaziçi Üniversitesi kampüsüne giriş yasağı konulmuştur? Giriş yasağı konulan kişilerin unvanlarıyla birlikte isimleri nedir?

-Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu ve Senatosu’nun son dönemde öğretim üyeleriyle ilgili aldığı haksız ve hukuksuz kararlarla kamu zararına yol açtığı iddiasıyla ilgili olarak Bakanlık ve YÖK bir inceleme başlatacak mıdır? Başlatılmayacaksa bunun gerekçesi nedir?”

Son Güncelleme: 04.09.2022 13:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.