Cumhuriyet Gazetesine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay Almanya'dan Türkiye'ye döndü. Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan Atalay, Almanya'nın başkenti Berlin'den Atatürk Havalimanı'na geldi. Körüğe yanaşan uçaktan polis ekipleri eşliğinde alınan Atalay, gözaltı işlemleri için emniyete götürüldü.
Atalay, Cumhuriyet gazetesine iki gün önce yaptığı açıklamada, 11 Kasım'da Türkiye'ye döneceğini açıklamıştı. Atalay şu ifadeleri kullanmıştı: ''Artık yurda dönüş ve ardından -sizleri göremeden- belirsiz bir müddet zorunlu ikamete tabi tutulacağımız anlaşılan Silivri'ye gidiş zamanının geldiğini anlamışsınızdır. Bu dönüşü 'kahramanlık' olsun diye yapmadığımı, genellikle serinkanlı olarak ve duygularımdan ziyade akıl ve mantık süzgecinden geçirerek ortak yararlar için en doğru kararı vermeye çalıştığımı bilmenizi isterim.''
"Cumhuriyet gazetesine siyasi operasyondur"
Cumhuriyet Gazetesi Avukatı Bahri Belen ise yaptığı açıklamada, "Anladığımız kadarıyla uçağın merdivenlerinden gözaltına alındı. Buradan Vatan Emniyet'e gidecek. Kaç gün gözetim verilecek bilmiyoruz. Tutuklama kararı verebilirler. Bu Cumhuriyet Gazetesi'ne siyasi operasyondur. Hukuki değildir. Tutuklanan arkadaşların tutuklanma gerekçelerinde hukuki bir neden yoktur. Hukuki bir neden olmadığı gibi arkadaşların tutuklanmalarıyla ilgili gerekçeler de tutuklanmayla ilgili usul kurallarına uygun değildir" şeklinde konuştu.
Olayın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan Atalay'ın adreslerinde bulunamaması ve yurtdışında olduğunun belirlenmesi üzerine savcılıkça hakkında yakalama kararı çıkarılması talep edildi.
Talebi değerlendirerek kabulüne karar veren İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği kararında, şüpheli Atalay'ın adresinde bulunamadığı ve yurtdışında olduğunun tespit edildiği, bu nedenle delilleri karartma ihtimali ve kaçma şüphesinin bulunduğu belirtildi.
Hakimlik kararında, şüphelinin Cumhuriyet Vakfı ile gazetenin yöneticisi olduğu, gazetede hem PKK hem de FETÖ/PDY örgütü lehine yayınlar yapıldığı, yine örgütün eylemlerini meşrulaştırıcı ve özendirici haberlerin yer almasıyla bu örgütler adına faaliyette bulunduklarının anlaşıldığı kaydedildi. Şüpheli Atalay hakkında "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak" suçundan yakalama emri düzenlenmesine hükmedildiği aktarıldı.
Son Güncelleme: 11.11.2016 14:53