Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, ''Gazetecilere Polis Şiddetine Karşı'' İmza Kampanyası Başlattı

New York merkezli Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Türkiye'de 2021 başından bu yana en az 44 kadın gazetecinin polis şiddetine uğradığını açıkladı. Koalisyon, "Gazetecilere yönelik artan polis şiddeti kabul edilemez. Gazetecileri hedef alan ve sistematik hale gelen polis şiddetine son verilmesini istiyoruz" açıklamasıyla bir imza kampanyası başlattı.

28 Temmuz 2021 Çarşamba 13:00
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, ''Gazetecilere Polis Şiddetine Karşı'' İmza Kampanyası Başlattı

CFWIJ, "Son dönemde gazetecilerin polis tarafından doğrudan hedef alınmasını, haber takibi yapan kadın gazetecilere karşı orantısız güç kullanılmasını, kadın gazetecilerin uğradıkları fiziksel şiddeti büyük bir endişeyle takip ettiklerini" açıkladı.

Koalisyon; 2021 başından bugüne kadar en az 44 kadın gazetecinin polis şiddetine maruz kaldığını, mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek 3 kadın gazetecinin evlerine yapılan baskınla, 13 kadın gazetecinin de sahada haber takibi yaparken gözaltına alındığını bildirdi.

Koalisyon, 20 Temmuz Suruç Katliamı'nın yıl dönümünde, hayatını yitirenleri anmak isteyen kitleyi takip eden gazetecilerin; "Polis tarafından ablukaya alınıp yaralanacak kadar fiziksel şiddetle karşı karşıya kalmalarının ülkede gittikçe şiddetlenen polis müdahalelerini kanıtlar nitelikte olduğu” değerlendirmesini yaptı.

"KADIN GAZETECİLERE POLİS ŞİDDETİ YÜZDE 158 ARTTI"

Açıklamada, "2020’de kaydettiğimiz vakalara kıyasla bu yıl kadın gazetecilerin maruz kaldığı şiddet yüzde 158,82’lik bir artış gösterdi. Gazeteciler, haber yapmak için gittikleri alanlarda polis tarafından sözlü veya fiziksel tehdide ve şiddete maruz bırakıldı" vurgusu yapıldı.

Koalisyon; Evrensel Gazetesi Ayşen Şahin'in İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi öğrenci protestolarını takip ettiği, Pınar Gayıp'ın Etkin Haber Ajansı’nda (ETHA) çalıştığı ve Jinnews muhabiri Beritan Canözer'in yazdığı bir haber nedeniyle evi basılarak gözaltına alındığını da hatırlattı. 

“EGM GENELGESİYLE GAZETECİLERİN İŞLERİNİ YAPMASI DAHA DA GÜÇLEŞTİ”

Koalisyon, "27 Nisan 2021’de İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesiyle, gazetecilerin işlerini yapmasının daha da güçleştiğini ve gazetecilerin yaptığı çekimlere, takip ettiği toplumsal hareketlere birebir müdahalenin önünün açıldığını" bildirdi.

Koalisyon, kadın gazetecilerin yanında olmak isteyen herkesi internet sitelerinde yer alan imza kampanyasına destek olmaya davet etti. Kampanyanın çağrı metni şöyle:

"Kadın gazeteciler sahada, alanda, çalıştığı kurumda, evinde artık kendini güvende hissetmiyor. Haber takibi yaparken polis tarafından darp edilmekten, gazetecilik faaliyetlerinin ardından evlerinin basılmasından, sahada maruz kaldığı sözlü ve fiziksel tacizlerden, ekipmanlarının zarar görmesinden, gözaltına alınmaktan, polisin şiddeti görmekten dolayı mesleğini yapamaz hale geliyor. Tüm bu müdahalelere yönelik CFWIJ olarak yargı, devlet ve polis eliyle yalnızlaştırılmaya çalışılan kadın gazetecilerin yanında olmak için herkesi imza kampanyamıza davet ediyoruz.
Kadın gazetecilerin alanda özgürce ve güvende olmasını talep ederken 'Güvende Değiliz' etiketiyle herkesi kadın gazetecileri desteklemeye, toplumsal farkındalık yaratmak için imza atmaya çağırıyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.