TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, 2014’ten sonra görevden uzaklaştırılan, Danıştay İDDK kararlarına rağmen 1 yıldır görevlerine iade edilmeyen okul müdür ve müdür yardımcılarının durumunu daha önce de TBMM gündemine taşımış, meclis genel kurulunda da sorular sormuştu. 15 Temmuz darbe girişimi ve son gelişmeler ışığında Milli Eğitim Bakanı’na tekrar soran, 4 yılını dolduran 18 bin okul yöneticisinden 8 bininin sendikal ve siyasal kimlikleri üzerinden elendiği iddialarını TBMM gündemine taşıyan Özdiş, elenen 8 bin okul yöneticisinin sendikal dağılımlarının açıklanmasını istedi. Özdiş, “Adana’da hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen’li üyelerin çoğunluğunun okul müdürü olması tesadüf müdür?” diye sordu.
FETÖ SORUŞTURMASINDA KAÇI AÇIĞA ALINDI?
10 Haziran 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” sonrasında Türkiye çapında 4 yılı dolduran eğitim yöneticilerinin yeniden görevlendirilmesi için puanlama sistemi getirilmişti. Bu puanlamada liyakat ve kamu yararı yerine hükümete veya cemaate yakın insanların görevlendirildiği iddia edilirken, Türkiye genelinde 18 bin yöneticiden 8 bini elenmişti. Danıştay’a açılan davaların kazanılmasına rağmen geçtiğimiz yıl boyunca göreve iade bekleyen eski okul müdürlerinin beklediği haber gelmemiş, mağduriyetler gün geçtikçe artmıştı.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlayan operasyonlarda Milli Eğitim Bakanlığında da görevden uzaklaştırma, gözaltı ve tutuklamalar oldu. Bu noktada eski müdürleri tekrar gündeme getiren Özdiş, 2014’teki yönetmelikten sonra atanan müdürlerden, 15 Temmuz sonrası açığa alınan/ tutuklanan olup olmadığını sordu.
SENDİKA ÜYELİKLERİNE BAKILIP MI ATAMA YAPILDI?
18 bin okul yöneticisinden 8 bininin elendiğine dikkat çeken Özdiş, bu 8 bin kişinin sendikal dağılımlarının açıklanmasını istedi.
Ayrıca söz konusu yönetmelik sonrası Adana genelinde 402 okul müdürü atamasın yapıldığını belirten CHP’li Özdiş, edindiği bilgiler ışığında 402 kişinin 360’ının Eğitim Bir Sen üyesi olmasının tesadüf olup olmadığını, atamaların objektif yapılıp yapılmadığını da sordu .
İbrahim Özdiş’in soru önergesinin tam metni şu şekilde :
10 Haziran 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” sonrasında Türkiye çapında 4 yılını dolduran eğitim yöneticilerinin yeniden görevlendirilmesi için puanlama sistemi getirilmiştir. Bu puanlamada kamu yararı ve liyakat yerine hükümete veya cemaate yakın insanların görevlendirildiği iddia edilmektedir. Sendikal ve siyasal kimlikleri üzerinden 18 bin okul yöneticisinden 8 bini elenmiştir. Son yaşanan gelişmeler ışığında;
- Söz konusu yönetmelikle beraber atanan okul yöneticilerinden FETÖ/PDY soruşturması sonucu açığa alınan/tutuklanan kişi sayısı nedir?
- Elenen yaklaşık 8 bin okul yöneticisinin sendikal dağılımı nasıldır?
- Yargı kararlarıyla mağduriyeti kesinleşen ancak halen görevlerine iade edilmeyen okul yöneticilerinin durumu ne olacak? Aşağıda tablo halinde isimleri bulunan öğretmenlerimizi eski görevlerine iade etmeyecek misiniz?
- Vekili olduğum Adana ili genelinde 402 okul müdür ataması yapılmış olup, sendikal dağılımları 13 Eğitim – Sen, 27 Türk Eğitim Sen, 2 Eğitim İş ve 360 Eğitim Bir Sen olarak gerçekleşmiştir. Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen’li üyelerin çoğunluğunun okul müdürü olması tesadüfi midir? Bu atamalar objektif olarak mı değerlendirilmiştir?
Son Güncelleme: 05.08.2016 16:33