CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, narenciyenin ağırlaşan sorunları nedeniyle kapsamlı bir araştırma önergesi hazırladı. Dudu'nun önerge çerçevesinde yaptığı değerlendirmeler şöyle:
BEŞ MİLYON İNSANIN GEÇİMİ
"Türkiye’de toplam 4 milyon tona yakın üretimi, 942 milyon dolarlık ihracatı ile özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde doğrudan ya da dolaylı olarak 5 milyon insanın geçimini sağladığı narenciye sektöründe, tıpkı domates üretimi gibi ciddi sıkıntılar ortaya çıkmaktadır.
Limon üretiminin yüzde 81’inin, greyfurt üretiminin yüzde 95.6’sının, portakal üretiminin yüzde 53’ünün ve mandalina üretiminin yüzde 72.2’sinin Mersin, Adana ve Hatay bölgelerinde üretildiği sektörde, üretici üretiminin karşılığını alamaz hale gelmiştir.
Narenciyede yaşanan fiyat problemi ve arz-talep dengesizliği üreticiyi sıkıntıya sokarak, emeğinin karşılığını alamaz hale getirmiştir. Elektrik, mazot ve gübre fiyatlarında son 15 yılda yaşanan yüzde 200-300’e varan fahiş artışlara karşın ürün fiyatlarının aynı kalması üreticiyi geçim sıkıntısı ile karşı karşıya bırakmıştır. Dalında çürümeye bırakılan narenciye, çiftçilerimizi ödeyemedikleri krediler ve borçlara mahkum etmiştir.
Limon üretici tarafından dalında 1 lira 20 kuruşa satılırken, büyük illerdeki marketlerde satış fiyatı kimi zaman 7 liraya fırlamaktadır. Aynı şekilde portakalın kilosu 40-60 kuruştan tüccara satılırken, marketteki satış fiyatı 2-2.5 liraya kadar çıkmaktadır. Narenciyenin dalındaki fiyatı ile tüketiciye ulaşan fiyatı arasındaki makas çok büyüktür. Üretici değil, tüccar kar elde etmektedir.
Üretici, ürettiği ürünle girdi alamaz duruma geldiği zaman çiftçiliği bırakmak zorunda kalmaktadır. Son dönemde Türkiye’nin birçok tarım ürününü yurtdışından ithal eder hale gelmesi, yaşanan tabloyu özetlemektedir. TÜİK Ekim 2016 Raporu’na göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) turunçgillerde Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 35.06 oranında azalmıştır."
Son Güncelleme: 01.12.2016 15:08