ABD enflasyonu 13 yılın zirvesi olan yüzde 5’i gördü. ABD’deki enflasyon oranı, Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) ile yapılan köprü ve otoyol geçiş ücretleri fiyatlandırmasında, ABD enflasyon oranları kullanılıyor.
ABD'de geçen yıl mayıs ayında yüzde 0,1 olan tüketici enflasyonu bu yılın mayıs ayında yüzde 5'e yükseldi. Ağustos 2008 sonrasındaki en yüksek seviyeye ulaşan ABD enflasyonu, tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor. Türkiye’de de KÖİ ile yapılan Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli geçiş ücreti fiyatlandırmasında ABD enflasyon oranları kullanılıyor.
ABD'de enflasyonun beklentilerin de üzerinde artması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal sıkılaşma takvimini öne çekmesi açısından büyük önem taşıyor. Fed’in parasal sıkılaşması ise Türkiye gibi yüksek döviz cinsi dış borcu olan gelişmekte olan ülkeler açısından risk teşkil ediyor.
KÖPRÜ VE OTOYOLLARA ZAM YOLDU
Yavuz Sultan Selim Köprüsü için araç başına 3 dolar ve yüzde 18 KDV alınıyor. Bunun üzerine ABD enflasyonu ekleniyor. Mevcut kur üzerinden 25,8 TL’nin üzerinde yüzde 18 KDV ekleniyor ve geçiş ücreti 30,44 TL oluyor. Bunun üzerine de ABD enflasyonu eklenecek. Ocak ayında Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti de 21.90 TL’den 27,50 TL’ye yükseltildi. Osmangazi Köprüsü’nde ise ücretlendirme 35 dolar ve KDV’nin üzerine ABD enflasyonu eklenerek yapılıyor. Sene başında Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti otomobiller için yüzde 25 oranında artışla 117,90 TL’den 147,50 TL’ye çıktı. Yılda iki defa zam gelen köprülere enflasyon farkının ne zaman işleneceği ise bilinmiyor.