15 temmuz başarısız darbe girişimi sonrası kamu kurumlarında açığa alma ve soruşturma depremi tam gaz sürerken, boşalan kadrolara yenilerinin gelmesi süreci de start almış durumda. Depremin en çok yaşandığı kurumların başında gelen Milli Eğitim Bakanlığı da KPSS'nin yanı sıra sözlü mülakat yaparak 40 bin yeni öğretmen alacak.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Sinan Tarhanoğlu’nun haberine göre;
beş yıl olarak hazırlanan "sözleşmeli öğretmen" alım süresi bir yıl uzatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 2011 yılında uygulamadan kaldırdığı sözleşmeli öğretmenlik uygulaması OHAL’in 2. KHK’si ile yeniden devreye girdi.Sözleşmeli öğretmenler, KPSS puanının yanı sıra sözlü mülakat başarısına göre atanacak. MEB, darbe girişiminin ardından açığa aldığı 22 bin öğretmen yerine ilk etapta 40 bin norm fazlası öğretmeni görevlendirmeyi planlıyor. Daha önce Meclis eğitim komisyonunda gündeme gelen ilk taslakta 5 yıl “çakılı” öğretmenlik modeli öngörülmüştü. Ancak KHK’ye göre, öğretmenler atandıktan sonra 4 yıl sözleşmeli olacak. Daha sonra istedikleri takdirde aynı yere kadrolu olarak atanacak. Atandıkları yerde 2 yıl daha çalışan öğretmenler tayin isteme hakkı elde edecek. Yani öğretmenler atandıkları il ve okulu toplamda 6 yıl boyunca değiştiremeyecekler. Eş durumu atamalarında eşlerden sözleşmeli öğretmen olmayan, sözleşmeli öğretmen olan eşin yanına gitmek zorunda kalacak.
KHK ile birlikte MEB’in tüm eleştirilere karşın, öğretmen adaylarını “sözlü mülakattan başarılı olma şartıyla atama” kararından vazgeçmediği de ortaya çıktı. Yasaya göre her bir branştan belirlenen kadro sayısının 3 katı kadar aday mülakata çağırılacak. Atamalara, mülakat puanı, tecrübe ya da KPSS puanlarının yüzdelik etkilerinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor.
HAFTA BAŞINA KADAR YÖNETMELİK
KHK’nın yayımlanmasının ardından MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, ilgili yönetmeliği çıkarmak için çalışmaya başladı. Yönetmelikte, sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların başvurularının ne zaman ve nasıl alınacağı, sözlü sınava alınacakların nasıl belirleneceği ve takvimi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları yer alacak. Bakanlığın en geç hafta başında yönetmeliği yayımlaması bekleniyor.
NORM FAZLALARI GÖREVE
Öte yandan MEB, darbe girişiminin ardından yaptığı cemaat operasyonu ile açığa aldığı 22 bin öğretmenin yerine ilk etapta bakanlık teşkilatındaki 40 bin norm fazlası öğretmeni görevlendirmeyi planlıyor.
Son Güncelleme: 29.07.2016 12:54