AB zirvesinde istifa getiren kavga

Fransa'nın Avrupa Komisyonu üyesi Thierry Breton, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile yaşadığı anlaşmazlık sonrası istifa etti. Breton, istifa açıklamasında doğrudan von der Leyen'i suçladı.

16 Eylül 2024 Pazartesi 15:19
AB zirvesinde istifa getiren kavga

Fransa'nın Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton'un, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Komisyon üyeliğinden istifa ederken Fransa, Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne'u yeni Komisyon üyesi olarak aday gösterdi.

Breton'un istifası Haziran seçimleri sonrası geçiş döneminde beklenmedik bir gelişme oldu.

İstifasını X'te duyuran Breton, beş yıllık yeni görev dönemindeki ekibini bu hafta açıklamaya hazırlanan von der Leyen'i "şaibeli yönetişim" ile suçladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un makamı Fransa'nın sınai bağımsızlık ve Avrupa'nın rekabetçiliği merkeze alan bir gündem istediğini açıkça belirtti.

Avrupa Komisyonu'nun son beş yılda en öne çıkan üyelerinden birisi olan Breton, milyarder Elon Musk'la yaşadığı tartışma, AB'nin büyük teknoloji şirketlerine yönelik regülasyonlardaki öncü rolü, AB'nin koronavirüs aşısı politikası ve savunma sanayine destek verilmesi çabalarıyla tanınıyor.

Breton'un sosyal medya platformu X'te yayınladığı istifa mektubuna göre von der Leyen'in "birkaç gün önce" Fransa'dan Komisyon'a "kişisel sebeplerden dolayı" başka birisinin göndermesini istediğini ve karşılığında "iddiaya göre daha nüfuzlu bir gündem" sunulacağını söyledi. Breton, mektubunda "Şaibeli yönetişime dair daha fazla kanıt olan bu son gelişmeler sonucunda Komisyon'da görevime daha fazla devam edemeyeceğim sonucuna varmak zorundayım" dedi.

Son Güncelleme: 16.09.2024 15:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.