Japonya Festivali başladı

Pandemi nedeniyle bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenen Japonya Festivali başladı. Ertuğrul 1890 filminin gösterileceği festival kapsamında herkese açık bir şiir yarışması da düzenlendi.

16 Aralık 2020 Çarşamba 18:45
Japonya Festivali başladı

Pandemi nedeniyle bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenen Japonya Festivali bugün başladı. Ertuğrul 1890 filminin gösterileceği festival kapsamında herkese açık bir şiir yarışması da düzenlendi.

Japonya Büyükelçiliği tarafından, Japonya ve Türkiye arasındaki kültürel etkileşimi daha da geliştirmek amacıyla çevrimiçi olarak düzenlenen ve bir ay sürecek olan “Japonya Festivali 2020” bugün başladı.

Bu festivalde İzmir depreminden zarar görenler ile korona virüs salgını dolayısıyla hayatları zorlaşanlara destek mesajı taşıyan “Geleneksel Japon ve Türk Çalgıları Konseri”, Japonya’nın geleneksel savunma sanatlarından “İaido Gösterisi”, film gösterimi, Japonya Büyükelçiliği’nde görevli şef tarafından Japon yemeği tanıtımı gibi çok çeşitli etkinlikler sırayla yer alacaktır.

Japonya Büyükelçiliği’nin Facebook, Youtube ve Instagram hesapları üzerinden izlenebilecek etkinliklerle Japon kültürü tanıtılacak. Etkinlikler ve festival takvimi şöyle:

Türkiye’de yaşayan herkesin katılabileceği bir Manga Çizim Yarışması düzenlenmektedir. Konusu, “güneş” ve “ay - yıldız”ı imgeleyen orijinal iki karakter yaratmaktır. Yarışmayı kazananlar Japonya Büyükelçiliği’nin resmi internet sitesinden açıklanacak. (Son başvuru: 6 Ocak 2021

Türkiye'de rol aldığı televizyon programları ve reklam filmlerinden tanıdığımız, aynı zamanda Iaido (kılıç sanatı) 5.Dan sahibi KOBAYASHI Masataka Japon savunma sanatlarından biri olan Iaido hakkında bilgi verecek ve bir gösteri sunacaktır. (19 Aralık 2020, saat 14.00)

Türkiye'de Japon waka şiiri araştırmalarının önde gelen uzmanlarından Doç. Dr. Esin ESEN,  ünlü Japon waka şiirlerini tanıtacak ve kolay anlaşılır biçimde açıklayacaktır. (20 aralık 2020, saat: 14.00)

ERTUĞRUL 1890

Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin dönüm noktası olan Ertuğrul Firkateyni kazasının 130. yıldönümü anısına, bu olaydan hareketle çekilen "Ertuğrul 1890" filmi çevrimiçi gösterilecektir. (Vimeo üzerinden 23-30 Aralık 2020)

Geleneksel Japon oyuncağı “kendama” ile onlarca hareket yapılabilmekte, uluslararası yarışmalar da düzenlenmektedir. Bu hareket becerilerinden birkaçını tanıtan video sizlerle paylaşılacaktır. Japonların geleneksel kıyafetleri kimonoyu nasıl giydiklerini basitçe tanıtan bir video sizlerle paylaşılacaktır. (28 Aralık 2020, saat:15.00)

20 yılı aşkın süredir ikebana - çiçek düzenleme sanatı ile uğraşan Neslihan NOYAN tarafından "herkesin yapabileceği ikebana" düzenlemeleri sunulacaktır. (3 Ocak 2021, saat: 14.00)

Japonya Büyükelçiliğinde görevli Şef MIURA Hideki tarafından temari suşi yapımının tanıtıldığı bir video sizlerle paylaşılacaktır. (9 Ocak 2021, saat: 14.00)

Arşivlerde fazla belgesi bulunmayan ve dünyada yaygın olarak bilinmeyen, ancak Japonya ile Türkiye'yi birbirine bağlayan tarihi “Heimei-Maru olayı” hakkında, Heimei-Maru'da bulunmuş olan Türk askerlerinin ve Japon mürettebatın torunlarının katkılarıyla, bilinmeyen tarihi gerçeklerin izini süren bu belgesel film çevrimiçi olarak yayınlanacaktır. (13-20 Ocak 2021)

HEİMEİ -MARU OLAYI NEDİR?

Birinci Dünya Savaşı sona erdiğinde Sibirya'daki Rus esir kamplarında tutulan Türk savaş esirlerinden yaklaşık 1000 kişi 1921'de Japon gemisi Heimei-maru ile Viladivostok'tan Türkiye’ye dönerken, Ege Denizi açıklarında Yunan birlikleri tarafından tutulurlar. Yunanlıların Türk esirlerin kendilerine teslim edilmesi talebi Heimei-maru’nun Komutanı tarafından reddedilir. Bu nedenle Heimei-maru, Yunan ordusu tarafından uzun süre alıkonulur. İtalya'nın arabuluculuğuyla, Japonya, Türk askerlerini İtalya’ya ait bir adaya teslim eder. Japon mürettebat ile Türk askerleri orada vedalaşırlar. En sonunda, Türk askerleri İstanbul’a 25 Haziran 1922’de dönebilirler.

Son Güncelleme: 16.12.2020 18:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.