CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik'in, 15 Temmuz Darbe girişimini işaret ederek, Devlet Tiyatrolarında bu yıl "sadece yerli oyunlara sahnelerimizi açıyoruz" açıklaması üzerine yazılı soru önergesi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı. Altıok önergesinde; Demokrasimize sahip çıkmak adına “sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” sözlerinin, sanatın güncel siyasetin üstündeki konumuna aykırılık teşkil etmekte olduğunu ve hedefi olan duyarlı insana giden yolu adeta tıkadığını belirtti. Zeynep Altıok'un yazılı soru önergesi şöyle: “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla dilerim. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik’in, 15 Temmuz darbe girişimini işaret ederek "milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz" gerekçesiyle bu yıl sadece “yerli oyunlar” sergileneceğine yönelik açıklaması yazılı ve görsel basında yer almıştır. Daha sonra Devlet Tiyatroları resmi sitesinde yalnızca ilk turda yerli oyunlarla perdelerin açılacağı, sonrasında yabancı oyunlara da yer verileceği duyurulmuştur. Ancak, “15 Temmuz darbe girişimi halkımızın demokrasi tercihini açıkça ortaya koymuştur. Takdir edilir ki demokrasi, yerli ve milli kalıplara sığmayacak kadar evrensel bir değerdir. Demokrasimize sahip çıkmak adına “sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” sözleri, sanatın güncel siyasetin üstündeki konumuna aykırılık teşkil etmekte, hedefi olan duyarlı insana giden yolu adeta tıkamaktadır. Sanat siyasetten bağımsızdır. Bu çerçevede; 1- Bu uygulama ile sanatın evrenselliğini hiçe sayan sanata siyaset karıştıran bu açıklama Birecik'in kendi inisiyatifi midir? Yoksa siyasi iradenin bir talimatını mı yerine getirmektedir? 2- Devlet Tiyatroları yasası gereğince, her sezon oynanan yerli oyunların yabancı oyunlara göre ağırlıklı bir yer tutması görevi ortadadır. Yasa maddeleri ise açıktır:
- a) Türk oyun sanatının yurt içinde gelişmesi, ilerlemesi ve yurt dışında yayılmasını sağlamak, duyurmak ve tanıtmak
- b) Türk halkının dil ve kültürünü, yurt ve güzellik sevgisini, toplumun genel eğitim çizgisini yükseltmek
- c) Türk halkının kültürünü destekleyerek temel değerler üzerinden doğru yargılara varmasını sağlamak
- d) Yerli yazarların yetiştirilmesine yardımcı olmak, Türk yazarlarının eserlerinin yabancı ülkelerde tanıtılmasını sağlamak
- e) Dünya klasiklerini, tiyatro sanatındaki yenilikleri tanıtmak
- f) Yabancı sanat adamlarıyla işbirliği yaparak, ülkemiz ve diğer ülkeler arasındaki kültürel işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.