CHP eski milletvekili Umut Oran, TSK'daki yeni yapılanmayı yorumlarken önemli mesajlar verdi. Oran'ın açıklaması şöyle:
"Demokrasi tarihimize kara bir leke olarak giren 15 Temmuz “silahlı kalkışması” hem TSK içindeki darbe karşıtı geniş kesimin hem de her siyasal görüşten halkımızın sağduyusu sayesinde başarısızlıkla sonuçlandırılmıştır. Tüm siyasi partiler, demokrasimizin yapısal sorunlarına rağmen, birlik ve beraberlik sergilemiş ve “silahların” egemenliğine “hayır” demeyi bilmiştir. Bu anlamda 15 Temmuz, ne tek başına bir siyasinin ne de sadece bir partinin “zaferi” olarak konumlandırılabilir.
Ancak silahlı kalkışmanın üzerinden geçen 2 haftalık sürede yaşananlar AKP’nin hala meseleleri doğru değerlendiremediğini ve büyük bir pragmatizmle süreci kendi siyasi pozisyonunu kuvvetlendirmek için kullandığını ortaya koymaktadır.
Yaşanan olaylar ne kadar travmatik ve ağır olsa da devleti yönetme pozisyonunda olanların temel görevi, aklı ve bilimi referans alarak demokrasiyi kuvvetlendirecek adımlar atmak olmalıdır. Olayların heyecanına kendini kaptırarak tamiri imkânsız hatalar yapmak gibi bir lüks yoktur. Özellikle askeri kurumların giriş-çıkışlarına iş araçları yığmak, halk yığınlarını askeri tesislerin önünde ve civarında gösteri yapmaları için teşvik etmek ve TSK’ya karşı toptancı ve özensiz bir üslup kullanmak doğru yaklaşımlar değildir. Aynı şekilde TSK’nın iç düzenini bozacak biçimde, alelacele kararlar alarak, eğitim kurumlarını kapatmak ve “emir komuta birliğini” bozacak girişimlerde bulunmak ülkemizin bulunduğu coğrafyanın gerekliliklerini anlamamış olmak demektir.
Herkes tarafından bilinmelidir ki darbe girişimleri, köklü kurumları kategorik “suçlu” ilan ederek ya da bir cemaatin yerine bir başkasını ikame ederek değil; demokrasiyi, adaleti, eşitliği ve özgürlüğü hâkim kılarak engellenebilir. Darbelerle mücadele gerekçesi altında ülkenin milli kurumlarını güçsüzleştirmek ise yeni darbelere ve çok ciddi güvenlik sorunlarına davetiye çıkarmak anlamına gelecektir.
Öyleyse Türk Silahlı Kuvvetleri, potansiyel düşman olarak görülmemeli ve aklıselim içinde ülkemizin nasıl bu günlere geldiği değerlendirilmelidir. TSK’yı itibarsızlaştırmanın Türkiye’yi güçsüzleştirmek olduğu unutulmamalıdır. Bazı siyasiler ve yurttaşlar, FETÖ’yle 15 Temmuz günü tanıştıklarını iddia etseler de ülkemizin pek çok aydını ve başta CHP olmak üzere siyasi partiler on yıllardır dini temelde örgütlenen yapılar noktasında uyarılar yapmışlardır. Bugün aynı odaklar, yapılması gereken şeyleri aynı samimiyetle ortaya koymaktadırlar. Sorunun temelinde eşitsizlikler, liyakat sisteminin bozulması, adaletsizlik, köşe dönmecilik, kutuplaştırma, dışa bağımlılık, laiklikten ve bilimden uzaklaşma, ötekine tahammülsüzlük ve meselelere “at gözlüğüyle” bakma alışkanlığı vardır. Çözüm de bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür.
Tamamen propagandaya yönelik açılımlar sorunları büyütecektir. Oysa geçmişte benzer yöntemler denenmiş ve bugünlere ulaşılmıştır. Bugün Harp Okullarını kapatmak isteyenler, Kuvvet Komutanlıklarını MSB’ye bağlayanlar dün de aynı gerekçelerle Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığını MİT’e bağlamışlardı. Ve görüldüğü üzere GES’in MİT’e bağlanması “silahlı kalkışmayı” engellemek bir yana önceden haberdar olunmasını bile sağlayamamıştır. Bu somut gerçek ortadayken hala daha aynı yöntemde ısrar etmek Türkiye’yi ve dünyayı anlayamamış olmak demektir.
Katılımcı, çoğulcu demokrasimizin işleyebilmesi için hükümetin bir an evvel devlet yönetmenin ciddiyetini anlaması, TBMM’nin “yasa yapıcı” iradesine saygı duyması ve kendilerini değil demokrasimizi ve milletimizi güçlendirecek adımları atması zaruridir. Bölgemiz güçsüz bir orduyu, korkulara teslim olmuş bir bürokrasiyi ya da kapatmaya, yıkmaya, yok etmeye odaklanmış bir anlayışı kaldıramaz. Bir an evvel, muhalefet partileriyle, üniversitelerle, demokratik kitle örgütleriyle ve milletimizle beraber ortak aklı oluşturmaya çalışmak ve demokrasimizi güçlendirmek için adımlar atılmalıdır.
Bu acil görev, iktidar bloğuna düşmektedir. FETÖ’nün yanında, PKK’nın ve IŞİD’in de aktif eylemlilik sürecinde olduğu, Büyük Ortadoğu Projesi adı altında bölgenin kaos içinde yaşadığı bir dönemde kaybedecek zaman yoktur.
Yolunu bulmakta zorluk çekenler için Mustafa Kemal Atatürk’ün aydınlığı, bir kutup yıldızı gibi takip edilmeyi beklemektedir."
Son Güncelleme: 02.08.2016 14:38