TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Alan: 'Türkiye'de afetlerle mücadele politikası yok'

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan üç gün önce Antalya’da başlayan ve Türkiye’nin farklı noktalarında devam eden yangınlar için, “Türkiye’de afet ve afetlerle mücadele politikası maalesef yok. Afetlere karşı mücadele yöntemimizi değiştirmemiz gerekir” dedi.

31 Temmuz 2021 Cumartesi 12:26
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Alan: 'Türkiye'de afetlerle mücadele politikası yok'

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan ve Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Sivil Savunma ve İtfaiye Programı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Yangın Uzmanı Saadet Alkış, Akdeniz ve Ege başta olmak üzere ülkenin birçok noktasında başlayan ve süren yangınlarla ilgili olarak ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.

“TÜRKİYE YANGIN AFETİNE KARŞI KURUMSAL ALT YAPISINI GELİŞTİRMELİ”

Türkiye’nin afetle mücadelesinde bütünleşik bir sistemin olmasının gerektiğini söyleyen Alan, “Yangın afetine karşı Türkiye kendi kurumsal alt yapısını geliştirmediği için mücadele edemez noktaya gelmiştir” dedi. Alan, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Türkiye’de afet ve afetlerle mücadele politikası maalesef yok. Depremlerle iyi mücadele etseniz yangınlarla mücadele edemiyorsunuz. Uzun yıllardır mücadele ettiğimiz şey bütünleşik bir afet sisteminin konuşulması ve sistemimizin buna göre şekillendirilmesidir. Başka afetlere karşı da mücadele yöntemlerimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Yangın afetine karşı Türkiye kendi kurumsal alt yapısını geliştirmediği için mücadele edemez noktaya gelmiştir.

Yangınların bir kısmının doğal nedenlerle çıktığına inanıyorum ancak bir kısmı da bilinçsizlikten çıktı. Tunceli’de Munzur Vadisi Milli Parkı’nda bayramdan önce mangal yakıldığını gördüm. Ormanlarda ve Milli Parklar içerisinde mangal yakılmasına izin vermemeliyiz.

Bugüne kadar Türkiye’de yangınlarla ilgili bir rapor henüz yayınlanmadı. Yangınla ilgili mücadele kültürüyle ilgili istatistiki veri olması lazım. Yangınların ne kadar alanı etkilediği, hangi ormanları etkilediği ve tarımsal üretime olan etkilerimi bilmemiz gerekir. Yangın sırasındaki can kayıplarıyla ilgili verilerin bulunması mücadele için yeterli değil.”

 “ORMANLARI HOYRAT KULLANIYORUZ”

Mevcut yangınların çıkış nedenlerine ilişkin soru işaretlerinin yapılacak incelemeler sonucunda giderileceğini söyleyen Alkış ise yangının yerleşim yerlerine yakın olduğu için insan kaynaklı olabileceğini belirtti. Alkış orman yangınına ilişkin şunları söyledi:

“Aynı anda bu kadar çok yangının çıkması Türkiye’de görülmemiş bir durum. 20 yıldır bu alanda çalışıyorum, bu kadar çok yangını yaşamadık, görmedik Antalya’da hava koşulları çok kötü ve kesintisiz poyraz esiyor. Hatta bir ara lodosa çevirdi. Rüzgarların böyle yön değiştirmesi türbülansları beraberinde getiriyor ve yangını söndürmeyi zorlaştırıyor. Yangın yerleşim yerlerine yakın olduğu için insan kaynaklı da olabilir. Ormanlık alanların üzerinden geçen elektrik hatlarının tellerinde esnemeler meydana gelebiliyor ve kıvılcımlar çıkabiliyor.

Yaz aylarının tam ortasında olduğumuz için havada nem oranı düştü. Ormanları çok hoyrat kullanıyoruz. Ormanlarda bırakılan cam ve plastik çöpler, mangallar yangının bir nedenidir. Yaz ayları orman yangını tehlikesinin çağrıldığı dönemdir. Bu dönemde ormanda mangal yakımı gibi konularda kısıtlama getirilmelidir.”

Son Güncelleme: 31.07.2021 12:30
Anahtar Kelimeler:
TMMOBYangınHüseyin Alan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.