"Radyo - televizyon lisanları adrese teslim olacak!"

"Radyo - televizyon lisanları adrese teslim olacak!"

12 Ağustos 2016 Cuma 17:03
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Çakırözer, radyo ve televizyon yayın lisansı alamayacak kurumlar arasından sadece “vakıflar”ın çıkarılmasının adil olmadığını söyledi ve bu düzenlemenin “adrese teslim” olacağını belirtti.
CHP, sendika, kamu yararına çalışan dernek ve meslek kuruluşlarının da televizyon kurmasına olanak tanınmasını istedi, ancak AKP reddetti.
GERÇEK MUHABİR / ANKARA
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, sadece vakıflara radyo ve televizyon kurma olanağı sağlayacak düzenlemenin adil olmadığını söyledi. “Adrese teslim” düzenlemenin kabul edilemeyeceğini belirten Çakırözer, çoğulculuk gereği sendikaların, kamu yararına çalışan derneklerin, kooperatiflerin ve birliklerin de radyo ve televizyon kurmalarına olanak tanınmasını istedi. CHP’nin bu yöndeki önerisi AKP oylarıyla reddedildi.
“Torba Kanun” olarak da bilinen Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın Meclis komisyonundaki görüşmelerinde vakıfların radyo ve televizyon yayın lisansı almasına yönelik düzenleme kabul edildi.
Düzenlemenin görüşmeleri sırasında söz alan CHP’li Çakırözer, önceki yıllarda radyo televizyon yayın lisansı verilmesine ilişkin düzenlemelerin hazırlanışı sırasında hep medyanın diğer sektörlerden farklı bir yapıya sahip olduğunun vurgulandığını hatırlattı. Yine bu görüşmelerde medya özgürlüğünün ifade özgürlüğünün bir uzantısı olarak temel insan hakları kapsamında değerlendirilmesi gerektiği konusuna da dikkat çekildiğini hatırlatan Çakırözer, bu nedenle çoğulculuğu ve içerik çeşitliliğinin gözetilerek değişikliklerin yapılması gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı.
ADRESE TESLİM Mİ?
Çakırözer, “Şimdi, böyle olduğunda vakıf gibi belli bir alanda çalışmayı amaç edinmiş yapıların yayın faaliyetini istenen çoğulculuk, çok seslilikten uzak, tek yönlü bir şekilde sürdürmeleri gibi bir kaygı bizde uyanmaktadır. Özellikle, maddi yönü ağırlıklı eğitim ve başka alanlarda faaliyet göstermeleri durumunda ortaya çıkacak haksız rekabet ve kazancın nasıl önleneceği sorusu akıllarda tabii bir şekilde oluşmaktadır” diye konuştu. Çakırözer, “Bu düzenleme hangi amaçla getiriliyor, akıllarda hangi vakıf var, belli bir adres düşünülerek mi getiriliyor?” gibi soruların kafalarda yer ettiğini belirtti.
SENDİKALARA VE KOOPERATİFLERE DE
Çakırözer, “Eğer böyle bir ayrıcalık, istisna getirilecekse örneğin sendikalara niye verilmesin, benzer şekilde mahallî idarelere niye verilmesin, kooperatiflere, birliklere niye verilmesin?” diye sorular geliyor. Doğal olarak bir istisna sağlayacaksak o zaman bunu daha genişletmemiz gerekmektedir” diye konuştu.
Komisyonun CHP’li üyeleri konuşmaların ardından sendikaların, kamu yararına çalışan derneklerin, kooperatiflerin ve birliklerin de televizyon kurmalarına olanak tanınmasını yönelik önerge hazırladı. Ancak önerge AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.
BASIN ÖZGÜRLÜKTEN YANA TAVIR ALDI
Medya kuruluşlarına verilen idari para cezalarının 45 milyon liraya ulaştığı belirtilen idari para cezalarını da gündeme getirdi. Çakırözer, daha önceki torba kanunda televizyonlara idari para cezalarına yönelik ödeme kolaylığı getirildiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Türk basınının 15 Temmuz’daki darbe girişiminde özgürlük ve demokrasiden yana tavır aldığını vurgulayan Çakırözer, basının övgüyü hak eden bu duruşu nedeniyle idari para cezaları konusunda televizyonlar lehine yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Son Güncelleme: 12.08.2016 17:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.