CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, “Adalet ve Kalkınma Partisi, 3 Kasım 2002’de iktidara geldi. 20 yıllık süre boyunca 2,5 trilyon dolar vergi topladı. Yetmedi, 131 milyar dolar borç kullandı. Bu da yetmedi, mülkiyeti bu millete ait olup devlete emanet edilmiş olan 63 milyar dolarlık malı, mülkü sattı. Hazine’ye giren bu paralara ne oldu? Ya lüks için, şatafat için, saraylar, uçak filoları kurmak için har vurup harman savruldu ya da Beşli Çetelere, ‘gelir garantili yandaş besleme operasyonlarına kullanıldı. Bu süreçte vatandaşımızın payına ne düştü? Ağır bir borç yükü. 2002’de 132 milyar dolar olan dış borcumuz, 444 milyar dolar. 20 yıl önce doğan her bebek 2 bin dolar borçla hayata merhaba diyordu, şimdi her birimizin payına 5 bin 200 dolar borç düşüyor” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesi görüşülüyor. Komisyonda söz alan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, şunları söyledi:
“VATANDAŞIN PAYINA AĞIR BİR BORÇ YÜKÜ DÜŞTÜ”
“2023 yılının bütçesini müzakere ediyoruz, ancak bunu yapmamız için önce geride bıraktığımız 20 yılın bir bilançosunu çıkartmamız gerekiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi, 3 Kasım 2002’de iktidara geldi. Bu partinin kurduğu hükümetler, 20 yıllık süre boyunca 2,5 trilyon dolar vergi topladı. Yetmedi, 131 milyar dolar borç kullandı. Bu da yetmedi, mülkiyeti bu millete ait olup devlete emanet edilmiş olan 63 milyar dolarlık malı, mülkü sattı. Hazine’ye giren bu paralara ne oldu? Ya lüks için, şatafat için; saraylar, uçak filoları kurmak için har vurup harman savruldu ya da beşli çetelere, gelir garantili yandaş besleme operasyonlarına kullanıldı. Bu süreçte vatandaşımızın payına ne düştü? Ağır bir borç yükü. 2002’de 132 milyar dolar olan dış borcumuz, 444 milyar dolar. 20 yıl önce doğan her bebek 2 bin dolar borçla hayata merhaba diyordu, şimdi her birimizin payına 5 bin 200 dolar borç düşüyor.
“BORCU ÇEVİRME STRATEJİNİZ, MİLLETİMİZİ İKİ KAT MALİYETLE YENİDEN BORÇLANDIRACAK”
Gelelim iç borç konusuna. Elimde, Hazine’nin ‘Kasım 2022-Ocak 2023 İç Borçlanma Stratejisi’ var. Yani bu yılın son çeyreğine ilişkin borçlanma planınız. Kasımda 31,2 milyar liralık iç borç servisi için 57 milyar lira yeni iç borç bulacaksınız. Aralıkta 24,2 milyar liralık borcu ödemek için 49,4 milyar lira daha borçlanacaksınız. Dış borç? Onu artık zaten bulamıyorsunuz. Strateji belgesinde bu da var, burada ‘0’ yazıyor. Özetle; borcu çevrime stratejiniz, devleti yani milletimizi neredeyse iki kat maliyetle yeniden borçlandırmak.
“İKTİDAR, BORÇLANMA SARMALINI SANKİ BİLE İSTEYE BÜYÜTÜYOR”
İktidar, bu borç sarmalını sanki bile isteye büyütüyor. ‘Seçimi ya biz kazanırız ya da bizden sonrası tufan. Ekonomiyi yangın yerine çeviririz’ diye düşünüyorsanız sizi uyarıyoruz: O yangın hepimizi yakar. Bu iktidarın ‘makro ihtiyati tedbirler’ diye adlandırdığı ve uyguladığı program, büyük yıkım tetiklemek üzere. Üretmek isteyen, yatırım yapmak isteyen, istihdam yaratmak isteyen, ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırmaya çalışan herkes, uygulanan bu program yüzünden finansman erişim krizi yaşıyor. Bu krizi yaratan iktidar, aklınca suçu bankaların üzerine atıp işin içinden sıyrılamaya çalışıyor. Bu iktidar, yolun sonuna geldi ama giderayak ülkemizi de uçurumun kenarına getirdi. Neyse ki güçlü bir ülkeyiz. Milletimiz de bugün ödediği ağır bedelle bu iktidarın ülkemizi nasıl bir batağa sürüklediğini görüyor ve kurtulmak için gün sayıyor.”