Meclis Ceza İnfaz Değişiklik Teklifini Görüşmeye Başladı

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanarak TBMM gündemine getirilen, kamuoyunda af yasası olarak bilinen infaz düzenlemesine ilişkin yasa teklifinin Meclis Genel Kurul görüşmeleri başladı. Yaklaşık 90 bin mahkumun yararlanması beklenen düzenlemenin, Genel Kurul’da kabul edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak, bu hafta sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.

07 Nisan 2020 Salı 20:12
Meclis Ceza İnfaz Değişiklik Teklifini Görüşmeye Başladı

TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin Meclis Genel Kurul görüşmeleri başladı.

90 BİN MAHKUM YARARLANACAK

Yaklaşık 11 kanunda değişiklik öngören, 70 maddeden oluşan kanun teklifinin, bu hafta içinde AKP ve MHP’nin oyları ile kabul edilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından hafta sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.

Kamuoyunda içeriği nedeniyle af olarak nitelendirilen infaz düzenlemesinin yasalaşmasının ardından, yaklaşık 90 bin mahkuma tahliye yolunun açılması söz konusu olacak.

TUTUKLU GAZETECİLER KAPSAM DIŞINDA BIRAKILMIŞTI

Muhalefet partilerinin ısrarlı tutumuna rağmen düzenleme kapsamına, tutuklu gazeteciler ve siyasilerin alınması kabul edilmemişti.

Düzenlemede ayrıca, toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları kapsam dışında bırakılıyor.

AF DÜZENLEMESİNDE NELER YER ALIYOR?

Yasa teklifi kapsamında yapılması öngörülen düzenlemelerin bazıları ise şöyle:

- Çıkar amaçlı suç örgütü kuran ve yönetenlerle ilgili cezaların taban ve tavan oranını 2 yıl artırılıyor.

-2 yıllık denetimli serbestlik sürecini 3 yıla çıkarılıyor.

-Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenleniyor.

-Denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek herkese maktu bir yıl uygulama yerine ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı bir uygulama öngörülüyor. 2 yıllık denetimli serbestlik sürecini 3 yıla çıkarılıyor.

-65 yaşını doldurmuş yaşlılar, 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlar ve adli tıp raporu çerçevesinde kendisine bakamayacak durumda olan hastaların belirli şartlarla konuttan infazı mümkün hale getiriliyor.

Son Güncelleme: 07.04.2020 21:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.