TEİS Başkanı Nurten Saydan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada; bu tür ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay alarak market, internet gibi yerlerde vatandaşa satıldığını belirtti. Saydan, “Bu market zincirleri, reyonlarında ‘E tabelası’ algısı oluşturacak tabela kullandığı gibi doktor stetoskopu, eczacılıkta kullanılan havan, ilaç kapsülü gibi görsellere de yer veriyor. İlacın eczaneler dışında satılması halk sağlığını telafisi olmayacak şekilde olumsuz etkiliyor” dedi.
İNFİALE NEDEN OLDU
Saydan’ın açıklaması şöyle:
“Bu tür ürünlerin tanıtımlarında “sadece eczanelerde” şeklinde vurgu yapılmasına rağmen, bu söylemlerin aksine eczane dışında satılmasına başlanması eczacı kamuoyunda infiale neden olmuştur. Vatandaşlarımızın sağlık okuryazarlığı seviyesi düşünüldüğünde bu tip ürünlerin kontrolsüzce marketlerde eczane imajı verilerek satılması halk sağlığını tehdit edebilir. Geçmişte bu tip ürünlerin bilinçsizce eczane dışı kanallardan alınarak vitamin zehirlenmeleri, sitokin fırtınası ve zayıflama vaadiyle koma ve ölümlere yol açtığı unutulmamalıdır.
Eczacılık ve eczane ile ilgili tüm unvanlar, tanımlar ve amblemler sadece bu yetkiye sahip kişi ve kuruluşlarca kullanılabilmektedir. TEİS olarak, takviye edici gıdaların eczane dışında satışına yönelik girişimlerin önlenmesi için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanlığı’na yasal başvuruda bulunduk. Bu ürünlerin ‘eczanemsi’ süsü verilmiş yerlerde satılmasından vazgeçilmesini, aslı dururken eczane taklidi yapan yerlerden uzak durulması gerektiğini kamuoyunun dikkatine bir kez daha sunmak istiyoruz.”