Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği madenci katliamının ardından Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı rödevans işletmesi yapan çeşitli madenlerden işçiler işten çıkarıldı. İşçiler hukuki mücadelelerine rağmen yıllardır haklarını alamıyordu. İşçiler haklarını alabilmek için geçen yıl Ankara’ya yürüyüş başlattı. Haklarının verileceği sözü verildi ancak yine alamadılar. İşçiler bu yıl da Ankara’ya gelerek, bir dizi görüşme gerçekleştirdi.
23 Temmuz 2020 tarihinde Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan maden işçilerinin haklarının ödenmesi için kanun Meclis’ten geçti ancak Karaman’ın Ermenek ilçesindeki Uyar Madencilik’te çalışan işçileri kapsama alınmadı. Bağımsız Maden İş Sendikası, Uyar Madencilik’te çalışan 748 işçinin de haklarını alabilmesi için mücadele süreci başlattı.
İŞÇİLER ABLUKAYA ALINDI
İşçiler iki koldan Ankara’ya yürüyüş başlatmaya hazırlanırken sabah saatlerinde Ermenek’teki işyerlerinde bir araya gelen işçilerin etrafı jandarma tarafından sarıldı. Jandarmanın abluka altına aldığı işçilerin maden önünden Konya’ya hareket etmesine izin verilmedi.
Soma'da madenciler Soma Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından Soma Madenci Şehitliği'ne gitmek istedi ancak polis izin vermedi. Madenciler, “Açıklamanın ardından olaysız şekilde dağılıyoruz” dedi, ancak yine polis barikatını aşamadılar.
"DEVLET PATRON İLE İŞÇİYE NİYE EŞİT DEĞİL"
Soma Meydanı’ndaki madencilerden birisi, babasının 2002 yılında madendeki iş kazasında öldüğünü, ancak onun tazminatını alamadıklarını belirterek, “Kaç tane polis gönderdiniz babamın hakkını alabilmek için. Haklarımızı devlet yetkililerine anlatmak için geldiğimizde polis yığıyorsunuz, 2002 yılında ölen babamın icrasını gerçekleştirmek için bir tane polis göndermiyorsunuz. Devlet patron ile işçiye niye eşit değil?” diye tepki gösterdi.
10 yıldır madencilik yaptığını ve 5 kere ölümden döndüğünü anlatan bir maden işçisi ise polis amirine “Sadece tazminatımı alıp, çoluğuma çocuğuma yuva kurmak istiyorum. Başka hiçbir şey istemiyorum” dedi.
Başka bir madenci ise kendilerine engel olan polis amirine “Bu yasayı yapanlar utansın. İnsana, sınıf ayrımı yapıyorlar. Gel konuşalım. Konuşamıyorsun değil mi? Utanıyorsun” diye tepki gösterdi.
Madenciler polislere “Burası Soma, Soma. Madenci kenti. Bu yaptığınız düşman hukuku. Bunlar maden işçisi, siyaset yapmıyor. Politika yapmıyor. Hakları için çalışıyor” diye seslendi.
Madenciler polisle yapılan müzakerenin ardından Soma Maden Şehitliği'ne gitmesine izin verildi. Polis ablukasından tek tek çıkan madenciler, şehitliğe gitmek üzere yola çıktı.
JARDARMA MADENCİLERİN ÜZERİNE PLASTİK MERMİ SIKTI
Ermenek’te de “Jandarma madencine sahip çık” sloganı atıldı. Burada konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, yollarının kesilmesine tepki göstererek, “Biz hakkımızı söke söke alacağız. Sadaka istemiyoruz. Yolumuzu da kesseniz, öldürseniz de Ankara’ya sessimizi duyuracağız. Tuttuğumuz otobüslerin şoförleri jandarma tarafından tehdit edilerek engellendi. Hani hak, hukuk nerede” diye sordu.
Çetin’in açıklamasının ardından yürüyüşe geçmek isteyen maden işçilerinin önü jandarma tarafından kesildi. Jandarma işçilere plastik mermi ile müdahale etti. Madenciler jandarmaya tepki gösterdi. Jandarma komutanı madencilere "Hakkınızı hukuk yoluyla arayın" dedi. Madenciler haklarını aradıklarını söyleyerek, komutana tepki gösterdi. Daha sonra jandarma müdahaleden etkilenen madencilere yardım etti.