Aziz Kocaoğlu, kapatılan İl Özel İdare'nin en önemli mallarının Valilik Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na verilmesine sert tepki gösterdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin satın aldığı 100 körüklü otobüsten 60'ı törenle hizmete alındı.
Karşıyaka Bostanlı sahilinde yapılan törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları da katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende 17 Ekim'de Valilik Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu'nun kapatılan İl Özel İdare mallarından başta Sümerbank arazisi, Balçova Termal Oteli arazi, kent merkezi ve ilçelerdeki iş merkezleri, Polen Tatkil Köyü, Urla Tavşan adamı olmak üzere önemli kısmını OHAL kapsamında çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile tüzel kişilik kazanan Valilik Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na vermesini eleştirdi.
Kocaoğlu, Özel İdare mallarının gölgesinin bile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düşmediğini söyledi. İl Özel İdaresi'nin görevlerinin yüzde 95'ten fazlasının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verildiğini belirten Kocaoğlu, şöyle dedi:
BUNLAR İZMİR'İN MALIDIR
"İl Özel İdaresi, kendi kaynakları, yani İzmir'in kaynakları, yerel sermayeyle aldığı gayrimenkulleri İzmirli'ye hizmet için almış, tasarruf etmiştir. Bu mallar yereldir. İzmir'in malıdır. Tapuları İl Özel İdaresinin görevlerini üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilmelidir. Yargıda bu konuda bir tereddüt yok. İdarede tereddüt var."
DAVAMIZ DEVAM EDECEK
Valilik Paylaşım Komisyonu'ndan çok ilginç kararlar çıktığını belirten Kocaoğlu, İl Özel İdaresi'nin Konak'taki iki hizmet binasıyla ilgili olarak açtıkları davada yargının göreve göre dağıtılması kararı verdiğini söyledi.
Kocaoğlu, şöyle dedi:
"Eski İzmir Valisi döneminde iki binayı yüzde 50'şer ortak etti. Tamam ortaklık oldu da, yarısını belediyeye vermesini, kullanmaya başlamayı istedik. Verilmedi. Yeni Vali de bir toplantı yaparak OHAL çerçevesinde çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na tüzel kişilik verildiği için tam malları kendi bünyesine aldı. Davamız devam edecek. Dava sürecek. Bu yerelin malı. Bu ülkede adaletin hukuk sitemini nüesi kalsa bile haklı davamızı sürdüreceğiz. Er geç bu mallara sahip olacağız. Çünkü bu bizim en doğal hakkımızdır."
Başkan Kocaoğlu, değişen Yerel Yönetim Yasası'yla birlikte 30 ilçeye hizmet vermeye başladıklarına, toplu ulaşım ağının da aynı ölçüde genişlediğine dikkat çekti. ESHOT Genel Müdürlüğü'nün son 12 yılda güncel rakamla 638 milyon liralık yatırımla bin 305 adet otobüs alımı gerçekleştirdiğini dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, filo yaşının ise AB standartlarının optimum yaş sınırı olarak belirlediği 6'nın altında olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, yeni otobüslerin yatırım bedelinin ise 59 milyon lira olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Gelinen nokta itibariyle ESHOT Genel Müdürlüğü 1502 araç kapasitesi ve 4150 personeli ile toplu taşımacılık hizmeti veriyor. ESHOT Genel Müdürlüğü ile birlikte ortak hizmet yürüten İZULAŞ şirketimiz de, aynı anlayış doğrultusunda 344 otobüs ve 1024 personeli ile çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu şirketimiz de eş zamanlı gerçekleştirdiği ihale ile 110 adet solo otobüs temini yönünde harekete geçti. İçişleri Bakanlığı'nın vereceği kredi onayının ardından yeni otobüslerimize ulaşmayı diliyoruz."
ESHOT Genel Müdürlüğü'nün Türkiye de birçok ilki gerçekleştirdiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "20 adet 12 metre boyunda, tamamen elektrik enerjisiyle çalışan ilk otobüs filosunun temini yönünde ihale gerçekleştirildi. 2017 yılı Mart ayı itibariyle hizmete alınması planlanıyor. Bu araçların alınması için 8 milyon 800 bin Euro yatırım gerçekleştirildi. Ankara temaslarımız çerçevesinde yaptığımız görüşmelerde kurumlarımızın sarfiyatını sağlayacak elektriğin üretilmesi konusunda da önemli mesafe aldık" dedi.
KARŞIYAKA TRAMVAYI'NDA YILBAŞINDA DENEME SEFERİ
Kocaoğlu, raylı sistem yatırımlarıyla ilgili bilgi verirken göreve geldiğinde 11 kilometre olarak devraldığı metro uzunluğunun 21 kilometreye çıktığını belirtirken, şöyle dedi:
"İZBAN 110 kilometre olarak çalışıyor. Selçuk hattında Büyükşehir Belediyesi'nin bütün çalışmaları bitti. TCDD'nin çalışmalarının bitiminde orayı da hizmete alacağız. Selçuk'tan Aliağa'ya İZBAN çalışacak. Bergama hattının yatırımına bir an önce başlanması konusunu Başbakan'a ilettik. İhaleye çıkılması konusundaki iyi niyetini belirtti. Karşıyaka tramvayında bundan 2 ay sonra deneme seferleri başlayacak. Şubat-Mart gibi yolcu taşımaya başlayacak. Konak tramvayı ise 2017 Ekim-Kasım döneminde devreye girecek. İki tramvay hattının toplam uzunluğu 24 kilometre. Selçuk İZBAN hattının da devreye 180 kilometre raylı sisteme ulaşacağız. Metro yatırımlarının devam edecek. Üçkuyular- Narlıdere metrosunun bütün çalışmaları bitti. Kalkınma Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Kredi görüşmeleri tamamlandı, Bakanlar Kurulu onayı ardından ihaleye çıkacağız. Buca Tınaztepe- Üçyol metro hattımızın proje çalışmaları bitti. Aynı sürecin işlemesi ardından 2017 yılı içinde ihaleye çıkacağız. Onun da toplam uzunluğu Narlıdere ile birlikte 20 kilometre."
Deniz ulaşımının güçlendirilmesi için bütün vapurların yenilendiğini, yeni iskeleler kurulması için onay süreçlerinin beklendiğini belirten Kocaoğlu, karayolu trafiğini rahatlatacak yeni yolların yapım çalışmalarının da sürdüğünü ekledi. Başkan Kocaoğlu, tek biletle 90 dakika ulaşım imkanı sağlayan sistemin Türkiye'deki tek uygulama oluğunu bildirdi, "Kim neresinden hesaplarsa hesaplasın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşıma verdiği sübvansiyon, Türkiye'nin tüm kentlerinden kat kat fazladır" dedi.
Konuşmanın ardından Kocaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, CHP'li milletvekilleri ve ilçe başkanları sembolik olarak kurdele keserek otobüsleri hizmete soktu. Otobüsleri üreten Otokar firması da Kocaoğlu'na otobüs maketi hediye etti.
Son Güncelleme: 22.10.2016 15:40