Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından şehirlerde dikey mimari ile ilgili " Bu ihanettir " açıklamasının ardından harekete geçen AKP, yeni binalara 5 kat sınırı getiren , ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye sundu.
YENİ BİNALARA 5 KAT SINIRI GELİYOR
Kaçak yapıyla mücadele ve yüksek binalara sınırlama ön gören tasarı ile imar planlarında ‘yükseklik serbest’ tanımını kaldırıyor. Yeni yerleşimlerde ortalama 5 kat sınırı, mevcut alanlarda ise ortalama yükseklik dikkate alınacak.
CEZA SİSTEMİ DE DEĞİŞİYOR
Kentlerin kaderini değiştirecek olan düzenlemeyle kaçak yapılara aykırılığın metrekaresine göre kesilen ceza sistemi de değişiyor. Artık arsa değeri de cezalara eklenecek. Böylece her ilde uygulanacak ceza oranları değişecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, mevcutta 10 bin 461 TL olan bir cezanın İstanbul Beykoz’da 45 bin, Maslak’ta 1 milyon 360 bin TL’ye çıkacağını bildirmişti.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na görüşüldükten sonra Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak olan tasarının kabul edilmesi durumunda, Türkiye'de yatay mimarinin yaygınlaştırılması ön görülüyor.
İmar planlarında ‘yükseklik serbest’ tanımının tamamen kaldıran yeni düzenlemeye göre, her bölgenin kendi koşullarına göre kat sınırları belirlenecek, müteahhitler taban alanını küçültüp emsal hakkını yükseklikten yana kullanamayacak. Kat sınırları belediye meclisleri tarafından belirlenecek.
KAÇAK YAPIYA, TAPU ŞERHİ GELİYOR
Bakan Kurum tarafından açıklanan Türkiye genelinde 21 bin kaçak yapıya ilişkin düzenlemede tasarıda yer aldı, kaçak yapıların satış ve kiralanması da engellenecek, kaçak yapı yapılması durumunda tapulara şerh koyulacak ve ilgili idarece yıkılmaması durumunda ise yıkım bakanlık tarafından gerçekleştirilecek.
PARSEL BAZLI PLAN YAPILAMAYACAK
Parsel bazında imar değişikliği artık yapılamayacak. Plan değişiklikleri ada bazında yapılarak sağlıklı kentleşmenin önü açılacak, Ada bazında yapılacak değişiklikler sonrası ortaya çıkabilecek değer artışı kişilerin değil kamunun olacak. Değer artışı, Hazine, Bakanlık, büyükşehir ve ilçe belediyesine aktarılacak.
VATANDAŞLAR BİNA GÜÇLENDİRME RUHSATI ALABİLECEK
İmar Barışı’na başvurup binasına güçlendirme yapmak isteyenler için de bir düzenleme yapılıyor. Buna göre, İmar Barışı’na başvurup Yapı Kayıt Belgesi alanlar, yapı denetim firmalarının kontrolünde güçlendirme yapabilecek. Vatandaş hak kaybı olmadan belediyelerden güçlendirme ruhsatı alabilecek.
(Anka)