Almanya’nın haber kuruluşlarından Deutsche Welle, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'la yapılan söyleşinin kayıtlarına el koyduğu iddiasıyla Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’na dava açtı.
Almanya'nın haber kuruluşlarından Deutsche Welle (DW), Conflict Zone programının kayıtlarına el koyan Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı'na dava açtı.
DW'nin haberine göre, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'la yaptıkları söyleşinin video materyallerinin geri verilmesi talebiyle Ankara'da Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.
DW'de yayınlanan Conflict Zone adlı programın moderatörü Michel Friedman’ın 5 Eylül 2016 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdiği TV söyleşisinin çekiminden sonra video materyallerine Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın talimatıyla el konulmuştu.
Yayın Konseyi'nden destek
DW Yayın Konseyi de 23 Eylül 2016'daBerlin'de gerçekleşen oturumunda, video materyallerinin geri verilmesi talebiyle başlatılan hukuki sürece destek verdi.
DW Yayın Konseyi Başkanı Piskopos Karl Jüsten, yaptığı açıklamada "Biz sınırsız basın özgürlüğünden yanayız. Türkiye Avrupa ile sıkı bağlar içindedir. Bu basın özgürlüğü gibi demokrasinin temel ilkelerine saygı gösterilmesini de beraberinde getiriyor. Bu noktada benzer standartlar geçerli olmalıdır. Deutsche Welle'nin Türk bir bakanla yaptığı söyleşinin geri verilmesi için dava açmak zorunda kalması çok endişe verici bir durumdur" dedi.
Ne olmuştu?
DW Michel Friedman'ın Conflict Zone adlı programı için Ankara'da Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan söyleşinin kayıtlarına Kılıç'ın direktifiyle el konulduğunu duyurmuştu.
DW 5 Eylül 2016’da Ankara'daki bakanlık binasında kaydedilen söyleşide işlenecek konuların önceden bakanlığa bildirildiğini ifade etti.
DW Genel Müdürü Peter Limbourg, DW ekibine video kaydını teslim etmeden bakanlık binasından çıkamayacaklarını söyleyen bakanlık görevlilerinin davranışını kınadı.
Bakanlık iddiaları reddetti
Gençlik ve Spor Bakanlığı kayıtlara el konulduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.
Açıklamada röportaj sırasında sunucunun “Maksadını aşan ifadeler ve ithamlar” kullanması üzerine ilgili televizyon yetkililerine söz konusu röportajın yayınlanmaması talebinin iletildiği belirtilmişti.
Dışişleri Bakanlığı "Burada, Almanya medyası tarafından uygulanan ‘Autorisierung', başka bir deyişle ‘yetkilendirme' ilkesinin Bakan Kılıç tarafından kullanılması söz konusudur" açıklamasını yaptı.
Uluslararası gazeteci kuruluşları kayıtlara el koyulmasını Avrupa Konseyi'ne şikayet etti.
Son Güncelleme: 26.09.2016 15:34