Dışişleri Bakanlığı Yunanistan'ın suçlamalarına diyalog çağrısıyla yanıt verdi

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın "Türkiye'nin güvenilmez olduğu" ifadelerine yönelik, "Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası hukuk ile bağdaşmayan asılsız iddialar öne sürerek itirazlarını yinelemiştir, Yunanistan'dan beklentimiz, uluslararası hukuka aykırı maksimalist iddialarını geri çekmesi, ve bizimle samimi bir diyalog içine girmesidir " açıklamasını yaptı.

12 Ekim 2020 Pazartesi 18:45
Dışişleri Bakanlığı Yunanistan'ın suçlamalarına diyalog çağrısıyla yanıt verdi

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın "Türkiye'nin güvenilmez olduğu" ifadelerine yönelik, "Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası hukuk ile bağdaşmayan asılsız iddialar öne sürerek itirazlarını yinelemiştir, Yunanistan'dan beklentimiz, uluslararası hukuka aykırı maksimalist iddialarını geri çekmesi ve bizimle samimi bir diyalog içine girmesidir" açıklamasını yaptı.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi için 22 Ekim'e kadar sürecek Navtex ilan edilmişti. Navtex ilanının ardından Yunanistan, "Türkiye Uluslararası Hukuk'u, Uluslararası Deniz Hukuku'nu ve iyi komşuluk ilişkilerini göz ardı ediyor. Türkiye, Uluslararası Topluluğun çağrılarına meydan okuyarak diyaloğa yönelik her çabayı baltalıyor. Yunanistan'a şantaj yapılamaz" açıklamasını yapmıştı.

SAMİMİ DİYALOG VURGUSU

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın ifadelerine yönelik açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyle:

"Oruç Reis gemimiz bir ay süren bakım ve onarım işlemlerinin ardından sismik araştırma faaliyetlerine kaldığı yerden bugün devam etmeye başlamıştır. 22 Ekim 2020 tarihine kadar sürecek olan bu faaliyet, tamamen Türk kıta sahanlığı içinde olup, faaliyet alanı Türkiye’ye en yakın 15 kilometre, Yunan anakarasına ise 425 kilometre uzaklıktadır.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, uluslararası hukuk ile bağdaşmayan asılsız iddialar öne sürerek itirazlarını yinelemiştir. Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan ülkemizin anakarasına 15 kilometre mesafede faaliyet göstermesine itiraz edilmesi kabul edilemez.

Bu itiraz, Sevilla Haritası ile vücut bulan, Yunanistan’ın maksimalist deniz yetki alanı iddialarına dayanmaktadır. Oysa ki Sevilla Haritasının hukuken geçersiz olduğu AB ve ABD tarafından da kamuoyuna duyurulmuştur.

Yunanistan’ın iddia ettiği üzere Meis adasının 40 bin kilometrekare deniz alanı yaratması ne uluslararası hukukla ne de uluslararası mahkeme kararlarıyla bağdaşmaktadır. Esasen Yunan tarafı da bu taleplerinin maksimalist olduğunu gayet iyi bilmektedir. Yunanistan’dan beklentimiz Sevilla Haritası ile vücut bulan, uluslararası hukuka aykırı maksimalist iddialarını geri çekmesi, Ege ve Akdeniz’de gerginliği artırıcı tatbikat ve askeri faaliyetlerine son vermesi ve başta istikşafi görüşmeler olmak üzere bizimle samimi bir diyalog içine girmesidir."

Son Güncelleme: 12.10.2020 18:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.