(ANKARA) - RTÜK'ün 26 Aralık 2024'te Cumhuriyet gazetesinin YouTube kanalına yayın lisansı alma zorunluluğuna ilişkin kararına karşı oy kullanan RTÜK üyesi Tuncay Keser, kararın "RTÜK'ün internet yayınları ile ilgili yetki alanını sınırsız ve ucu açık hale getirdiğini" kaydederek, "Belirlilik ilkesini ve hukuki öngörülebilirliği ortadan kaldırmaktadır. İdareye, internet yayıncılığı konusunda çok geniş bir müdahale olanağı veren karar, bu yönüyle hukuk devleti ilkesine de aykırıdır. Ayrıca YouTube platformunun yer sağlayıcı niteliği dikkate alındığında da Cumhuriyet gazetesinin YouTube kanalına ilişkin yetkisinin bulunmadığı açıktır" ifadelerini kullandı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 26 Aralık'ta yaptığı toplantıda Cumhuriyet gazetesinin YouTube kanalına yayın lisansı alma zorunluluğu getirilmesine oy çokluğu ile karar vermişti.
Toplantıda alınan karara yönelik karşı oy kullanan RTÜK üyesi Tuncay Keser, karara karşı oy yazısında, internet ortamında yapılan bütün paylaşımların ya da yayınların 6112 sayılı Kanun kapsamında RTÜK’ün yetki sınırı içerisinde olmadığı ve bu yüzden Cumhuriyet gazetesinin YouTube kanalına ilişkin kararla ifade özgürlüğüne hukuki olmayan bir şekilde müdahalede bulunulduğunu kaydetti. Keser karşı oy yazısında şunları kaydetti:
"İdareye, internet yayıncılığı konusunda çok geniş bir müdahale olanağı veriyor"
"YouTube platformunun yer sağlayıcı olması ve radyo ve televizyon yayıncılığına özgülenmemiş bir platform oluşu dikkate alındığında; Üst Kurul çoğunluğunun kararı, ölçülü ve hakkaniyetli değildir, 6112 sayılı Yasa’nın internet yayınlarına ilişkin 29/A maddesinin, istisnalarını düzenleyen 4’üncü fıkrasına, aykırılık oluşturmaktadır. Karar ayrıca, Üst Kurulun internet yayınları ile ilgili yetki alanını sınırsız ve ucu açık hale getirmekte, belirlilik ilkesini ve hukuki öngörülebilirliği ortadan kaldırmaktadır. İdareye, internet yayıncılığı konusunda çok geniş bir müdahale olanağı veren karar, bu yönüyle hukuk devleti ilkesine de aykırıdır. Ayrıca YouTube platformunun yer sağlayıcı niteliği dikkate alındığında da Cumhuriyet gazetesinin YouTube kanalına ilişkin yetkisinin bulunmadığı açıktır.
"Hukuk devleti ilkesine aykırılık"
Yer sağlayıcıların niteliği ve yükümlülüklerini düzenleyen 5651 sayılı Yasa, 2007 yılından bu yana yürürlüktedir ve 27 Aralık 2024 tarihine kadar da uygulama bu doğrultuda yapılmıştır. Mevzuatta bir değişiklik yapılmaksızın, Üst Kurulun yer sağlayıcı bir platform üzerinden yapılan paylaşımlarla ilgili, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinde belirlenen ilkeler doğrultusunda içerik denetiminin de önünü açacak şekilde lisans yükümlülüğü getirmesi hukuki belirlilik ve hukuk güvenliği prensiplerini içeren hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacaktır.
"Yasaya aykırı şekilde uygulama değişikliğine gidilmiştir"
Bu yönüyle Üst Kurul çoğunluğunun kararı, 5651 sayılı Yasa’ya da aykırıdır, hukuki dayanaktan yoksundur ve ifade özgürlüğüne ölçüsüz bir müdahale oluşturmaktadır. Üst Kurul çoğunluğunun söz konusu kararıyla; yer sağlayıcı platformlarla ilgili yasal mevzuatta bir değişiklik yapılmadan, yasaya aykırı şekilde uygulama değişikliğine gidilmiştir. Üst Kurul çoğunluğunun söz konusu kararıyla; yer sağlayıcı platformlarla ilgili yasal mevzuatta bir değişiklik yapılmadan, yasaya aykırı şekilde uygulama değişikliğine gidilmiştir.
Ayrıca böyle bir durumda, internet yayıncılığı ile ilgili hukuki öngörülebilirlik ve belirlilik ortadan kalkacak, internet ortamında yapılan yayınlar konusunda keyfi müdahalelerin önü açılacaktır. Karar bu yönüyle de demokratik toplum düzeninin gereklerine ve hukuk devleti ilkesine aykırıdır."