TBMM'de kabul edilen termik santrallerin 2.5 yıl daha baca filtresi olmadan çalışarak havayı kirletmeye devam etme kararı, CNN Türk ekranlarında savunuldu. Bunun üzerine baca filtresi takıldığı durumda oluşacak maliyetin anlatıldığı yayına tepki gösteren TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, "Soruyoruz, hangisi insan sağlığından daha değerli?" dedi.
CNN Türk ekranlarında Beste Uyanık'ın sunduğu Günün Ekonomisi programında termik santrallerin baca filtresi takıldığı durumda oluşacak 10 günlük maliyet hesaplandı. Maliyetin göz önününde bulundurulduğunda santrallerin baca filtresiz çalışmasının daha avantajlı olduğu savunuldu.Avantaj kararı neye göre alındı? Artan ölümler ya da kanser oranı artışı da hesaplandı mı?
TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “İnanılmaz! CNN Türk, bir termik santrale filtre takmak için verilecek 10 günlük aranın maliyetini hesaplayarak, açıkça termik santrallerin "baca filtresi takmadan” 2.5 yıl daha çalışabilme iznini savunuyor. Soruyoruz, hangisi insan sağlığından daha değerli?”
Bu savunma kimler yok sayılarak yapıldı peki?Çevre de bulunan yerel halk mı, çalışanlar mı yoksa insanlık mı yok sayıldı?Yapılan maliyet hesaplaması üzerinden böyle bir sonuç çıkarıp destekleyici savuna yapılması kanser oranlarının artmasında bir düşüşe mi yoksa artışamı neden oluyor ?
Peki Ne olmuştu?
TBMM’de kabul edilen ‘torba yasa’nın 50. Maddesi’yle birlikte baca filtresi olmayan 15 termik santrale kirlilik salınımı konusunda gerekli mevzuata uymaları için tanınan süre 2.5 yıl daha uzatılmıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün yaptığı açıklamada, "Termik santrallerin filtrelerinin 6 ay içinde yapması lazım. Başlamazsa, 6'ncı aya müteakip ceza kesilir veya proje vermemiş tedbir sağlamamış ise biz de gider filtrelenmeye ilişkin adımı atarız. Yükleniciden bedelini alırız diyoruz, biz kendi bütçemizden yaparız demiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.