CHP’nin “AFAD yangını ve AFAD’ın Türkiye deprem haritasındaki ölümcül yanılgıları”nın araştırılması için verdiği Meclis araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “AFAD’ın yayınladığı deprem risk haritası yanılgılarla doludur, birçok ölümcül ve yıkılacak binaların yapılmasına neden olmuştur” dedi. AFAD binasında çıkan yangına dikkat çeken Gök, “Bu yangın ile eğer bazı evraklar yok edilmiş, yok edilmesine izin verilmişse ülkemizde çok sorgulanması ve hesap sorulması gereken konular vardır” diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin “AFAD yangını ve AFAD’ın Türkiye deprem haritasındaki ölümcül yanılgıları” ile ilgili araştırma önergesinin gündemin önüne çekilerek bugün ele alınmasına ilişkin grup önerisi görüşüldü. Öneri AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.
Öneriye ilişkin konuşan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, dün AFAD’da çıkan yangını hatırlatarak, “AFAD her türlü afete karşı ülkemizi korumak ve her türlü tedbiri almakla görevli bir kurum. Bir yangın ile karşılaştı. Nedir bu yangın, ne için çıktı? AFAD, 2015 yılında tamamlanan binası 67 milyon TL’ye mal oldu. O zaman yapılan açıklamalarda bu binanın her türlü afet, doğal şartlar, yangın ve sele karşı dayanıklı olduğu belirtilerek, törenle açıldı. Türkiye’nin gözbebeği olması gerekirken o binanın, bir yangın ile karşılaşmasının bana pis kokuları geliyor” dedi.
Gök, AFAD’daki yangının araştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu yangın ile eğer bazı evraklar yok edilmiş, yok edilmesine izin verilmişse ülkemizde çok sorgulanması ve hesap sorulması gereken konular vardır. Konu şu, ülkemizde 2019 tarihinde Cumhurbaşkanının imzası ile Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği çıkarıldı. Buna göre AFAD, Türkiye deprem risk haritasını belirledi. Nedir bu, harita üzerinden seçtiğiniz herhangi bir noktada oluşması beklenen deprem ivmesi ile bu alandaki inşaat kıstaslarının karşılaştırılacağı bir oran belirlendi. 50 yıl önce Sayın Esen Arpat, bir makale yayınlıyor ve bu bölgede 7-8 şiddetinde deprem olacağını ifade ediyor. Peki AFAD ne yapıyor? Her türlü teknoloji bugün varken, AFAD’ın yayınladığı deprem risk haritası yanılgılarla doludur, birçok ölümcül ve yıkılacak binaların yapılmasına neden olmuştur” diye konuştu.
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, AFAD’ın “eş, dost istihdam alanı” olarak kullanıldığını kaydederek, “Şöhreti tasavvuf yazarlığından ibaret olan kimseler dahi AFAD’da istihdam edilmektedir. İster özelde ister devlette olsun kurumların faaliyetlerini gösteren belgeler ve dokümanların gereğinde incelenmek, denetlenmek veya geçmişte yapılan işleri hatırlamak amacıyla korunması gerektiğini biliyoruz. Arşivler geleceğin kurucusu olarak bilinir… 6 Şubat depremini olacağını bilim adamları defalarca ikaz ettiler ama AK Parti hükümeti seçimin nasıl olacağı hesabıyla uğraşıyordu” diye konuştu.
Kabukcuoğlu, imar aflarının vatandaşın acısının artmasına yol açtığını vurgulayarak, “20 milyon yapı stoğunun yüzde 60’ının hiçbir şekilde mühendislik hizmeti almadığını biliyoruz. Bugüne kadar yenileme amaçlı sadece 165 bin bina elden geçirilebilmiştir. Hükümetin işi ülkemiz için muhtemel tehlikeleri dikkate almayıp daha sonra da onlara isim koymak olmamalıdır” dedi.
“AFAD ŞÜPHELİ KURUMA DÖNÜŞTÜ”
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, AFAD’ın internet sayfasında ilk cümlenin “Bağış yapın” olduğunu kaydederek, “Türkiye’de artık ne Kızılay ne de AFAD’a bağış yapacak ortam kalmadı. Şüphe var, ne için? Bir olay hakkında siz müdahale etmediğiniz ve kaçamak yaptığınızda her zaman şüphe duyuluyor. Bugün AFAD güven veriyor mu, hayır. AFAD tümüyle şüpheli kuruma dönüştü” diye vurguladı.