CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 82 kanunda 354 maddede muhtarlık geçtiğini belirterek, muhtarlık kanun taslağı hazırladıklarını açıkladı. Türkiye Belediyeler Birliği gibi muhtarların da bir birliği olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Sayı olarak en büyük sayı sizde ama yasal güç olarak en zayıf sizsiniz.” dedi. Muhtarlık seçim sistemini de eleştiren CHP Lideri, "Birleşik oy pusulası niye sizde yok? Küçük kağıtlara yazılıyor, bir de rakip muhtar varsa kağıtları cebine koyuyor, giden kişi de muhtara oy veremiyor. Buna biz itiraz ediyoruz, siz de itiraz edeceksiniz" diye çağrıda bulundu. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ise siyasette kadınların eşit temsili için Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik öngören teklifinin TBMM’ye sunacaklarını duyurdu.
Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları’nın Ankara’da düzenlediği Kadın Muhtarlar Toplantısı’nda konuştu. Zübeyde Hanım Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıya çok sayıda kadın muhtarın yanı sıra CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka katıldı. Nazlıaka toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kadınların seçme seçilme hakkını ilmek ilmek örerek kazandıklarını vurgulayarak, “Bugün yerlerde olan demokrasi bayrağını yeniden gönlere çekmek istiyoruz” dedi.
Nazlıaka, muhtarların mahallerindeki bütün hanelerin sorunlarını bildiğini söyleyerek, “(Kadın) Muhtarlarımız aynı zamanda danışman gibi görev alıyorlar. Sorunu olan kadın muhtarların kapısını daha rahat çalıyor. Dertlerini daha rahat anlatıyor” diye konuştu.
‘TEKLİFİN İLK İMZACISI KILIÇDAROĞLU OLACAK’
Nazlıaka toplumun yarısını kadınların oluşturduğu gibi siyasette de temsilin yarısında kadınların olması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Siyasi partilerde kadın kotası olması için kanun teklifi hazırladık. Meclis’e sunulacak ve genel kurula gelecek. Bu kanun teklifinin sadece kadın vekillerin imzalanması yeterli görülebilir. Demokrat olan her bir bireyin bu eşitlik mücadelesi içinde yer alması gerekiyor. Kanun teklifinin ilk imzacısı Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olacak.”
‘MUHTARLIK KANUN TASLAĞI HAZIR’
Kılıçdaroğlu, mevzuattaki 82 kanunda 354 maddede muhtarlık geçtiğini söyleyerek, muhtarların tek bir kanunu olması gerektiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, muhtarlık kanun taslağı hazırladıklarını belirterek, “Bu kanun taslağı hazırlandı ve bütün muhtarlara gönderildi” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye Belediyeler Birliği gibi muhtarların da bir birlik altında örgütlenmesi gerektiğini kaydederek, “Türkiye Belediyeler Birliği var, neden muhtarlar birliği yok. Sayı olarak en büyük sayı sizde ama yasal güç olarak en zayıf sizsiniz” diye vurguladı.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle:
KANUN TASLAĞI HAZIRLANDI: “Muhtarlık nedir ve neden önemlidir? Biz CHP olarak muhtarlar için ne düşünüyoruz? Bunun bilinmesi lazım. Birincisi, eğer demokrasiden söz ediyorsak, bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtar seçimidir. Muhtarlık bizim topraklarımızda demokrasinin yıldızı olarak parlamış ve bugüne kadar gelmiştir. 1833 yılında bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. Muhtarlığın kurumsal olarak bu kadar tarihsel derinliğe ulaşması, muhtarlık üzerine biraz daha düşünmemizi zorunlu kılıyor. Önce bütüncül bir muhtarlık kanuna ihtiyacımız var. 82 kanunda 354 maddede muhtarlık geçiyor. Yapmamız gereken bütüncül bir muhtarlık kanunu. Bu kanun taslağı hazırlandı ve bütün muhtarlara gönderildi.
İTİRAZ EDİN: İkincisi, birleşik oy pusulası sizde niye yok. Küçük kağıtlara yazılıyor. Bir de rakip muhtar, bütün kağıtları toplayıp cebine koyuyor. Giden kişi oy veremiyor. Buna biz itiraz ediyoruz, siz de itiraz edeceksiniz.
MUHTARLIK EVİ OLMALI: Üç, muhtarlık evi neden yok? Resmi bir daireden söz ediyoruz. Türkiye’nin neresinde olursa olsun görüldüğü zaman bilinebilecek muhtarlık evi olsun. Siz kazanamadığınız zaman yeni muhtar gelip oraya oturacak. Daha geçen gün Hatay’da yangında zarar gören muhtarlarımızı aradım, bir muhtar evinin zarar gördüğünü ve kendisini kirada oturduğu, geçinemediğini söyledi.
MUHTARA ÖZEL KALEM VERİLMESİ LAZIM: Bir yardımcı personelin muhtarlığa tahsis edilmesi lazım. Bizim bazı belediyelerimiz muhtarlara bir belediye çalışanını tahsis ediyorlar… Muhtara tabi bir kamu çalışanın muhtarın emrinde olması lazım. Belediye başkanının nasıl özel kalemi varsa, muhtarın da bir özel kalemi olsun. Bu muhtarlığı kurumsallaştırmaktır. Köy tüzel kişiliklerinin yeniden sağlanması lazım. Muhtarlığın bir bütçesi olması lazım. Niye muhtarlığın bütçesi yok? Size birisi gelip ‘Ben üniversiteyi kazandım ama gidemiyorum’ dediği zaman ilk ulaşacağı kişi muhtar. Siz ya cebinizden veriyorsunuz ya da varlıklı tanıdığınız varsa ondan yardım istiyorsunuz. Parayı nereden bulacağız? Çok basit. Emlak vergisinin toplandığı mahallenin muhtarı var mı, var. Bir kısmını belediye alır, bir kısmını da muhtara verirsiniz. Kaynak var, adil paylaşılması lazım.
YARDIMLAR MUHTARLA ELİYLE ULAŞMALI: Genellikle yoksul ailelere yardımlar siyasi olarak yapılıyor. Yardımı alan kişinin siyasi görüşü önemli değil. Yardımı götüren kişini siyasi propaganda malzemesi yapmadan yardımı ulaştırması lazım. Bunu en iyi kim yapar, muhtar yapar. Yardımın muhtarlar aracılığıyla ulaştırılması lazım.
BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTILARINA KATILMANIZ LAZIM: Bazen kararlar alınır ancak sizin haberiniz olmaz. Sizin muhtarlık alanınızla ilgili olarak belediye meclislerinde bir konu görüşülecekse, muhtar olarak toplantıya davet edilip, kürsüde konuşmanız ve oy hakkı sahibi olmanız lazım. Belediye bir mahalleyle ilgili bir karar aldığında o mahallenin muhtarı yasa gereği davet edilmeli, olay anlatılmalı, muhtar görüşlerini anlatmalı ve oy hakkı sahibi olmalı.
MUHTARLAR BİRLİĞİ KURULMALI: Siz belediyelerle ortak kamu hizmeti projesi yapamazsınız, yasa buna engel. Neden engel? Siz proje geliştirip yapmanız lazım. Bunun kalkması lazım. Muhtarlık kurumunun belediye ile ortak proje yapması için kamu kurumu olarak yasalara geçmesi gerekiyor. Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalı. Bizim hazırladığımız muhtarlık taslağında bu var. Türkiye Belediyeler Birliği var, neden muhtarlar birliği yok. Sayı olarak en büyük sayı sizde ama yasal güç olarak en zayıf sizsiniz. Siz hazırlanan muhtarlık kanunu taslağını önünüze alırsınız, tartışırsınız. Gerekirse hep beraber bütün muhtarlar imzalayıp, siyasi partilere göndersinler. ‘Buna kim evet derse oyumuzu vereceğiz’ desinler, bu kadar basit.
HAYIR DİYENE OY VERMEYİN: Parlamentoda kadın milletvekili sayısı çok az. Cinsiyet kotası getirilmesi lazım. Bunun parlamentoya yansıması için Siyasi Partiler Yasası’nın değişmesi gerekiyor. Bunun Meclis’ten geçmesi lazım. 306 kadın örgütüyle Zoom üzerinden görüşme yaptım. Kadınlar parlamentoda temsil için yeterli mücadeleyi vermiyorlar. Kanun teklifini hazırladık bütün kadın örgütlerine gönderdik. İnceliyorlar. Sizden isteğimiz şu, kanun teklifi görüşülürken size haber vereceğiz. Tek isteğim var, bu düzenlemeye hayır diyen partilere ilk seçimde oy vermeyin. Kadının gücünü gösterin. Kadın güçlü ve talebinde de son derece haklı. Burada sizleri gücünü göstermeniz gerekiyor, bu gücü gösterirseniz siyasi partiler sizin sesinizi duyup, gereğini yapacak. Parlamentoda olması yetmez, arzu edilirse muhtarlıklar için de yapılır. Belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri için de olsun diyebilirsiniz.”