CHP'li Karaca, Gül Üreticisinin Sorunlarını Dinledi

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Isparta’nın Gönen ilçesine giderek gül üreticilerinin sorunlarını dinledi. Gül üreticileri, geçen yıl 8 liraya alıcı buldukları gülü bu yıl 5 liraya satabildiklerini bu nedenle gül üretiminden kazanç elde edemediklerini belirterek devletten ilaç, mazot ve gübre konusunda destek beklediklerini söyledi. Gül toplayan kadınlar ise geçen yıl olduğu gibi topladıkları güllerin kilosu başına bu yılda 2,5 lira aldıklarını, bu ücretin en azından 3 lira olması gerektiğini ifade ettiler.

11 Haziran 2020 Perşembe 15:31
CHP'li Karaca, Gül Üreticisinin Sorunlarını Dinledi

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Isparta’nın Gönen ilçesine giderek gül üreticilerinin sorunlarını dinledi. Gül üreticileri maliyetlerinin geçen yıla göre bu yıl ikiye katlandığını belirterek, devletten ilaç, mazot ve gübre konusunda destek beklediklerini ifade ettiler.

Gül üreticileri, geçen yıl 8 liraya alıcı buldukları gülü bu yıl 5 liraya satabildiklerini, bu nedenle gül üretiminden kazanç elde edemediklerinden yakındılar. Gülbirlik Kooperatifi tarafından gül üretiminde uygulanan 130 kilo kota nedeniyle büyük gül fabrikaları ile rekabet edemediklerini ifade eden üreticiler, kendilerine uygulanan bu kotanın fabrikalara da uygulanmasını gerektiğini söylediler. Gül üreticileri yeterli kazanç sağlayamadıkları için işçilere kilo başına 2-3 lira verebildiklerini de söylediler.  

1980'li yılların sonunda 6 ton gül üreterek bir traktör alınabildiğini ifade eden üreticiler, şimdi ise bir traktör alınabilmesi için 15 ton üretmeleri gerektiğini anlattılar. Gül üreticileri, yeterli kazanç sağlayamadıkları için işçilere kilo başına 2-3 lira verebildiklerini de söylediler. 

"GEÇEN YIL 8 LİRAYA SATTIĞIMIZ GÜLÜ BU SENE 5 LİRAYA ALIYORLAR"

Gül üreticileri yaşadıklarını sorunları şöyle anlattılar:

“Maliyet geçen yıla göre ikiye katlandı. İşçi sorunumuz çok oluyor. Vatandaşlar gelip buraya gül dikiyor. Köylü olarak biz işçiye bir iki lira veriyorduk malı çok olan iki buçuk lira verdi. Köyde işçi kalmadı. İşçi bulmakta zorlanıyoruz. Geçen yıl bizim 8 liraya sattığımız gülü bu sene 5 liraya alıyorlar. Çünkü üretim fazla, büyük tarla dikenler her yere kendi imalathanelerini açtılar. Gül Kooperatifi vatandaşa kota uyguluyor. Geçen sene bu kadar aşırı değildi kota."

"89’da gül 1 liraydı. 6 ton gül veren bir traktör alabiliyordu. Bugün bir tane traktör 100 bin lira. Bu hesaba göre gülün 15 ton olması lazım. İstanbul’dan gelip burada gül dikenlere de kota getirilmesi lazım."

"Geçen yıl ki ilaç fiyatları, gübre fiyatları ile bu yıl ki çok farklı. Geçen 60 lira olan gübrenin fiyatı bu yıl 125 lira civarı. 60-70 liraya mal ettiğimiz ilaç bu yıl 350 civarında. Gül üç dört sefer ilaçlanmalı, gübresi yine öyle. Kazandığımız çok değil. 130 kilo kota konuldu bize. Gülün güzel ise zaten bir günde veriyorsun bu kadarını. Çok komik bir kota. İstanbul’dan, Ankara’dan şirketler geliyor buraya dönümlerce gül dikiyorlar. Parası olan gülünü dikiyor, onlara kota konulmuyor. İlacı ve gübreyi cepten harcıyoruz. Emekçilerimizin hakkını yeterince veremiyoruz. Çiftçi her yerde mağdur. Bizim hükümetten beklediğimiz ilaç, gübre ve mazot konusunda destek."

"İŞÇİYE 2 LİRA VERDİĞİMİZ ZAMAN BU İŞTEN KAZANCIMIZ AYNI OLUYOR"

Devletten destek bekledikleri belirten gül üreticileri, devletin dekar başına destek vermesi gerektiğini de ifade ettiler. Bir gül üreticisi,CHP'li Karaca'nın 'Talebiniz nedir' sorusuna "Bir fındık, çay üreticisine nasıl destek veriyorsa devlet bize de destek versin. Dekar başına ve ton başına destek istiyoruz. Gülde yeterli destek yok. 2-3 liraya işçi tutuyorsun, 5 liraya da gülü sattığın gübreye ilaca yüklenmek zorunda kalıyorsun. Geçen sene gül için yevmiye 1,80 civarındaydı. Satış fiyatı 7,5 idi. Ondan önceki sene 9 liraydı. Vatandaşın beklediği bu sene 9, 9,5. Biz isteriz ki işçiye 2,5 değil 5 verelim. Ama şu durumda,2,5 verdiğimiz zaman bu işten kazancımız aynı oluyor" yanıtını verdi.

"GEÇEN YIL KİLOSUNU 2,5 LİRAYA TOPLADIK, BU YILDA AYNI FİYATA TOPLUYORUZ"

Öte yandan gül toplayan kadınlar topladıkları güllerin kilosu başına 2,5 lira alıyorlar. Karaca ile konu hakkında konuşan gül toplayıcısı bir kadın geçen yıl da 2,5 lira aldıklarını bu ücretin en azından 3 lira olmasını gerektiğini ifade etti.

Gül toplayan kadınlar, “Sabah dörde çeyrek kala evden çıkıyorum. İşçilerimi topluyorum. 4 buçuk gibi işe başlıyoruz. 3 tarlamız bitene kadar çalışıyoruz. Günlük verilen üretime göre Günlük 50-60 ya da 40 kilo topluyorum. Kilo başına en az 3 lira olması lazım. Geçen yıl 2,5 liraya topladık. Bu yılda aynı fiyata topluyoruz. Yevmiye olarak geçen yıl da 80 lira alıyorduk bu yılda 80" dediler.

(Anka)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.