CHP'li Çeviköz: Mısır ve İsrail'le diplomatik ilişkiler kurulmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, partisinin genel merkezinde, Türkiye'nin dış ülkelerle ilişkisine dair bir basın toplantısı düzenledi.

24 Ocak 2020 Cuma 16:27
CHP'li Çeviköz: Mısır ve İsrail'le diplomatik ilişkiler kurulmalı

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çeviöz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarının korunmasının önemini vurgulayarak, "Türkiye'nin en kısa zamanda Mısır ve İsrail'le, gerek Kahire gerek Tel Aviv'de büyükelçi görevlendirerek diplomatik ilişkilerinin seviyesini yükseltmesi ve Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması'nı, tek başına Türkiye'nin haklarının güvencesi ve garantisi olarak görmeyip Mısır ve İsrail'le de benzeri anlaşmalar yapmak için mutlaka çaba göstermesi gerektiğini" söyledi.
 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Çeviköz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarının korunmasının önemini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye, şimdiye kadar Doğu Akdeniz'de eğer siyasi bir boşluk yaratmamış, Mısır ve İsrail ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmemiş olsaydı belki de bugün karşı karşıya kaldığı bu sorunlarla bu kadar akut şekilde uğraşmak durumunda kalmayacaktı. Türkiye'nin en kısa zamanda Mısır ve İsrail'le gerek Kahire gerek Tel Aviv'de büyükelçi görevlendirerek diplomatik ilişkilerinin seviyesini yükseltmesi ve Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması'nı, tek başına Türkiye'nin haklarının güvencesi ve garantisi olarak görmeyip Mısır ve İsrail'le de benzeri anlaşmalar yapmak için mutlaka çaba göstermesi gerektiğini vurgulamak isterim." diye konuştu. 

Düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, gayri askeri statüdeki 23 adadan 16'sının Yunanistan tarafından silahlandırılması konusundaki açıklamasının hatırlatılması üzerine, Çeviköz, iktidarın bu durumu uzun zamandan beri bildiğini düşündüklerini dile getirdi. 

Çeviköz; 

"Zamanında Suriye ile 1998'de yapılan Adana Mutabakatı'nı biz hatırlatmıştık ancak hiçbir şekilde dikkate alınmamıştı ama mutabakatı Putin hatırlattığı zaman Türkiye, mutabakatı yeniden keşfetti. Şimdi Madrid Mutabakatı'nı hatırlatmak isterim.1997'de Madrid'de gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nde Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ile ilgili birçok konu ve ikili meseleler için mutabakat imzalanmıştı. Bu mutabakatın ruhuna uygun şekilde davranılması için de 2002'den itibaren iki ülke arasında istikşafi görüşmeler başlatılmıştı. Bu görüşmeler uzun süredir durdurulmuş durumda. Eğer diplomasiyi kullanmayı beceremezseniz, diyalog yoluyla bazı sorunlarınızı çözmeyi öncelemezseniz o zaman bazı davranışlarınız sadece tespitten ibaret kalır.

Bu tespitler de adaların silahsızlandırılmış statüsünün uluslararası hukuka aykırı şekilde ihlal edildiğini söylenmekle kalır. Biz bunun söylenmesinin doğru olmadığını, sadece söylenmekle yetinilmemesi gerektiğini, bunun için en kısa zamanda Madrid Mutabakatı ve istikşafi görüşmelerin devamı yoluyla Yunanistan ile bu konuların görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Son Güncelleme: 24.01.2020 16:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.