ÇGD Ankara, Bursa ve Antalya şubelerinin çalışmalarıyla hazırlanan 2020 yılının Ocak ayını kapsayan raporda; sansür, işten çıkarmalar, belli gazetelere yönelik keyfi uygulamalar, basın kartı iptalleri ve yargılamalar gibi konulara değinildi.
ÇGD Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklamada ''Aylık raporlarımızın ilki Ocak-2020 Medya İzleme Raporumuzda, geride bıraktığımız ayda basındaki ilke ihlaller, gazetecilerin hak kayıpları, gazeteciliğe yönelik engeller, soruşturmalar ve cezalar, medya kuruluşu ayrımı yapılmaksızın kaydedildi.'' denildi.
Rapordan bazı bölümler ise şu şekilde;
-RTÜK deprem yayınlarına inceleme başlattı
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Elazığ depremiyle ilgili yayınlar hakkında inceleme başlattığını duyurdu. İncelemenin radyo ve televizyonlarda yer alan
“provokatif yorum ve haberler için” başlatıldığı bilgisi verildi. (25 Ocak 2020)
-Anadolu Ajansı Sözcü’nün aboneliğini tek taraflı feshetti
Sözcü gazetesi, gerekli mali yükümlülükleri eksiksiz yerine getirdikleri halde Anadolu Ajansı’nın (AA) abonelik sisteminden tek taraflı olarak çıkarıldıklarını duyurdu.
Ajansın kararı, Sözcü’yle ilgili bir AA haberinde olumsuz algı amaçlayan yanlış ifade kullanılmasına Sözcü’nün tepkisi üzerine alındı. AA, Sözcü gazetesi ve yazarlarıyla ilgili FETÖ davasını İngilizce bülten için haberleştirirken “3 tanığın beyanının alındığı” ifadesini “three unidentified” olarak çevirdi. Sözcü bunun “3 gizli tanık” anlamına
geldiğini ve AA’nın yalan haber yaparak algı yönetimi oluşturmaya çalıştığını yazdı. Tepki üzerine AA haberini değiştirdi ama aboneliği de iptal etti. Karara tepki gösteren
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto,''Basın üzerindeki baskılardan biri de bu. Menderes döneminde dahi Anadolu Ajansı'nın bu kadar taraflı haber yaptığı bir dönem olmamıştır'' dedi.
-Cumhuriyet temsilcisi Bakan Akar’ın toplantısına davet edilmedi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerine yönelik basın toplantısına Cumhuriyet gazetesi temsilcisini davet etmedi. (15 Ocak 2020)
-Cumhurbaşkanlığı’nın basın kartı engeli sürüyor
İletişim Başkanlığı sarı basın kartlarını iptal etti. Başkanlığın hiçbir gerekçe açıklamadan vermemekte ısrar ettiği turkuaz basın kartı yerine sarı basın kartlarını kullanmakta olan gazeteciler kartlarının iptal edildiğini E-Devlet’te gördü. Bazı gazeteciler bu nedenle TBMM’ye giremedi. (15-27 Ocak 2020)
-Demirören Medya’da işten çıkarmalar
Posta.com.tr İş Geliştirme Müdürü Diren Selimoğlu, sosyal medyada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki mizahi paylaşımları sonrasında işten çıkarıldı. (8 Ocak 2020) A Haber’den CNN Türk’te görevlendirilen ve ardından genel müdür olan Murat Yancı’nın iş başına gelmesiyle yaşanan tasfiye Ocak ayında da sürdü. CNN Türk’te 20 yılı aşkın süredir çalışan yurt haberler müdürü Elif Emir Tekel, ekonomi gazetecisi Mine Uzun, konuk koordinatörü Ferda Pala, spiker Büşra Sanay, görsel danışman Bahadır İşler ve görsel yönetmen Hakan Durmuş işten çıkarıldı. (15-28 Ocak 2020)
-Habertürk TV’deki alt yazı nedeniyle editör görevden alındı
Habertürk TV'de, yayınlanan tartışma programında ekran alt yazısı (KJ) olarak ''Türkiye’ye yönelik iç savaş iddiaları''ifadesi yer aldı. İktidar yanlısı medya ve troller
tarafından bu ifade üzerinden Habertürk eleştirildi. Bunun üzerine programın editörü görevinden alındı. (24 Ocak 2020)
Raporda ayrıca tutuklu ve tutuksuz olarak yargılanan gazetecilerin durumlarına da yer verildi.
Bunlar doğrultusunda ÇGD Yönetim Kurulu ayrıca ''Mesleğimizi, ilkelerimizi ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. Gazetecilerin saldırılara ve yargılama tehditlerine maruz kalmadığı, özgürce konuşup yazdıkları, haber yaparken engellenmedikleri günlere ulaşmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm meslektaşlarımızı, gazeteciliği savunmak için örgütlenmeye çağırıyoruz.'' dedi.