AYM Başkanı Zühtü Arslan, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yeminini hatırlattı

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Adalet Bakanı Yardımcısı Selahaddin Menteş için tören düzenlendi

26 Temmuz 2019 Cuma 09:34
AYM Başkanı Zühtü Arslan, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yeminini hatırlattı

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Adalet Bakanı Yardımcısı Selahaddin Menteş için düzenlenen törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “Cumhurbaşkanı ve yasama organı üyeleri, milletvekillerimiz de anayasaya göre yemin ederken ‘temel hak ve hürriyetlerin korunması ülküsünden ayrılmayacaklarına’ dair yemin ediyorlar. Bu nedenle temel hakların korunması devletin ortak hedefidir, hatta devletin varlık sebebidir" mesajını verdi.

Törene, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüksek yargı başkanları, bakanlar ve yargı üyeleri katıldı. Zühtü Arslan’ın konuşmasının ardından yemin törenine geçildi. Özgeçmişi okunan yeni üye Selahattin Menteş yemin etti. Menteş’e kisvesi Başkan Zühtü Arslan tarafından giydirildi. Tören sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM Başkanı Arslan’ın makamına çıktı. Buradaki buluşmaya yüksek yargı başkanları ile bakanlar da eşlik etti.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, törende konuşan Başkan Zühtü Arslan, şu mesajları verdi:

“Temel hak ve özgürlüklerin korunmasında kuvvetler ayrılığı çok özel bir yeri var. Anayasamızın başlangıç kısmında kuvvetler ayrılığını ‘medeni bir işbölümü ve işbirliği’ olarak tanımlanıyor. Organlar ve devletin kurumları arasında medeni bir işbölümü ve işbirliği. İşbölümünün, devlet yetkilerinin farklı organlar eliyle kullanılması, dolayısıyla denetleme ve dengeleme sisteminin oluşturulmasını ifade ediyor. Bu suretle temel hakların ihlalini engelleme yönünde önemli bir işlev görüyor. Ama işbirliği üzerinde çok fazla durmuyoruz. İşbirliği de aslında aynı amaca yönelik. İşbirliği de devletin, ülkenin ortak hedefleri doğrultusunda kurumların birlikte çalışmasını ifade eder. Ortak hedeflerin başında da hiç kuşkusuz temel hak ve hürriyetlerin korunması geliyor. Bunu en basitinden şuradan anlıyoruz. Sadece Anayasa Mahkemesi üyeleri yemin ederken, temel hak ve hürriyetleri koruyacaklarına dair yemin etmiyorlar. Ama aynı zamanda devletin başı olan Cumhurbaşkanı ve yasama organı üyeleri, milletvekillerimiz de anayasaya göre yemin ederken temel hak ve hürriyetlerin korunması ülküsünden ayrılmayacaklarına dair yemin ediyorlar. Bu nedenle temel hakların korunması devletin ortak hedefidir, hatta devletin varlık sebebidir. O yüzden devletin varlık sebebi olan bu önemli ideali gerçekleştirmek, o hedefe doğru evrilmek için kurumlar arası işbirliği anayasal bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor.” 

AYM Başkanı'ndan "İş yükü arttı, önlem alınsın" çağrısı

AYM Başkanı giderek artan bireysel başvuru sayısı nedeniyle mahkemenin iş yükünün arttığına dikkati çekerek “Bireysel başvuru hakkının tanındığı 23 Eylül 2012’den bugüne kadar toplam 236 bin civarındaki başvurudan 190 binini mahkememiz karara bağlamıştır. Şu ana kadar derdest başvuru sayısı 46 bin kadardır. 47 ülkeden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuru sayısı 56 bin. Bu iş yüküyle başa çıkmak, sadece Anayasa Mahkemesi’nin yapabileceği bir iş olmadığı gibi sadece Anayasa Mahkemesi’nin de vazifesi olmamalı” dedi. 

Son Güncelleme: 26.07.2019 09:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.