Siirt'in Şirvan İlçesi'ndeki Madenköy'de heyelanfaciası yaşanan bakır madeninde 4 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. 12 işçi için arama çalışmaları sürüyor. İşçilerin kimlikleri açıklandı. Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riski nedeniyle çalışmalar güçlükle yürütülüyor. Valilik heyelan sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğunu açıkladı. Kayıp 12 işçinin ailelerinin endişeli bekleyişi ise her geçen saat artarak sürüyor. AFAD Başkanı ise göçük altında canlı emaresine ulaşamadıklarını söyledi.
Siirt'in Şirvan ilçesinin Maden köyünde bulunan ve Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından işletilen bakır madeninde yaşanan göçükte 4 işçinin cesedi toprak altından çıkarıldı. Bölgeye Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van ve Erzurum'dan sevk edilen AFAD, Sağlık Bakanlığından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türk Kızılayı, jandarma, maden şirketine ait ekipler ile köpekli arama timlerince başlatılan çalışmalar sürüyor.
Cenazeler otopsi için Siirt Devlet Hastanesine götürüldü. Enkaz altındaki 12 işçiye ulaşılması için Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin koordinasyonuyla yürütülen çalışmalar devam ediyor. Sabah saatlerinde tahribatı görmek için drone havalandırıldı.
Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, "Heyelanın sebebi olarak çok miktarda yağan yağmur gözükmektedir ancak çalışanlardan kaynaklı bir kusur olup olmadığı da araştırılmaktadır. Sebepleri ayrıntılı bir şekilde araştırılacaktır. Ailelerin ve tüm ülkemizin beklentilerini hızlı bir şekilde sonuçlandıracağız. 4 cenazeyi çıkardık, 12 vatandaşımız da şu an toprak altında" dedi.
AFAD Başkan Vekili Halis Bilden yaptığı açıklamada "12 işçimizi de aramaya devam ediyoruz. Dün gece iki helikopter ve bir de CASA uçağıyla bölgeye intikal ettik. Arama kurtarma köpekleri ve uzman ekiplerimiz faaliyetlerine devam etti. Bundan sonra da iş makineleri ile müdahale etme kararı aldık. Büyük bir titizlikle devam ediyoruz. Coğrafya çok zor bir coğrafya. Arkadaşlarımız cihazlarla da dinliyorlar. Köpeklerimiz de çok uzman ancak maalesef canlı bir emareye ulaşamadık. Şu an çalışma devam ediyor" dedi. Bilden, "Canlı ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum" diye konuştu.
Toprak altında kalanlardan kamyon şoförü Halil Başer'in ağabeyi ve arkadaşlarını telefonla görüntülü olarak aradığı ileri sürüldü. Halil Başer’in ağabeyi ve arkadaşları Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptıkları görüşmeyi anlatırken, telefonda karanlık bir görüntü görüldüğünü Başer’in kendilerine "Biz sağız" dediğini anlattı. Bu bilgi üzerine ekipler çalışmalarını yoğunlaştırırken, özellikle heyelanın bulunduğu bölge yerin altını dinleyebilen cihazları devreye koydukları öğrenildi. Ancak AFAD Başkanı, canlı emaresine rastlanmadığını söyledi.
İşçilerin kurtarılması çalışmaları sürerken, heyelan olduğu sırada iş makinaları ile çalışan ve toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri de açıklandı. Resmi makamların açıkladığı cenazesine ulaşılan 3 kişiyle birlikte heyelan altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:
Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır), Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü) Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy), İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt), Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır) Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman), Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü), Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman), Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü), Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi), Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü), Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü), Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit) Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi), İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi), Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)