Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen "3. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi", 5-6 Ekim'de Ankara'da yapılacak.
MÜSİAD Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ve Hacettepe Beytepe Kongre Merkezi'nde yapılacak olan "3. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi"nde sınır güvenliğinden göçmen krizine, yerli savunma sanayi çözümlerinden bölgesel fırsatlara pek çok konu değerlendirilecek.
İçişleri Bakanlığı himayesinde, Millî Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı'nın desteğiyle yapılacak zirvede ele alınacak konular Grand Ankara Hotel & Convention Center’da düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Grand Ankara Hotel'de düzenlenen basın toplantısında, zirve programı ve katılımcılar hakkında bilgi veren MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz, "Yüzde 100 yerli hedefi için kolları sıvadık. Savunma sanayimizin yüzde 80'ini Ankaralı şirketlerimiz oluşturmaktadır. Bu zirve, ilkine göre 4 kat büyüklüğe ulaşmıştır" dedi.
"BAŞKENTİMİZİ BÖLGESEL MERKEZ HALİNE GETİRECEK PROJELERİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ"
Türk savunma sanayisi adına çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlandıklarını belirten Yılmaz, başkentin bölgesel merkez olma potansiyeline dikkati çekerek, şu açıklamayı yaptı:
“Memur şehri olarak anılan Ankara aslında üniversiteleriyle, sanayicileriyle, kamu kurumlarıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla ciddi katma değer üreten bir şehrimiz. Bizler sanayiciler olarak Türk savunma sanayisinin yüzde 80’ini temsil eden başkentimizi bölgesel merkez haline getirecek projeleri sonuna kadar destekliyoruz. Bunlardan en büyüğü, biliyorsunuz, yüzlerce işletmeye ev sahipliği yaparak binlerce istihdam yaratacak olan ‘Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB)’ projesi. Düzenlediğimiz zirvelerin, etkinliklerin, iş toplantılarının tek bir hedefi var. Yerli ve milli çözümler üreterek dışa bağımlılığı azaltmak, istihdam ve ihracat kanallarıyla ülke ekonomisine reel katkıda bulunmak. Bu kapsamda, artık geleneksel hale gelen zirvemizi düzenlerken, bu yılki hedeflerimizi de büyüttük. Son yıllarda gerçekleştirilen atılımlarla savunma sanayisinde yürütülen proje sayısı ve iş hacmi oldukça arttı. Yerlilik oranının yüzde 25’ten yüzde 75 gibi çok yüksek bir orana yükselmesi hepimizi gururlandırıyor. Yeni hedefimiz, özellikle ülke güvenliğiyle ilgili kritik alanlarda yerlilik oranını yüzde 100’e çıkarmak. Bunun için biz de kollarımızı sıvadık. Savunma sanayimizin gelişimini ve ihracatını desteklemeye MÜSİAD olarak devam edeceğiz.”
GÖÇMEN KRİZİ VE SINIR GÜVENLİĞİ
Düzensiz göç, sınır güvenliği, terörle mücadele gibi konuların zirve kapsamındaki konferansta öncelikli başlıkları oluşturacağını bildiren Hasan Fehmi Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Savunma sanayisi alanında faaliyet gösteren paydaşlar çeşitli senaryolar için ürün ve çözümler geliştirir. Sınır güvenliği ve buna bağlı tehditler de bu senaryoların arasında yer alır. Yakın coğrafyamızdaki bölgeler de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde sonu gelmeyen sıcak çatışmalar yaşanıyor. Ülkeler arasındaki gerilimler, istikrarsız bölgelerde yaşanan iç savaşlar ve terörist gruplara karşı verilen mücadelelerin sonucunda maalesef büyük göç dalgaları ortaya çıkıyor. Çatışmalardan kaçan dünya çapında on milyonlarca insan yurtlarından uzakta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu mücadelenin bir tarafını da Türkiye gibi milyonlarca düzensiz göçmene ev sahipliği yapan ülkelerin çabaları oluşturuyor. Bu yüzden karada, denizde ve havada sınır güvenliği konusunu günümüz dünyasında sadece askeri bir mesele olarak değerlendiremeyiz. Bütüncül bir yaklaşımla baktığımızda ortada baş edilmesi gereken çok ciddi sosyal, ekonomik, hukuki meselelerin olduğunu görebiliyoruz. Göçmen kriziyle sürdürülebilir mücadelenin ilk adımı ister karada olsun ister denizde hudutlarda tesis edilecek sınır güvenliğidir. Düzenlediğimiz zirvede hem yerli ve milli teknolojilerle ürettiğimiz sınır güvenliği çözümlerini konuklarımıza tanıtmayı hem de söz konusu meseleyi tüm yönleriyle ele almayı istiyoruz.”
İki gün sürecek konferansta oturumların “3. Dünya Savaşında Sınır Güvenliğinin Önemi” konulu özel sunumla başlayacağını belirten Yılmaz, "Ardından İçişleri Bakanlığımızın güncel bilgiler paylaşacağı özel oturumu olacak. Bunu TÜBİTAK BİLGEM ile Sınır Güvenliği Özel Teknolojileri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Sahil Net Projesi, ROKETSAN ile Sınır Güvenliğinde Asimetrik Tehditlere Karşı Yenilikçi Teknolojiler özel oturumları takip edecek. Ayrıca anti-drone radar sistemleri, terörle mücadele ve hudut güvenliği, dijital denizcilik ve haberleşme, havadan sınır gözetimi konularında dikkati çeken oturumlarımız olacak” dedi.
22 ÜLKEDEN ZİYARETÇİLER KATILACAK
MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, yerli üreticileri alım heyetleriyle ve askeri ataşelerle bir araya getiren zirveye bu yıl aralarında savunma sanayisinin öncü firmalarının da yer aldığı 100’e yakın şirketin katılması bekleniyor. Yaklaşık bin 200 ziyaretçinin ağırlanacağı ve Covid-19 salgınına karşı tüm tedbirlerin alınacağı iki günlük etkinlikte bazı yeni projelerin de ilk tanıtımı yapılacak.Türk savunma sanayisinin en son teknolojiyle üretilmiş ürün ve çözümlerini incelemek için ABD, Avusturya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Burundi, Danimarka, Endonezya, Filistin, Fransa, Güney Sudan, İspanya, Japonya, Kazakistan, KKTC, Kongo, Kosova, Pakistan, Sırbistan, Sri Lanka, Ukrayna ve Ürdün başta olmak üzere 22 ülkeden ziyaretçilerin zirveye katılması bekleniyor.