Yıllık izin hakkı değişti

Yıllık izin hakkı değişti

23 Nisan 2016 Cumartesi 21:10
Yıllık izin hakkı değişti

Yıllık izin düzenlemesi Meclisten geçti. Yeni düzenlemeyle çalışanlar bir bölümü 10 günden az olmamak ve anlaşmak kaydıyla izin süresini istediği kadar bölebilecek.

Yıllık izin kullanımı noktasında işverenler ve çalışan arasında ayrılıklar yaşanmasını engelleyecek yasal düzenleme meclisten geçti. Yapılan düzenlemeyle düzensiz izin kullanımın önüne geçilecek.
Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanacak düzenlemeyle yıllık izinler bir kademesi 10 günden az olmamak kaydıyla ilgili hak kazanımı doğrultusunda dilendiği kadar gerçekleştirilebilecek. Yani 14 günlük bir yıllık izni olan çalışanın ilk izin günü en az 10 gün olacak. Bu noktada çalışan isterse 1+1+1+1 olarak izinlerini kullanabilecek.
"İş Kanunu'nun 56. maddesine göre, yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Başka bir ifadeyle, yıllık izin süresinin işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.
Yıllık ücretli izin hakkı; kıdemi 1 ila 5 yıl olan işçiye (5 yıl dahil) 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olan işçiye 20 gün, 15 yıl ve daha fazla olan işçiye de 26 gün olarak uygulanıyor.
Yıllık izin kullanımında en önemli sorunlardan birisini iznin en fazla üç parça halinde kullanılma zorunluluğu oluşturuyordu. Öyle ki, işçinin talebi olmasına rağmen izin üç parçadan fazla kullanılamıyordu. İşte 6704 sayılı Kanun bu sorunu çözdü.
Buna göre daha önce yapılan düzenlemede yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilmesi şeklindeydi. Ancak esneklik ile ilgili değişiklik yapılarak, "Yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir" olarak düzenlenmiştir.
Buna göre, yıllık izin süresinin bölünmesinde tarafların anlaşması yanında tek bir şartın gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şart yıllık izin süresinin bir bölümünün 10 günden az olamayacağıdır.
Örnek vermek gerekirse, 14 günlük yıllık izne hak kazanan işçinin bu süreyi 10+1+1+1+1 şeklinde kullanabilecek.
Burada bir hususu daha belirtmekte fayda var. Hafta tatili ve ulusal bayram genel tatilgünleri izinden düşülmez."

Son Güncelleme: 23.04.2016 21:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.