Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün il sağlık müdürlüklerine gönderdiği 24 Eylül 2021 tarihli yönetmeliğe ile sağlık işçilerinin gece vardiyası için aldıkları yüzde 35 oranındaki fazla mesai zammı ve vardiya saatleri değiştirildi.
Buna göre; 8 Eylül 2021'de, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde TÜHİS ile Öz-Sağlık İş arasında imzalanan toplu sözleşmede yer alan akşam 20:00’den sabah 06:00’ya kadar çalışan işçilerin alması gereken yüzde 35 gece zammı maddesi, genelge ile yok sayıldı. Genelgeyle vardiya saatleri de değiştirilerek, sağlık işçilerinin 7,5 saati aşmayacak şekilde üç vardiya halinde çalıştırılması öngörüldü.
"KENDİ İMZALADIĞI TOPLU SÖZLEŞME MADDESİNİ YOK SAYIYOR"
16 yıllık sağlık işçisi Musa Erkul, üçlü vardiya sistemine geçilmesine ve yüzde 35 fazla mesai zammının kaldırılmasına şöyle tepki gösterdi:
“Genelge, ‘İşçiyi 3 vardiya sisteminde çalıştırın’ diyor. Biz, yıllardır kamu hastanelerinde üçlü vardiya sisteminde hiçbir zaman çalışmadık. 16 saat ve 12 saat çalıştık. Üçlü vardiya sistemi, işçiyi gece sokağa salmaktadır. 24 saatlik zaman içerisinde üçlü vardiya sisteminde ikinci vardiyaya gelen arkadaş, gece 11-12 gibi evine gitmek zorunda kalacak. Üçüncü vardiya işçisi de o saatte işe gelecek. Bu işçinin can güvenliğini kim sağlayacak? Siz, sağlık işçilerini sokağa salarak mı can güvenliğini sağlayacaksınız?
Bakanlık hiç mi demiyor, ‘Ben bu işçiyi gece 11-12’de eve gönderdiğim zaman bu işçinin can güvenliği ne olacak?’ Otobüs bulamayacak bu işçi, dolmuş bulamayacak? Yahut bunu yapmamak için tutacak taksi parası ödeyecek. Bu genelge yanlış bir genelge. Sağlık Bakanlığı’nın bu hatasından dönmesini talep ediyoruz.
Yayınlanan genelgede, ‘Gece çalışması için yüzde 35 artık ödenmeyecek’ denildi. 2021’in birinci ayından itibaren geriye dönük bir toplu iş sözleşmesi imzalandı. Bakanlık bu toplu sözleşmeye imza attı. Hemen akabinde kendi imzaladığı toplu iş sözleşmesinin 23. maddesini yok sayıyor. Yüzde 35 zammının kesilmesi, 81 ilde hastanelere gönderildi. Genelgeye uygun hareket etmeyen kurum amirlerinden, eski sistem uygulanırsa rücu edileceği söyleniyor. İster istemez kurum amirleriyle görüştüğümüz zaman da bu genelgeye uyacaklarını söylüyorlar. Gece çalışmasında artık yüzde 35’in toplu iş sözleşmesinde yazan 23. maddenin uygulanmayacağını söylüyorlar.”
"CAN GÜVENLİĞİ YOK"
Sağlık işçisi Ömer Arslan ise “Ben bir sağlık işçisi olarak, gece vardiyasının hiç olacağını düşünmüyorum. Gelen kişilerin can güvenliği yok. Yüzde 35, bizim sağlık işçileri olarak hakkımız, bu hakkımızın devlet tarafından verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
"GENELGELER, YASA VE ÇİFT TARAFLI TOPLU SÖZLEŞMELERİN YERİNİ TUTAMAZ"
Tüm Sağlık-Sen Ankara Şubesi Başkanı Şener Çağlar da yetkili sendikaların hak kaybına yeterli tepki göstermediğini belirterek şöyle konuştu:
“Sendikalar hakkında şikayetimiz çok büyük. Bu toplu sözleşmeler yapılırken sendika toplu sözleşmede kendi hakkını bile savunamıyor ki işçinin hakkını savunsun. Ben bir sendika başkanı olarak, üyemin yanına gidiyorken önce hastane yöneticisinden izin alıp ondan sonra üyemin hakkını savunabiliyorum. Kendi hakkını savunamayan sendika, nasıl işçinin hakkını savunacak, onu bilmiyorum. Büyük sendikalar, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, 10-15 gün önce yayınlanan üç vardiya genelgesine bile bir tepki oluşturmadı. Genelgeler hiçbir zaman yasalar ve çift taraflı olan toplu sözleşmelerin yerini tutamaz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini talep etmekteyiz.”