Kanunlaşan Kayıp-Kaçak düzenlemesi neler götürüyor?

Kanunlaşan Kayıp-Kaçak düzenlemesi neler götürüyor?

04 Haziran 2016 Cumartesi 16:28
Kanunlaşan Kayıp-Kaçak düzenlemesi neler götürüyor?
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan: KANUNLAŞAN "KAYIP-KAÇAK" DÜZENLEMESİ NELER GÖTÜRÜYOR?                                                  *AKP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ NUREDDİN NEBATİ VE 7 MİLLETVEKİLİNİN ELEKTRİK PİYASASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 29 MADDELİK KANUN TEKLİFİ BU SABAH 6.30'DA YASALAŞTI. *BU YASA, AÇIKÇA 17-25 ARALIK YOLSUZLUK VE RÜŞVET OPERASYONU SONRASI VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÖNCESİNDE ORTAYA ÇIKAN TAPELERDEKİ "KAYIP-KAÇAK BEDELLERİNİN VATANDAŞA İADE EDİLMEMESİ İÇİN YASA ÇIKARILMASI, ANCAK BUNUN İÇİN SEÇİMLER SONRASINA KADAR SABREDİLMESİ" İFADESİYLE UYUMLU BİÇİMDE GETİRİLMİŞTİR. KANUNUN GERÇEK GEREKÇESİ METİNLERDE DEĞİL, BU TAPELERDE AÇIKTIR. *YASA GÖRÜŞMELERİ SIRASINDA ELEKTRİK ALANINDA SORDUĞUMUZ SOMUT HİÇBİR SORUYA SAYIN BAKAN YANIT VEREMEMİŞTİR. *BU SABAH KANUNLAŞAN TEKLİF, ANAYASANIN HUKUK DEVLETİ, ÇEVRE HAKKI, MÜLKİYET HAKKI, SOSYAL DEVLET, KUVVETLER AYRILIĞI, DOĞAL KAYNAKLARIN ARANMASI VE İŞLETİLMESİ KURALINA AYKIRIDIR. *YARGI YETKİSİ, BU YASAYLA HİÇE SAYILMAKTA, ANAYASAL HAK ARAMA HÜRRİYETİNİN ÖNÜNE GEÇİLMEKTEDİR. BÖYLECE ÇOK AÇIK BİR ANAYASAL HÜKÜM, BU YASAYLA RAFA KALDIRILMAKTADIR. *Anayasanın 11 inci maddesindeki “Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz” kuralı bu teklifte hiçe sayılmıştır. *YASA, BELLİ KİŞİ VE ŞİRKETLER İÇİN İÇERDİĞİ AYRICALIK VE İSTİSNALARLA, ANAYASANIN 10 UNCU MADDESİNDEKİ, HİÇBİR KİŞİYE, AİLEYE, ZÜMREYE VEYA SINIFA İMTİYAZ TANINAMAZ” HÜKMÜNE AYKIRIDIR.
ÖZETLE, YASALAŞAN TEKLİF YOLUYLA;
1-YENİLENEBİLİR ENERJİ ÖNE ÇIKARILMASI GEREKİRKEN, NÜKLEER ENERJİ İÇİN BÜTÜN KURALLAR ÇİĞNENMEKTEDİR: Yasa, Akkuyu başta olmak üzere, nükleer tesisi kurmak için kıyı ve sahillere, zeytinlik sahalara, askeri arazilere girilmesinin önünü açacaktır.
2-TEKLİF, TASARI OLARAK GETİRİLMEMİŞTİR. ANAYASAMIZA ve İÇTÜZÜĞÜMÜZE AYKIRIDIR: Yasa, tasarı olarak Meclis’e getirilmesi gerekirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bilgilendirme dosyasının kapağında bu düzenleme son dakikada “teklif” olarak adlandırılmıştır.
3-ELEKTRİK FATURALARINA İLİŞKİN YARGI KARARLARI HİÇE SAYILMAKTA, YARGI EKARTE EDİLMEKTEDİR: AKP, mahkeme kararının önünü tıkamak için yasa çıkarma telaşına girmiştir, kayıp-kaçaklar geri ödenmeyecektir. Elektrik Piyasası Yasası ile AKP, kayıp-kaçağın kendisine değil, sadece tarifenin yüksekliğine dava açılabilir diyerek yargı yolunu kısıtlamaktadır.
4-ELEKTRİK TARİFESİNİN İÇERİĞİ İLE İLGİLİ YARGIYA MÜRACAAT EDİLEMEYECEK, EDİLENLER REDDEDİLECEKTİR: Yasa, kayıp-kaçağa dava açmanın önüne geçecektir, 33 milyar TL'lik kayıp-kaçak vatandaşa geri ödenmeyecektir. Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile, 36 milyon abonenin elektrik faturalarındaki yükleri katlamanın yolu aranmaktadır.
5-AKP, BU YASAYLA, ÇEVRE MEVZUATINA TÜMÜYLE AYKIRI BÜYÜK YAPILAŞMALARA, BELLİ ŞİRKETLERE 2019 YILINA KADAR CEZADAN MUAFİYET GETİRECEKTİR.
6-YASA, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN YATIRIM HARCAMALARINI DA FATURALARIMIZA YANSITACAKTIR: Bu yasayla, dağıtım şirketlerinin yatırım harcamaları, tüm kayıp-kaçak bedellerini faturalarımıza yasa zoruyla yansıtılacaktır. Bu yasa, kayıp-kaçak bedelinin iadesi için açılan davalarda da sonuç alma yolunu yasayla kapatmaktadır.
7-Yasa ile AKP, dağıtım şirketlerinin tüm kayıp-kaçak bedelleri gibi, yatırım harcamalarını da geçmişe dönük olarak faturalarımıza yansıtmayı öngörmüş, ancak Cumhuriyet Halk Partisi’nin direnişiyle bu madde tekliften çıkarılmıştır:
Teklifin ilk halinde, dağıtım şirketlerinin 2006-2010 dönemindeki yatırım harcama tutarlarının da geriye dönük olarak 2016 yılı Ocak ayından itibaren faturalara yansıtılması öngörülmüş, önergemizle bu madde geri çekilmiştir. Yasanın son haliyle, yasanın yürürlük tarihinden sonraki yatırım harcamaları abonelere “dağıtım tarifesi” kapsamında ödetilecektir. Bu maddenin yeniden gündeme gelmemesi için kararlı tavrımız sürecektir.
Yasanın son haliyle, yasanın yürürlük tarihinden sonraki yatırım harcamaları abonelere “dağıtım tarifesi” kapsamında ödetilecektir.
8-AKP KADROLARI, FATURALARDAKİ TRT KATILIM PAYININ KALDIRILMASINA KARŞI ÇIKMIŞ, VATANDAŞIN HER YIL EN AZ 800 MİLYON LİRASINI ALMAYA DEVAM EDECEĞINI AÇIKLAMIŞTIR. FATURALARDA KAYIP-KAÇAĞIN ALINMAMASI, ÜRETİMDE KULLANILAN ENERJİ BEDELLERİNDE KDV'NİN SIFIRLANMASI YÖNÜNDE ÖNERGELERİMİZ REDDEDİLMİŞTİR.
9-AKP kadroları, bu yasayla, nükleer enerji için çevre talanına imza atmakta; kıyı ve imar, çevre mevzuatına istisna getirmektedir.
10-AKP KADROLARI, BU YASAYLA, NÜKLEER ENERJİ İÇİN ÇEVRE TALANINA İMZA ATMAKTA; KIYI VE İMAR, ÇEVRE MEVZUATINA İSTİSNA GETİRİLMEKTEDİR.: Bu yasayla, nükleer tesisi kurma uğruna, yapı denetimi mevzuatına aykırı biçimde istisnalar yaratılmaktadır.
11-YASA, YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN OLANAK VARKEN, HUKUKSUZ BİR NÜKLEER ENERJİYE YÖNELMEKTEDİR.
12-AKP, ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİĞİ “ACELE KAMULAŞTIRMA” KARARLARINI BU YASAYLA GENİŞLETMEKTE, MAĞDURİYETİ KATLAMAKTADIR.
13-SATINALMA GÜCÜNE GÖRE AVRUPA’NıN EN PAHALı 6. ELEKTRIĞINI TÜKETIYORUZ. ÖDEDİĞİMİZ FATURALARIN YÜZDE 47’Sİ VERGİDEN VE HUKUKSUZCA EKLENEN BEDELLERDEN OLUŞUYOR. TRT KATILIM PAYI VE YÜZDE 18’LİK KDV SIFIRLANMADIKÇA, ELEKTRİKTE YÜZDE 15’İ BULAN TEKNİK KAYIPLAR AZALTILMADIKÇA, KAÇAK BEDELLERİ DÜRÜST ABONEYE ÖDETİLDİKÇE, ÜZERİMİZDEKİ YÜK AZALMAYACAKTIR.
Bu yasa, açıkça vatandaşın cebine göz dikmiş, çevre hakkını hukuksuz bir nükleerleşme uğruna feda etmiştir. Yasa, yenilenebilir enerji kaynaklarına yeterince yönelmemiştir. Teklif yasalaştırılarak mülkiyet hakkımız yok sayılmıştır. Kayıp-kaçaklara ilişkin sürmekte olan davalara da bu yasa hükmü uygulanarak vatandaşın alacakları yasa yoluyla durdurulacak, hukuk devleti ilkesi bir kez daha hiçe sayılacaktır.

Son Güncelleme: 04.06.2016 16:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.