Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürüttüğü M4D Projesi çerçevesinde verdiği “Gazeteciler Cemiyeti Basın Onur Ödülü”, bu yıl ömür boyu örnek gazeteciliği dolayısıyla Bekir Coşkun’a verilmesine oy birliğiyle karar verildi. Bu yıl ikinci kez verilecek olan “Gazeteciler Cemiyeti Basın Onur Ödülü” Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulunca oy birliğiyle onandı. Ödül, Gazeteciler Cemiyeti’nin Ocak 2021’de düzenleyeceği “Yıllık Medya Konferansı”nda, Bekir Coşkun’un anısına eşi Andree Coşkun’a sunulacak.
COŞKUN, 21 ÖNERİNİN 18'İNDE İLK SIRADA YER ALDI
Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, “Bu yıl Mart ayı başında 42 basın sivil toplum kuruluşu, sendikaları ve önde gelen gazetecilerden 1 Ekim’e kadar bir veya iki ismi aday göstermelerini istemiştik. Öneri getirmesini istediğimiz cemiyetler, sendikalar ve meslek duayenlerinden 11 adayın ismini içeren 21 öneri aldık. 21 önerinin 18’inde ilk sırada Bekir Coşkun’un ismi vardı” dedi. Bilgin, 30 Ekim’de jüri toplanmasından çok az bir süre önce, 18 Ekim’de 3 yıldır yaşam savaşı veren Coşkun’un yaşama veda ettiğini anımsattı.
ÖDÜL OY BİRLİĞİYLE BEKİR COŞKUN'A VERİLDİ
Bilgin , ödülün yaşayan bir gazeteciye verilmesi kuralının olmamasına rağmen, 2019 değerlendirmesinde jüri üyelerinin eğiliminin o yönde olduğunu kaydetti. Kıdemli gazeteciler, akademisyenler ve gazeteci örgüt temsilcilerinden oluşan jürinin Gazetecilik Meslek Onur Ödülü için öncelikle aday gösterme sürecinde hayatlarını kaybedenlerin de ödüle aday olabileceklerinin oylandığını ve oy birliği ile kabul edildiğini açıklayan Bilgin, yapılan değerlendirmede Coşkun’un ödüle oybirliği ile layık görüldüğünü söyledi. Bilgin, ödül şartı gereği konuyu Kasım ayı toplantısında ele alan Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun da oybirliğiyle jüri kararını onadığını açıkladı.
9'UNCU KÖY, MEDYA DAYANIŞMA DERGİSİ COŞKUN ANISINA
Ayrıca Bilgin, işsiz gazetecilere telif desteği verdiğini ve alınan haber ve araştırma yazılarının Gazeteciler Cemiyetin’in günlük yayın organı 24 Saat Gazetesi’nde yayınlandığını hatırlattı. Bilgin, “Geçen yıl kendisine M4D Proje Direktörü ve Cemiyet Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı bu yazılardan oluşan e-dergiler hazırlama niyetimizi aktarınca kadim dostum Bekir Coşkun büyük bir cömertlikle bu yayının isim babası olmayı istedi. Böylece ‘9.Köy, Medya Dayanışma’ dergileri hayata geçirildi. Geçtiğimiz yıl 19 sayı çıkarttığımız 9.Köy Dergisi artan telifli yazı kabul sayısıyla birlikte bu yıl şimdiden 19’uncu sayıya ulaştık. Bu sayıyı değerli dostum anısına ithaf ettik” dedi.
BEKİR COŞKUN KİMDİR?
1945 yılında Şanlıurfa’da, memur bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Coşkun ilk orta ve lise öğrenimini burada tamamladıktan sonra Ankara’da Yüksek Gazetecilik Okulu’ndan mezun oldu. Mesleğe 1974 yılında foto muhabiri olarak başlayan, ardından polis adliye ve parlamento muhabirliği yapan Coşkun, 1978 yılında Günaydın Gazetesi’nde “Dokuzuncu Köy” adlı köşede yazarlık yaptı. 1987 yılında yazılarına Sabah Gazetesi’nde “Onuncu Köy” ile devam eden Coşkun, sırasıyla Hürriyet Gazetesi ve Habertürk’te çalıştı. 2010 yılında mesleğe Cumhuriyet Gazetesi’nde “Onuncu Köy” köşesindeki yazılarıyla devam eden Coşkun, 2013 yılı ile yaşama veda ettiği 18 Ekim 2020’ye kadar Sözcü gazetesindeki köşesinden okurlarına seslendi. Coşkun, 1992-1995 döneminde Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürütmüştü. Yayımlanmış “Dövlet”, “Avukatımı İstiyorum”, “Pako’ya Mektuplar” ve “Ben Pako” isimli dört kitabı bulunan Coşkun’un TRT’de yayımlanan “Pako’ya Mektuplar” adlı dizi başta BBC olmak üzere altı AB ülkesi televizyonu tarafından satın alındı.