CHP Niğde Milletvekili ve Kit Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde ilinin kültür ve turizm ile ilgili sorunlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçe Komisyon görüşmelerinde Bakan Nabi Avcı’ya bir kez daha iletti. Gürer Niğde ilinin Antik Güney Kapadokya Başkenti Tyana sınırları içinde bulunduğunu da anımsattı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi: “Niğde, Kapadokya’nın, Güney Kapadokya’nın, -antik Kapadokya’nın başkenti. Bunu söylediğimiz zaman arkadaşlarımız, bizim Nevşehir Vekili olumsuz bir demeç verdi ama Antik Kapadokya’nın ne olduğu tarihçilere sorulursa, Niğde’nin cumhuriyete kadar olan tarihini de yazıp anlattığım için söylüyorum, Güney Kapadokya’nın başkenti antik Tyana’dır. Tyana ve Bahçeli sit alanı ilan edilip bölgenin tümünün dönüştürülmesiyle ilgili bir çalışmanın önemine inanıyorum. On bin yıllık bir tarih var Niğde’de ne yazık ki bakir. Dağlarımız var, kaplıcalarımız var, turizmle ilgili çekim alanlarımız var ama Niğde’nin içinde yaşıyanın dahi kendisi bunu bilmez çünkü Niğdeli de bu işlerle çok ilgili değil. Bu bağlamda, çalışmalara ihtiyaç var. Bu 2017 yılında olsun Niğde Kalesi ve çevresinin kurtarılarak bir kentsel, yapısal dönüşüm gerekli olduğunu düşünüyorum. Kentsel dönüşüm deyince mevcudu yıkıp, yok edip yerine yenisini yapıyorlar onu kastetmiyoruz. Yıkılmakta olan, harap olan yapıların kurtarılmasını ve kent dönüşümlerinin bu bağlamda yapılmasını istiyoruz çünkü Niğde bu konuda da sahipsiz bir ilimiz. Birçok yerde ben gidip görüyorum, dönüşümlere tanık da oluyorum ama Niğde ne yazık ki bu konuda unutuluyor.”
KAVLAKTEPE’Yİ BAKANA DA ANLATTI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde Kavlaktepe’nin durumunu da bir kez daha Bakana anlattı. Gürer şöyle dedi:“ Kavlaktepe Yeraltı Şehri’ne gittim Sayın Bakanım geçtiğimiz hafta. On yıl önce gezilebilir haldeydi, elektrikler çekilmiş, giriş kapısı falan vardı, paramparça edilmiş. İçim çok acıdı. Bu Kavlaktepe Yeraltı Şehrinin kurtarılmasına yönelik tekrar bir çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Yeşilyurt Köyü ile Yeşilburç Köyü var bizim orada. Tarihsel doku olarak çok zengin bu iki köydeki tarihî yapıların da kurtarılması yönünde bir çalışma yapılması gerekli. Bu konuda bir çalışma var mı? Bir de Karaatlı ile Tepeköy’de… O gün sizin konuşmanızda da söylemiştim, Karaatlı’da mağara içinde yani mezar içinde aşı boyasıyla yapılmış şekillerde olan bir yapı var. Buralar kurtarılırsa önemli. Romalılardan kalma, öteki sürece de ulaşan yapılar var. Bu konuda ilginizi bekliyoruz. Teşekkür ederim”.
Son Güncelleme: 19.11.2016 13:04