Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemesi ile e-reçete yazılamaması durumunda, hastanelerden yazılan kağıt reçetelerin Başhekim tarafından onaylanması gerekiyor. Başhekim onayı olmayan kağıt reçeteleri eczaneler kabul edip işlem yapamayacak.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Eczacı Nurten Saydan yaptığı açıklamada, "TEİS olarak reçetelerin elektronik ortamda E-imza ile yazılması başlangıçtan beri bizlerin de istediği bir durumdur. E-imza ile imzalanmış elektronik reçete bizlerin daha güvenilir ortamda ilaç vermesini sağladığı gibi, bir sürü lüzumsuz kağıt tüketimini de azaltacaktır. Kurum tarafından hekimlerin gereksiz yere kağıt reçete yazması engellenemediği için, 15 Ekim 2016 Cumartesi itibariyle başlayacak olan yeni uygulamaya göre hekim 'Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir' ifadesini ekleyip kağıt reçete yazacak olursa, bu reçeteler ancak hastane başhekimlerince onaylanınca eczanelerce kabul edilecektir" dedi.
'BAŞHEKİMLİK MÜHRÜ OLMAYAN REÇETELERE İLAÇ VERMEYECEĞİZ'
Nurten Saydan, ülkemizdeki resmi ve özel tüm 2 ve 3'üncü basamak sağlık kuruluşları olan hastane, üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde uygulamaya konulan bu durumdan en çok yine vatandaşların zarar görceğini söyledi. Saydan, "Doktora yazdırdığı kağıt reçete ile eczanelerimize gelen vatandaşlarımıza reçetelerinde başhekimlik onayı ve mührü olmadığı için ilaç veremeyeceğiz. Çünkü, SGK başhekimlikçe onaylanmayan kağıt reçetelerin bedelinin kurumca ödenmeyeceğini ve sözleşmeli eczanelerce bu reçetelerin karşılanmaması gerektiğini Sağlık Uygulama Tebliği ve yayınladığı duyuru ile bildirmiş bulunmaktadır" dedi.
Konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmayan kurum yüzünden durumdan haberi olmayan vatandaşların mağdur olacağını da hatırlatan Nurten Saydan, "Başhekimlikte onay için bekleyen hasta kuyrukları oluşacaktır. Diğer yandan; ülkemizdeki bölgesel elektrik ve internet kesintileri,arızaları hepimizin malumudur.Böyle durumlarda eski günlerde olduğu gibi hastanelerimizde doktora yazdırdığı kağıt reçeteyi onaylatmak için bekleyen 'hasta kuyrukları' oluşacaktır. 15 Ekim 2016 tarihinden itibaren başlayacak bu yeni uygulamayı vatandaşlarımıza önemle hatırlatmak istiyoruz. Kağıt reçetelerle eczanelerimize geldiğinizde, reçetenizde 'Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir' yazısı mevcut ise ve reçetenizde başhekimlik onayı yoksa ilaçlarınızı veremeyeceğiz" dedi.
SORUMLUSU ECZANE ECZACILARI DEĞİL
Saydan açıklamasında, "Kurum tarafından vatandaşı, hastaneleri,eczanelerimizi mağdur edecek bu uygulamadan vazgeçilmesini ,doktorların elektronik reçete yazmasını özendirecek, teşvik edecek uygulamalarda bulmasını kamuoyu aracılığıyla bir kez daha talep ediyoruz" dedi.
Son Güncelleme: 15.10.2016 14:21